Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Doskonałe na lato
Bardzo proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami. Świetnie sprawdzi się jako deser lub słodki dodatek do popołudniowej kawy. Zniknie do ostatniego okruszka.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Tarty
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mąkę posiekać z masłem i zagnieść z cukrem, skórką cytrynową, żółtkami. Uformować kulkę, owinąć folią i chłodzić godzinę.
- Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm wyłożyć nim natłuszczoną formę.
- Na cieście ułożyć pokrojone w cząstki brzoskwinie. Polać konfiturami wymieszanymi z sokiem z cytryny. Posypać cukrem waniliowym.
- Piec przez ok. 30 min w temperaturze 200 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl