WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Tarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesień

Odwrócona tarta z gruszkami w karmelu idealnie będzie się komponowała z kulką waniliowych lodów. To bajeczny deser na jesienne popołudnie. Dzięki aromatycznym przyprawom, twój dom wypełni się pięknym korzennym zapachem.

Tarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesieńTarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesień
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 8 gruszek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 ziarenka kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki brandy
  • 500 g ciasta francuskiego

Przepis

Obierz gruszki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier puder i przyprawy. Potrząsaj od czasu do czasu garnuszkiem, aż cukier się skarmelizuje i powstanie sos toffi. Do karmelu włóż gruszki i gotuj dalej na małym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec wlej brandy, podpal, po chwili nakryj pokrywką, by zgasić płomień i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 20300 st. Z ciasta wytnij koło o średnicy nieco większej niż foremka do tarty. Kawałki gruszek ułóż w foremce zaokrągloną stroną do dołu. Na owoce wyłóż resztę karmelu. Przykryj całość ciastem. Brzegi ciasta dociśnij do owoców. Nakłuj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto jeszcze na 10 minut. Następnie wyjmij ostrożnie z foremki i podawaj z lodami waniliowymi.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości