Tandyr - niepowtarzalny smak z glinianego pieca

Zanim grillowanie stało się sportem narodowym Polaków, a Amerykanie ochoczo urządzali barbecue, świat doceniał tandyr. Gliniane piece ze Wschodu towarzyszyły tamtejszej ludności od wieków. Zapewniały posiłki całym rodzinom, a przy tym kusiły wyjątkowymi aromatami. Dziś, w nowoczesnej Europie i w Polsce powinniśmy czerpać z tamtych tradycji.

Traditional way of baking bread in the tandoor in Armeina
Źródło zdjęć: © iStock.com

Wykonany z naturalnych surowców, znany od tysięcy lat, jest też piękny w formie. W Turkmenistanie jego nazwa brzmi "tono", w Tadżykistanie mówi się na niego "tanur", w Armenii - "tonir", w Gruzji ,"tone", a po arabsku to "tannūr". Najbardziej jednak znany jest jako indyjski "tandoor". To kwintesencja tamtejszej kuchni. Potrawy w nim przygotowane mają niepowtarzalny smak i nazywane są tandoori. Pod tymi wieloma nazwami kryje się gliniany piec – czasem bywa też z cegły – w kształcie amfory, używany jest na Bliski i Dalekim Wschodzie.

W Polsce najczęściej nazywamy go tandyr. Opalany bywa węglem drzewny, drewnem, nawozem, a konserwuje się go liśćmi szpinaku. Dzięki bardzo wysokiej temperaturze panującej we wnętrzu pieca, a sięgającej nawet ponad 480 st. C, potrawy gotowe są w kilka minut, zachowując niezwykłą soczystość i chrupkość.

Grill? Poznaj ten piec, a zapomnisz o popularnym ruszcie

Tandyr pod każdym względem bije na głowę tak popularne u nas grille. Dania mogą być w nim gotowane, pieczone, a nawet wędzone. Przygotujemy w nim: mięso, warzywa, owoce morza, upieczemy chleb. Hindusi pieką w nim chlebki naan, będące podstawą ich codzienne diety. Pod względem zdrowotnym tandyr daje możliwość szybkiego i równomiernego gotowania, co przyczynia się do ochrony pierwiastków mineralnych zawartych w składnikach potraw. Wielbiciele grillowania wiedzą jak uciążliwy potrafi być wiatr i dym podczas pieczenia.
Używając tandyra eliminujemy obie te niedogodności. W piecu umieszczonym w ogrodzie, na tarasie, przed domem, można przygotowywać potrawy nie zważając na deszcz, wiatr, a nawet mróz. Dzięki temu, że piec jest zamykany, utrzymuje stałą temperaturę w swoim wnętrzu i można używać go przez okrągły rok. Potrawy przygotowywane w tandyrze nie są też narażone na działanie niezdrowego dymu, który w przypadku grilla powstaje ze spalania wytapianego tłuszczu, spadającego wprost na rozżarzony węgiel. Piec można postawić nie tylko na otwartej przestrzeni, ale także we wnętrzu np. restauracji.

Do ogrzania i przygotowania kolacji

W swojej liczącej 7 tysięcy lat historii, służył również do ogrzewania domów. Był stawiany na środku izby, by ciepło rozchodziło się równomiernie po pomieszczeniu. Tandyry występują w dwóch formach: w pierwszej cały piec jest zakopany w ziemi, w drugiej ma kształt amfory stawianej na ziemi lub podłodze o wysokości 1 - 1,5 m. Co ciekawe, niektóre stoją pionowo, a niektóre – jak w przypadku pieca rosyjskiego - w poziomie, bez komina, co pozwala umieścić ciasto, samosy i inne potrawy na ścianie pieca. Mimo rozwoju techniki i nowatorskich technologii z użyciem energii elektrycznej, nie udało się stworzyć urządzenia, z którego potrawy miałyby tak niepowtarzalny smak jak te, pieczone w tandyrze. A na dodatek zdrowe, bo przygotowywane bez użycia oleju lub innego tłuszczu (co sprzyja sercu i układowi krążenia), przy zachowaniu wszystkich minerałów i witamin.

Od niedawna, na naszym rynku dostępne są przenośne piece, które z powodzenie możemy postawić nawet w niewielkim ogródku i cieszyć się pysznymi potrawami przez cały rok! Tandyr można też zabrać na ryby i plenerową imprezę, wszędzie tam, gdzie chcemy raczyć się wspaniałym smakiem soczystego mięsa i chrupiących warzyw. W restauracjach może być też atrakcyjnym uzupełnieniem nie tylko orientalnego menu, a przy tym, że względu na piękną formę ma niepowtarzalne walory zdobnicze, tworzące wspaniały klimat.

Zobacz wideo: jak przygotować kiełbasę na grilla

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał