Takiej wody nie używaj do parzenia kawy. Nie tylko ziarna się liczą

Arabica czy robusta? Mielona czy rozpuszczalna? Latte macchiatto czy flat white? Jeśli tylko takie aspekty kawy zaprzątały do tej pory twoją głowę, to bardzo się zdziwisz. Jest coś ważniejszego od rodzaju kawy.

Kawa parzona przez baristęTakiej wody nie używaj do parzenia kawy
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Nie tylko ziarna – co ma znaczenie dla smaku kawy

Każdy, kto ma w domu ekspres, wie, że podstawa dobrej kawy to ziarna. Odpowiedni gatunek, prażenie, transport, przechowywanie. Wszystkie te czynniki wpływają później na smak naszego ulubionego espresso. A co się liczy dla fanów kawy mielonej, klasycznie zalewanej wrzątkiem? Czy ci, którzy piją kawę rozpuszczalną, biorą pod uwagę coś więcej niż liczbę wsypanych do szklanki łyżeczek kawy w postaci charakterystycznych granulek?

Okazuje się, że kwestią prymarną jest woda. To przede wszystkim od niej będzie zależał smak kawy – w końcu kawa to w 98 procentach woda, wiedzieliście o tym?

Właściwości kawy. Jak ją poprawnie przygotować?

Takiej wody nie używaj do parzenia kawy – jak woda wpływa na smak kawy

Większość z nas, niezależnie od tego czy pije kawę z drogiego ekspresu, czy wybiera turecki napar z tygielka, nie poświęca wodzie ani jednej myśli. Zazwyczaj lejemy ją wprost z kranu. To błąd, który przekłada się bezpośrednio na smak kawy.

Woda twarda, czyli zawierająca minerały – zazwyczaj to związki wapnia i magnezu – sprawia, że kawa może być bardziej gorzka, niż byśmy sobie tego życzyli. Minerały zawarte w twardej wodzie kranowej zmieniają naturalny smak kawy. A woda miękka? Jest neutralna i nie wpływa w żaden sposób na smak kawy oraz, co oczywiste, jest znacznie zdrowsza. Dlatego też unikajmy zaparzania kawy wodą z kranu. Wybierzmy wodę przefiltrowaną lub źródlaną.

Co jeszcze możemy zrobić, by poprawić smak i jakość naszego ulubionego naparu? Mamy kilka wskazówek.

Takiej wody nie używaj do parzenia kawy – patenty na kawę

  1. Temperatura wody. Lubisz kawę mieloną, zalewaną wrzątkiem? Zwolnij – wrzątek nie jest dobry dla kawy, ale temperatura bliska wrzenia – owszem. Gdy czajnik zagwiżdże, poczekaj chwilę, aż temperatura wody spadnie o kilka stopni i dopiero zalej kubek.
  2. Ziarna. Dotychczas pijesz kawę mieloną kupioną w takiej właśnie postaci? To znak, że nie piłeś kawy zaparzonej ze świeżo zmielonych ziaren. Małe, elektryczne młynki do kawy są coraz bardziej popularne, a ich cena – stosunkowo niewielka. Warto więc zmienić przyzwyczajenia i zacząć kupować wyłącznie kawę w ziarnach.
  3. Moc. Lubisz mocną, gorzką kawę? Nie wsypuj podwójnej ilości kawy do kubka – zwróć uwagę na wypalanie ziaren. Tzw. palenie ciemne wydobywa całą gorycz z ziaren, a palenie jasne to lekki smak kawy, nieco bardziej owocowy i kwaskowaty. Wybierz swój ulubiony typ.
  4. Przechowywanie. Słyszałeś o patencie z trzymaniem kawy w lodówce? To mit. Wilgoć, która osadzi się na kawie po wyjęciu jej z lodówki, na pewno nie wpłynie pozytywnie na smak naparu. Szczelny, najlepiej szklany pojemnik, schowany głęboko w szafie – ten sposób na przechowywanie kawy polecamy.
  5. Temperatura naczynia. Wlewasz kawę do zimnego kubka i dodajesz wyjęte z lodówki mleko? Temperatura kawy spada wówczas o około 20 stopni Celsjusza. To na pewno nie wpłynie pozytywnie na jej smak. Podgrzej delikatnie filiżankę lub kubek oraz mleko. Dzięki temu kawa będzie gorąca i pyszna.
Ziarna kawy z młynkiem w tle
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości