Takiej wody nie używaj do parzenia kawy. Nie tylko ziarna się liczą
Arabica czy robusta? Mielona czy rozpuszczalna? Latte macchiatto czy flat white? Jeśli tylko takie aspekty kawy zaprzątały do tej pory twoją głowę, to bardzo się zdziwisz. Jest coś ważniejszego od rodzaju kawy.
Nie tylko ziarna – co ma znaczenie dla smaku kawy
Każdy, kto ma w domu ekspres, wie, że podstawa dobrej kawy to ziarna. Odpowiedni gatunek, prażenie, transport, przechowywanie. Wszystkie te czynniki wpływają później na smak naszego ulubionego espresso. A co się liczy dla fanów kawy mielonej, klasycznie zalewanej wrzątkiem? Czy ci, którzy piją kawę rozpuszczalną, biorą pod uwagę coś więcej niż liczbę wsypanych do szklanki łyżeczek kawy w postaci charakterystycznych granulek?
Okazuje się, że kwestią prymarną jest woda. To przede wszystkim od niej będzie zależał smak kawy – w końcu kawa to w 98 procentach woda, wiedzieliście o tym?
Właściwości kawy. Jak ją poprawnie przygotować?
Takiej wody nie używaj do parzenia kawy – jak woda wpływa na smak kawy
Większość z nas, niezależnie od tego czy pije kawę z drogiego ekspresu, czy wybiera turecki napar z tygielka, nie poświęca wodzie ani jednej myśli. Zazwyczaj lejemy ją wprost z kranu. To błąd, który przekłada się bezpośrednio na smak kawy.
Woda twarda, czyli zawierająca minerały – zazwyczaj to związki wapnia i magnezu – sprawia, że kawa może być bardziej gorzka, niż byśmy sobie tego życzyli. Minerały zawarte w twardej wodzie kranowej zmieniają naturalny smak kawy. A woda miękka? Jest neutralna i nie wpływa w żaden sposób na smak kawy oraz, co oczywiste, jest znacznie zdrowsza. Dlatego też unikajmy zaparzania kawy wodą z kranu. Wybierzmy wodę przefiltrowaną lub źródlaną.
Co jeszcze możemy zrobić, by poprawić smak i jakość naszego ulubionego naparu? Mamy kilka wskazówek.
Takiej wody nie używaj do parzenia kawy – patenty na kawę
- Temperatura wody. Lubisz kawę mieloną, zalewaną wrzątkiem? Zwolnij – wrzątek nie jest dobry dla kawy, ale temperatura bliska wrzenia – owszem. Gdy czajnik zagwiżdże, poczekaj chwilę, aż temperatura wody spadnie o kilka stopni i dopiero zalej kubek.
- Ziarna. Dotychczas pijesz kawę mieloną kupioną w takiej właśnie postaci? To znak, że nie piłeś kawy zaparzonej ze świeżo zmielonych ziaren. Małe, elektryczne młynki do kawy są coraz bardziej popularne, a ich cena – stosunkowo niewielka. Warto więc zmienić przyzwyczajenia i zacząć kupować wyłącznie kawę w ziarnach.
- Moc. Lubisz mocną, gorzką kawę? Nie wsypuj podwójnej ilości kawy do kubka – zwróć uwagę na wypalanie ziaren. Tzw. palenie ciemne wydobywa całą gorycz z ziaren, a palenie jasne to lekki smak kawy, nieco bardziej owocowy i kwaskowaty. Wybierz swój ulubiony typ.
- Przechowywanie. Słyszałeś o patencie z trzymaniem kawy w lodówce? To mit. Wilgoć, która osadzi się na kawie po wyjęciu jej z lodówki, na pewno nie wpłynie pozytywnie na smak naparu. Szczelny, najlepiej szklany pojemnik, schowany głęboko w szafie – ten sposób na przechowywanie kawy polecamy.
- Temperatura naczynia. Wlewasz kawę do zimnego kubka i dodajesz wyjęte z lodówki mleko? Temperatura kawy spada wówczas o około 20 stopni Celsjusza. To na pewno nie wpłynie pozytywnie na jej smak. Podgrzej delikatnie filiżankę lub kubek oraz mleko. Dzięki temu kawa będzie gorąca i pyszna.
Zobacz także: