Taki smalec robiła babcia. Najlepiej smakuje z chlebem i kiszonym ogórkiem
Smakuje znakomicie z dobrym chlebem, zwłaszcza a w towarzystwie kiszonych lub małosolnych ogórków. Przygotowanie smalcu w domu nie jest trudne, a dobrze zrobiony zachwyci. Zwykły smalec wytapia się ze słoniny lub podgardla. Możemy jednak uszlachetnić go różnymi dodatkami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Stopić obie mielone słoniny, w połowie topienia dodajemy drobno pokrojone dodatki, ciągle mieszając
- Gdy wszystko ładnie się wytopi, dodajemy sol i pieprz do smaku.
- Ostudzony smalec przekładamy do słoiczków i do lodówki. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i kiszonym ogórkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl