Taki smalec robiła babcia. Najlepiej smakuje z chlebem i kiszonym ogórkiem
Smakuje znakomicie z dobrym chlebem, zwłaszcza a w towarzystwie kiszonych lub małosolnych ogórków. Przygotowanie smalcu w domu nie jest trudne, a dobrze zrobiony zachwyci. Zwykły smalec wytapia się ze słoniny lub podgardla. Możemy jednak uszlachetnić go różnymi dodatkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
- Stopić obie mielone słoniny, w połowie topienia dodajemy drobno pokrojone dodatki, ciągle mieszając
- Gdy wszystko ładnie się wytopi, dodajemy sol i pieprz do smaku.
- Ostudzony smalec przekładamy do słoiczków i do lodówki. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i kiszonym ogórkiem.
Przepis dodał użytkownik alicja19571
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze