Trwa ładowanie...
d1gfj40
07-08-2020 08:00

Taki smalec robiła babcia. Najlepiej smakuje z chlebem i kiszonym ogórkiem

Przepis

Smakuje znakomicie z dobrym chlebem, zwłaszcza a w towarzystwie kiszonych lub małosolnych ogórków. Przygotowanie smalcu w domu nie jest trudne, a dobrze zrobiony zachwyci. Zwykły smalec wytapia się ze słoniny lub podgardla. Możemy jednak uszlachetnić go różnymi dodatkami.

d1gfj40
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Pixabay.com
Źródło: Pixabay.com
Składniki
  • 0,5 kg mielonej słoniny
  • 0,5 kg mielonego podgardla
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek kiszony
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 2 śliwki węgierki
  • sól i pieprz ziołowy
Przepis
  • Stopić obie mielone słoniny, w połowie topienia dodajemy drobno pokrojone dodatki, ciągle mieszając
  • Gdy wszystko ładnie się wytopi, dodajemy sol i pieprz do smaku.
  • Ostudzony smalec przekładamy do słoiczków i do lodówki. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i kiszonym ogórkiem.

Przepis dodał użytkownik alicja19571

Taki smalec robiła babcia. Najlepiej smakuje z chlebem i kiszonym ogórkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
Więcej tematów
d1gfj40