Taką kawę piją Polacy. Większość parzy ją źle
Gdyby ktoś zapytał o ulubiony napój, zdecydowana większość wskazałaby kawę. Nic dziwnego. Kawa doskonale pobudza i dodaje energii. Wiele osób pije więcej niż jedną filiżankę dziennie. Najchętniej sięgamy po sypaną kawę. Niestety nie każdy potrafi ją prawidłowo zaparzyć.
Jak zaparzyć kawę sypaną?
Najprostszy, najtańszy i bez wątpienia najszybszy sposób parzenia kawy polega po prostu na zalaniu zmielonych ziaren gorącą wodą. Tak powstały napar mieszamy łyżeczką, czekamy, aż fusy opadną, i w zależności od upodobań – dolewamy mleko, dodajemy cukier i pijemy. W ten sposób nie uzyskamy jednak głębi smaku. Jak więc prawidłowo zaparzyć sypaną kawę? Warto zapamiętać kilka prostych zasad.
Przede wszystkim, zamiast kupować mieloną kawę, warto wybrać tę w ziarnach i zaopatrzyć się w młynek do mielenia. Mielona kawa szybko wietrzeje, tracąc swój aromat. Ważne są również odpowiednie proporcje kawy i wody. Przyjmuje się, że na 5 g kawy (1 mała łyżeczka) powinno przypadać 100 ml wody.
Szklanka ma pojemność ok. 250 ml, dlatego wsypujemy do niej ok. 2,5 łyżeczki mielonej kawy. Nie bez znaczenia jest również jakość wody, której użyjemy do przygotowania napoju. Aby kawa była smaczna, warto wybrać wodę przefiltrowaną. Unikajmy zalewania kawy wrzątkiem. Optymalna temperatura wynosi ok. 95 st. C.
Czas parzenia jest uzależniony od stopnia zmielenia kawy. Im drobniej zmielone ziarna, tym krócej powinniśmy parzyć kawę. Grubo mielone ziarna parzymy przez ok. 4 minuty, natomiast drobno mielone ok. 2 minuty.