Taką kawę piją Polacy. Większość parzy ją źle

Gdyby ktoś zapytał o ulubiony napój, zdecydowana większość wskazałaby kawę. Nic dziwnego. Kawa doskonale pobudza i dodaje energii. Wiele osób pije więcej niż jedną filiżankę dziennie. Najchętniej sięgamy po sypaną kawę. Niestety nie każdy potrafi ją prawidłowo zaparzyć.

Parzenie kawyParzenie kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Etienne Voss

Jak zaparzyć kawę sypaną?

Najprostszy, najtańszy i bez wątpienia najszybszy sposób parzenia kawy polega po prostu na zalaniu zmielonych ziaren gorącą wodą. Tak powstały napar mieszamy łyżeczką, czekamy, aż fusy opadną, i w zależności od upodobań – dolewamy mleko, dodajemy cukier i pijemy. W ten sposób nie uzyskamy jednak głębi smaku. Jak więc prawidłowo zaparzyć sypaną kawę? Warto zapamiętać kilka prostych zasad.

Przede wszystkim, zamiast kupować mieloną kawę, warto wybrać tę w ziarnach i zaopatrzyć się w młynek do mielenia. Mielona kawa szybko wietrzeje, tracąc swój aromat. Ważne są również odpowiednie proporcje kawy i wody. Przyjmuje się, że na 5 g kawy (1 mała łyżeczka) powinno przypadać 100 ml wody.

Szklanka ma pojemność ok. 250 ml, dlatego wsypujemy do niej ok. 2,5 łyżeczki mielonej kawy. Nie bez znaczenia jest również jakość wody, której użyjemy do przygotowania napoju. Aby kawa była smaczna, warto wybrać wodę przefiltrowaną. Unikajmy zalewania kawy wrzątkiem. Optymalna temperatura wynosi ok. 95 st. C.

Czas parzenia jest uzależniony od stopnia zmielenia kawy. Im drobniej zmielone ziarna, tym krócej powinniśmy parzyć kawę. Grubo mielone ziarna parzymy przez ok. 4 minuty, natomiast drobno mielone ok. 2 minuty.

Zastosowanie fusów po kawie. Przydadzą się w domu i ogrodzie

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce