Taką kawę piją Polacy. Większość parzy ją źle

Gdyby ktoś zapytał o ulubiony napój, zdecydowana większość wskazałaby kawę. Nic dziwnego. Kawa doskonale pobudza i dodaje energii. Wiele osób pije więcej niż jedną filiżankę dziennie. Najchętniej sięgamy po sypaną kawę. Niestety nie każdy potrafi ją prawidłowo zaparzyć.

Parzenie kawyParzenie kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Etienne Voss

Jak zaparzyć kawę sypaną?

Najprostszy, najtańszy i bez wątpienia najszybszy sposób parzenia kawy polega po prostu na zalaniu zmielonych ziaren gorącą wodą. Tak powstały napar mieszamy łyżeczką, czekamy, aż fusy opadną, i w zależności od upodobań – dolewamy mleko, dodajemy cukier i pijemy. W ten sposób nie uzyskamy jednak głębi smaku. Jak więc prawidłowo zaparzyć sypaną kawę? Warto zapamiętać kilka prostych zasad.

Przede wszystkim, zamiast kupować mieloną kawę, warto wybrać tę w ziarnach i zaopatrzyć się w młynek do mielenia. Mielona kawa szybko wietrzeje, tracąc swój aromat. Ważne są również odpowiednie proporcje kawy i wody. Przyjmuje się, że na 5 g kawy (1 mała łyżeczka) powinno przypadać 100 ml wody.

Szklanka ma pojemność ok. 250 ml, dlatego wsypujemy do niej ok. 2,5 łyżeczki mielonej kawy. Nie bez znaczenia jest również jakość wody, której użyjemy do przygotowania napoju. Aby kawa była smaczna, warto wybrać wodę przefiltrowaną. Unikajmy zalewania kawy wrzątkiem. Optymalna temperatura wynosi ok. 95 st. C.

Czas parzenia jest uzależniony od stopnia zmielenia kawy. Im drobniej zmielone ziarna, tym krócej powinniśmy parzyć kawę. Grubo mielone ziarna parzymy przez ok. 4 minuty, natomiast drobno mielone ok. 2 minuty.

Zastosowanie fusów po kawie. Przydadzą się w domu i ogrodzie

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości