Taką kawę piją Polacy. Większość parzy ją źle

Gdyby ktoś zapytał o ulubiony napój, zdecydowana większość wskazałaby kawę. Nic dziwnego. Kawa doskonale pobudza i dodaje energii. Wiele osób pije więcej niż jedną filiżankę dziennie. Najchętniej sięgamy po sypaną kawę. Niestety nie każdy potrafi ją prawidłowo zaparzyć.

Parzenie kawyParzenie kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Etienne Voss

Jak zaparzyć kawę sypaną?

Najprostszy, najtańszy i bez wątpienia najszybszy sposób parzenia kawy polega po prostu na zalaniu zmielonych ziaren gorącą wodą. Tak powstały napar mieszamy łyżeczką, czekamy, aż fusy opadną, i w zależności od upodobań – dolewamy mleko, dodajemy cukier i pijemy. W ten sposób nie uzyskamy jednak głębi smaku. Jak więc prawidłowo zaparzyć sypaną kawę? Warto zapamiętać kilka prostych zasad.

Przede wszystkim, zamiast kupować mieloną kawę, warto wybrać tę w ziarnach i zaopatrzyć się w młynek do mielenia. Mielona kawa szybko wietrzeje, tracąc swój aromat. Ważne są również odpowiednie proporcje kawy i wody. Przyjmuje się, że na 5 g kawy (1 mała łyżeczka) powinno przypadać 100 ml wody.

Szklanka ma pojemność ok. 250 ml, dlatego wsypujemy do niej ok. 2,5 łyżeczki mielonej kawy. Nie bez znaczenia jest również jakość wody, której użyjemy do przygotowania napoju. Aby kawa była smaczna, warto wybrać wodę przefiltrowaną. Unikajmy zalewania kawy wrzątkiem. Optymalna temperatura wynosi ok. 95 st. C.

Czas parzenia jest uzależniony od stopnia zmielenia kawy. Im drobniej zmielone ziarna, tym krócej powinniśmy parzyć kawę. Grubo mielone ziarna parzymy przez ok. 4 minuty, natomiast drobno mielone ok. 2 minuty.

Zastosowanie fusów po kawie. Przydadzą się w domu i ogrodzie

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie