Kawa po skandynawsku. Zawiera jeden, niecodzienny składnik.

Słyszeliście o kawie po skandynawsku czy też po szwedzku? To dość niecodzienny sposób na pożywną i pyszną kawę. Jest delikatniejsza od tradycyjnej, a w dodatku mogą raczyć się nią cierpiący z powodu chorób wątroby. Co jest sekretem kawy po skandynawsku?

Filiżanka kawy po szwedzkuW Szwecji pija się dużo kawy z różnorodnymi dodatkami
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Szwedzi piją stosunkowo dużo kawy – statystyczny mieszkaniec tego kraju zużywa około 8 kg ziaren. To całkiem sporo, więc nie dziwi fakt, że Skandynawowie serwują kawę na wiele różnych sposobów.

Kawa po skandynawsku

Jeden z nich jest szczególnie popularny. To kawa parzona z dodatkiem… jajka.

Jak wykonać kawę z jajkiem? Potrzebna jest świeżo zmielona kawa (ok. 2-3 łyżki) i 1 jajko. Roztrzepujemy je dokładnie i wlewamy do zmielonej kawy. W małym rondelku zagotowujemy 1 szklankę wody i dodajemy niecodzienną mieszankę, a po upływie 5 minut wlewamy kolejną szklankę wody i gotujemy napar przez 4 minuty.

Wystarczy przecedzić i szwedzki, rozgrzewający napój gotowy.

Ma duże wartości odżywcze, a dodatkowo syci i wspiera funkcjonowanie wątroby. Zastanawiacie się, czy jajko jest wyczuwalne w kawie? Otóż nie. Kawa z jajkiem jest kremowa, delikatna i bardzo aromatyczna.

Zapomnij o kawie z mlekiem. Najdziwniejsze dodatki do kawy

Kawa z jajkiem w innych krajach

Nie przekonuje was kawa po skandynawsku? Więc może po wietnamsku?

Kawa w tej wersji przypadnie do gustu łasuchom i amatorom sentymentalnych smaków. Wystarczy 1 żółtko i około 50 ml skondensowanego mleka z puszki (słodzonego). Należy ubić je na puszystą pianę i wyłożyć na świeżo zaparzone espresso.

A was który sposób na kawę z jajkiem przekonuje bardziej?

Filiżanka z czarną kawą
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość