Kawa po skandynawsku. Zawiera jeden, niecodzienny składnik.

Słyszeliście o kawie po skandynawsku czy też po szwedzku? To dość niecodzienny sposób na pożywną i pyszną kawę. Jest delikatniejsza od tradycyjnej, a w dodatku mogą raczyć się nią cierpiący z powodu chorób wątroby. Co jest sekretem kawy po skandynawsku?

Filiżanka kawy po szwedzkuW Szwecji pija się dużo kawy z różnorodnymi dodatkami
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Szwedzi piją stosunkowo dużo kawy – statystyczny mieszkaniec tego kraju zużywa około 8 kg ziaren. To całkiem sporo, więc nie dziwi fakt, że Skandynawowie serwują kawę na wiele różnych sposobów.

Kawa po skandynawsku

Jeden z nich jest szczególnie popularny. To kawa parzona z dodatkiem… jajka.

Jak wykonać kawę z jajkiem? Potrzebna jest świeżo zmielona kawa (ok. 2-3 łyżki) i 1 jajko. Roztrzepujemy je dokładnie i wlewamy do zmielonej kawy. W małym rondelku zagotowujemy 1 szklankę wody i dodajemy niecodzienną mieszankę, a po upływie 5 minut wlewamy kolejną szklankę wody i gotujemy napar przez 4 minuty.

Wystarczy przecedzić i szwedzki, rozgrzewający napój gotowy.

Ma duże wartości odżywcze, a dodatkowo syci i wspiera funkcjonowanie wątroby. Zastanawiacie się, czy jajko jest wyczuwalne w kawie? Otóż nie. Kawa z jajkiem jest kremowa, delikatna i bardzo aromatyczna.

Zapomnij o kawie z mlekiem. Najdziwniejsze dodatki do kawy

Kawa z jajkiem w innych krajach

Nie przekonuje was kawa po skandynawsku? Więc może po wietnamsku?

Kawa w tej wersji przypadnie do gustu łasuchom i amatorom sentymentalnych smaków. Wystarczy 1 żółtko i około 50 ml skondensowanego mleka z puszki (słodzonego). Należy ubić je na puszystą pianę i wyłożyć na świeżo zaparzone espresso.

A was który sposób na kawę z jajkiem przekonuje bardziej?

Filiżanka z czarną kawą
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce