Tajemniczy składnik, który podkręci smak jajecznicy. Znajdziesz go w dyskoncie
Niektórzy dodają mleko, inni wodę, jeszcze inni boczek. Są również miłośnicy jajecznicy z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Jest jednak jeszcze jeden składnik, który sprawia, że jajecznica smakuje wyśmienicie. To sos worcestershire, który kupisz w popularnym dyskoncie.
Sos worcestershire (inaczej worcester) to prawdziwy arystokrata wśród sosów. Jego nazwa pochodzi od angielskiego miasta Worcester, w którym produkuje go firma Lea&Perrins. Ma korzenny smak i zanim znajdzie się na sklepowych półkach, leżakuje co najmniej kilka lat w dębowych beczkach. Składa się z anchois, czosnku, octu, melasy, soli, cebuli, papryki chili i innych przypraw. Tego sosu zwykle używa się do steków i drinków, pod wdzięczną nazwą "Krwawa Mery". Kucharze używają go również do jajecznicy.
Jak przygotować jajecznicę z sosem worcester? Zaleca się dodawać sos w proporcji: 1/4 łyżeczki sosu na dwa jajka. Jajka ubijamy w miseczce, dodajemy sos i odrobinę pieprzu do smaku. Sos jest naprawdę słony, więc lepiej już dodatkowo nie solić potrawy.
Tak przygotowana jajecznica ma lekko pikantny, głęboki i niebanalny smak. Sos możesz kupić w popularnych dyskontach tj. Lidl (4,99 zł za 150 ml) i Tesco (7,49 zł za 150ml).
Zobacz też: Najlepsze pączki według Lary Gessler. Przebiją wszystkie inne