Tajemniczy składnik, który podkręci smak jajecznicy. Znajdziesz go w dyskoncie

Niektórzy dodają mleko, inni wodę, jeszcze inni boczek. Są również miłośnicy jajecznicy z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Jest jednak jeszcze jeden składnik, który sprawia, że jajecznica smakuje wyśmienicie. To sos worcestershire, który kupisz w popularnym dyskoncie.

Jajecznica z sosem worcester to absolutna arystokratka wśród jajecznic
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan

Sos worcestershire (inaczej worcester) to prawdziwy arystokrata wśród sosów. Jego nazwa pochodzi od angielskiego miasta Worcester, w którym produkuje go firma Lea&Perrins. Ma korzenny smak i zanim znajdzie się na sklepowych półkach, leżakuje co najmniej kilka lat w dębowych beczkach. Składa się z anchois, czosnku, octu, melasy, soli, cebuli, papryki chili i innych przypraw. Tego sosu zwykle używa się do steków i drinków, pod wdzięczną nazwą "Krwawa Mery". Kucharze używają go również do jajecznicy.

Jak przygotować jajecznicę z sosem worcester? Zaleca się dodawać sos w proporcji: 1/4 łyżeczki sosu na dwa jajka. Jajka ubijamy w miseczce, dodajemy sos i odrobinę pieprzu do smaku. Sos jest naprawdę słony, więc lepiej już dodatkowo nie solić potrawy.

Tak przygotowana jajecznica ma lekko pikantny, głęboki i niebanalny smak. Sos możesz kupić w popularnych dyskontach tj. Lidl (4,99 zł za 150 ml) i Tesco (7,49 zł za 150ml).

Zobacz też: Najlepsze pączki według Lary Gessler. Przebiją wszystkie inne

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany