Tajemnica tkwi w farszu

Nigdy nie lubiłem naleśników. Znaczy: lubiłem, ale jakoś mnie... nudziły. Jednak wraz z wiekiem zmieniają się przyzwyczajenia. Okazało się, że naleśniki mogą być fantastycznym daniem obiadowym.

Tajemnica tkwi w farszu
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Nigdy nie lubiłem naleśników. Znaczy: lubiłem, ale jakoś mnie... nudziły. Jednak wraz z wiekiem zmieniają się przyzwyczajenia. Okazało się, że naleśniki mogą być fantastycznym daniem obiadowym.

Nie trzeba być mistrzem kuchni, aby zaserwować całkiem wyszukane danie. Przekonałem się o tym na własnej skórze, kiedy odkryłem, że wystarczy odrobina fantazji w doborze nadzienia do naleśnikowego ciasta.

Najpierw ciasto naleśnikowe. Potrzebne będą 2 jajka, szklanka mąki, szklanka mleka i odrobina soli. Mleko mieszamy z mąką, dodajemy jajka i sól. Mieszamy na jednolitą masę i smażymy na rozgrzanym oleju. Ciasto powinno się zarumienić z obydwu stron. Gdy będzie gotowe, pozostaje przygotować farsz.

Z aromatycznym mięsem

Nasza pierwsza propozycja powinna zadowolić wszystkich miłośników boczku i kiełbasy. Potrzebne będzie 30 dag kiełbasy, 50 dag porów, 30 dag pieczarek, 10 dag boczku, 200 ml śmietany, 200 ml bulionu, łyżka mąki ziemniaczanej, olej oraz przyprawy (oregano, tymianek, sól i pieprz).

Pora kroimy w cienkie paski, a kiełbasę w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez kilka minut, potem dolewamy bulion i czekamy, aż całość się zagotuje. Dodajemy mąkę rozrobioną ze śmietaną i gotujemy jeszcze przez chwilę, przyprawiając do smaku.

Teraz bierzemy się za kolejną część farszu. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy (najlepiej będzie, jeśli użyjemy do tego drugiej patelni). Gdy będą gotowe, przekładamy je do naczynia i lekko podsmażamy boczek. Teraz pozostaje wszystko połączyć w całość. Naleśniki, że palce lizać!

Kurczak i warzywa

Czas na wersję z kurczakiem. Przygotujmy 50 dag piersi z kurczaka, 2 cebule, kukurydzę w puszce, paprykę w proszku, przecier pomidorowy, oliwę.

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, przecier pomidorowy oraz niewielką ilość wody. Całość dusimy na małym ogniu. Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i dodajemy do cebuli. Dusimy, często podlewając wodą. Pod koniec dorzucamy kukurydzę. Farsz gotowy.

Zielono z czosnkiem

Lubicie szpinak? Jeśli tak, to mamy dla was coś specjalnego. Do tego farszu przyda się kostka sera feta, opakowanie mrożonego szpinaku, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz.

Szpinak rozmrażamy na patelni i dusimy przez kwadrans na odrobinie tłuszczu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz należy rozdrobnić fetę i dodać do niej szpinak. Mieszamy i doprawiamy. Naleśniki podajemy na przykład z sosem śmietanowym.

Dużo warzyw

Czas na wersję warzywną. Przygotujmy 30 dag pieczarek, 2 cebule, opakowanie mieszanki warzywnej, żółty ser, sól i pieprz.

Zaczynamy od cebuli. Kroimy ją w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodajemy pokrojone pieczarki, a później także mrożoną mieszankę warzywną. Dusimy, aż warzywa się rozmrożą i będą miękkie. Doprawiamy do smaku, a po zdjęciu z ognia dodajemy trochę startego sera.

Właściwie do ciasta naleśnikowego pasuje prawie wszystko. Zatem niech nie zabraknie Wam fantazji i chęci do eksperymentowania!

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm