Trwa ładowanie...
19-03-2009 14:43

Tajemnica tkwi w farszu

Nigdy nie lubiłem naleśników. Znaczy: lubiłem, ale jakoś mnie... nudziły. Jednak wraz z wiekiem zmieniają się przyzwyczajenia. Okazało się, że naleśniki mogą być fantastycznym daniem obiadowym.

Tajemnica tkwi w farszuŹródło: archiwum, fot: archiwum
d3dgo3k
d3dgo3k

Nigdy nie lubiłem naleśników. Znaczy: lubiłem, ale jakoś mnie... nudziły. Jednak wraz z wiekiem zmieniają się przyzwyczajenia. Okazało się, że naleśniki mogą być fantastycznym daniem obiadowym.

Nie trzeba być mistrzem kuchni, aby zaserwować całkiem wyszukane danie. Przekonałem się o tym na własnej skórze, kiedy odkryłem, że wystarczy odrobina fantazji w doborze nadzienia do naleśnikowego ciasta.

Najpierw ciasto naleśnikowe. Potrzebne będą 2 jajka, szklanka mąki, szklanka mleka i odrobina soli. Mleko mieszamy z mąką, dodajemy jajka i sól. Mieszamy na jednolitą masę i smażymy na rozgrzanym oleju. Ciasto powinno się zarumienić z obydwu stron. Gdy będzie gotowe, pozostaje przygotować farsz.

Z aromatycznym mięsem

Nasza pierwsza propozycja powinna zadowolić wszystkich miłośników boczku i kiełbasy. Potrzebne będzie 30 dag kiełbasy, 50 dag porów, 30 dag pieczarek, 10 dag boczku, 200 ml śmietany, 200 ml bulionu, łyżka mąki ziemniaczanej, olej oraz przyprawy (oregano, tymianek, sól i pieprz).

Pora kroimy w cienkie paski, a kiełbasę w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez kilka minut, potem dolewamy bulion i czekamy, aż całość się zagotuje. Dodajemy mąkę rozrobioną ze śmietaną i gotujemy jeszcze przez chwilę, przyprawiając do smaku.

d3dgo3k

Teraz bierzemy się za kolejną część farszu. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy (najlepiej będzie, jeśli użyjemy do tego drugiej patelni). Gdy będą gotowe, przekładamy je do naczynia i lekko podsmażamy boczek. Teraz pozostaje wszystko połączyć w całość. Naleśniki, że palce lizać!

Kurczak i warzywa

Czas na wersję z kurczakiem. Przygotujmy 50 dag piersi z kurczaka, 2 cebule, kukurydzę w puszce, paprykę w proszku, przecier pomidorowy, oliwę.

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, przecier pomidorowy oraz niewielką ilość wody. Całość dusimy na małym ogniu. Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i dodajemy do cebuli. Dusimy, często podlewając wodą. Pod koniec dorzucamy kukurydzę. Farsz gotowy.

d3dgo3k

Zielono z czosnkiem

Lubicie szpinak? Jeśli tak, to mamy dla was coś specjalnego. Do tego farszu przyda się kostka sera feta, opakowanie mrożonego szpinaku, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz.

Szpinak rozmrażamy na patelni i dusimy przez kwadrans na odrobinie tłuszczu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz należy rozdrobnić fetę i dodać do niej szpinak. Mieszamy i doprawiamy. Naleśniki podajemy na przykład z sosem śmietanowym.

Dużo warzyw

Czas na wersję warzywną. Przygotujmy 30 dag pieczarek, 2 cebule, opakowanie mieszanki warzywnej, żółty ser, sól i pieprz.

d3dgo3k

Zaczynamy od cebuli. Kroimy ją w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodajemy pokrojone pieczarki, a później także mrożoną mieszankę warzywną. Dusimy, aż warzywa się rozmrożą i będą miękkie. Doprawiamy do smaku, a po zdjęciu z ognia dodajemy trochę startego sera.

Właściwie do ciasta naleśnikowego pasuje prawie wszystko. Zatem niech nie zabraknie Wam fantazji i chęci do eksperymentowania!

qk

fot. Jupiterimages

d3dgo3k
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgo3k
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj