Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami

Makaron ze szparagami w delikatnym śmietankowym sosie to klasyka gatunki. Jeśli dodacie jeszcze szynkę parmeńską, otrzymacie wyjątkową potrawę w sam raz na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. pamiętajcie, że sezon na szparagi nie trwa długo, dlatego warto wykorzystać go najbardziej, jak tylko się da.

Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkamiTagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 600 g makaronu typu tagliatelle
  • duży pęczek zielonych szparagów
  • 8-10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1/2 drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 150 g niesolonego masła
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • płatki bratków do posypania

Przepis

  • Szparagi przepłukać chłodną wodą, odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie pokroić w słupki ok. 1,5 cm. Część kwiatową warzywa należy zostawić dłuższą (ok. 3 cm).
  • Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i masło, dodać czosnek i smażyć minutę.
  • Następnie dodać pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i smażyć kolejne 3 minuty, aż szynka ładnie się zarumieni.
  • W kolejnym kroku dodać szparagi i wszystko razem smażyć około 3-5 minut (należy zwrócić uwagę na szparagi, które lekko chrupiące, a nie przesmażone).
  • Gdy szparagi będą odpowiednio miękkie, wówczas należy wlać śmietankę kremówkę i wsypać szklankę starego parmezanu. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie mieszamy.
  • Gotowe danie nałożyć na talerz i udekorować płatkami bratków.

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle