Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami

Makaron ze szparagami w delikatnym śmietankowym sosie to klasyka gatunki. Jeśli dodacie jeszcze szynkę parmeńską, otrzymacie wyjątkową potrawę w sam raz na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. pamiętajcie, że sezon na szparagi nie trwa długo, dlatego warto wykorzystać go najbardziej, jak tylko się da.

Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkamiTagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 600 g makaronu typu tagliatelle
  • duży pęczek zielonych szparagów
  • 8-10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1/2 drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 150 g niesolonego masła
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • płatki bratków do posypania

Przepis

  • Szparagi przepłukać chłodną wodą, odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie pokroić w słupki ok. 1,5 cm. Część kwiatową warzywa należy zostawić dłuższą (ok. 3 cm).
  • Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i masło, dodać czosnek i smażyć minutę.
  • Następnie dodać pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i smażyć kolejne 3 minuty, aż szynka ładnie się zarumieni.
  • W kolejnym kroku dodać szparagi i wszystko razem smażyć około 3-5 minut (należy zwrócić uwagę na szparagi, które lekko chrupiące, a nie przesmażone).
  • Gdy szparagi będą odpowiednio miękkie, wówczas należy wlać śmietankę kremówkę i wsypać szklankę starego parmezanu. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie mieszamy.
  • Gotowe danie nałożyć na talerz i udekorować płatkami bratków.
Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯