Taco-pierogi. Zaskakujący mariaż polsko-meksykańskiej kuchni
Dwie polskie firmy spożywcze, działające w Detroit zaczęły tego lata serwować zaskakująca przekąskę. Jest to połączenie meksykańskiego tacos z polskimi pierogami. Taco-pierogi szybko zdobyły rzesze wielbicieli.
Polish Village Cafe w Hamtramck oraz Pietrzyk Pierogi oferują polskie produkty spożywcze i tradycyjne polskie potrawy, w tym oczywiście pierogi. Niedawno wprowadziły do sprzedaży pierogi tacos. Jak wygląda ta przekąska? Otóż w pierogowej "tortilli" znajduje się farsz składający się z plastrów polskiej kiełbasy, kiszonej kapusty, grillowanej cebuli i nie tylko. Mają kształt taco, ale smakują jak tradycyjne polskie jedzenie.
Restauracja oferuje również kiełbasę zapiekaną w stylu chicagowskiego hot doga, a także pyszne pierogi z pepperoni nadziewane pizzą i cheeseburgerem.
Idealne ciasto na pierogi
Skąd pomysł na tak niecodzienne danie? Inspiracja wyszła od szefa kuchni Josha Elkina, który jest znany z pomysłowych połączeń, takich jak rigatoni tacos ze smażonym kurczakiem i wołowiną Wellington.
Z kolei szefowa kuchni Pietrzyk Pierogi zaproponowała swoim klientom farsz składający się kiszonej kapusty, wędzonej kiełbasy i kwaśnej śmietany, a także kolendry i plasterków jalapeno.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
- Zwykle nie śledzę takich trendów – mówiła Erica Pietrzyk w rozmowie z "The Detroit News" - Ale po tym, jak zostałam oznaczona w 28 postach na ten temat, postanowiłam dać ludziom to, czego chcą, ale dodałam też do tego odrobinę swojej przyprawy Pierogi Queen.
Pierogi Pietrzyk oferuje również kiełbasę w stylu chicagowskiego hot doga. Proponuje też inne wyśmienite farsze takie jak szpinak czy karczoch.