Zrób to sam
Pierogi to danie uwielbiane niemal na całym świecie, w tym także w Polsce. Wydaje się, że przepis na nie jest prosty. Jednak nawet podczas gotowania pierogów łatwo popełnić błąd, który zaważy na smaku dania. Co zrobić, aby zawsze wychodziły perfekcyjnie? Sprawdźcie wskazówki, które przygotowaliśmy tym razem w ramach cyklu "ABC gotowania".
Jak przygotować idealne ciasto?
Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że każdy dom ma własny przepis na uwielbiane przez domowników pierogi. Jednak podstawową różnicą w recepturach jest dodawanie jajek. Klasyczne ciasto powinno składać się z trzech składników: mąki, odrobiny soli i wody – sekret tkwi bowiem w odpowiednich proporcjach i właśnie w wodzie. Otóż, powinna być bardzo ciepła – dzięki temu ciasto będzie elastyczne, gładkie i miękkie.
Jaki wybrać farsz?
Pierogi to danie, które możemy dowolnie modyfikować. Bez względu na to, jaki farsz wybierzemy, ciasto zawsze będzie do nich pasować. Największą popularnością cieszą się tradycyjne pierogi ruskie, czyli z serem i ziemniakami, a także z kapustą i grzybami lub mięsem. Ciekawą odmianą może być farsz ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, soczewicą albo kaszą. Jeżeli wolimy pierogi na słodko, warto wykonać nadzienie z owoców, chociażby z truskawek, jagód, malin, wiśni, a nawet ananasów.
Co zrobić, aby pierogi nie rozkleiły się?
Rozklejanie pierogów podczas gotowania to jeden z największych kuchennych problemów. Nieprawidłowe sklejanie brzegów to częsty błąd. Jak tego uniknąć? Przede wszystkim uważajmy, aby nie włożyć do pierogów zbyt wiele farszu. To spowoduje, że będziemy mieć problem z ich lepieniem. Warto też zwilżyć brzeg pieroga odrobiną wody – dzięki temu ciasto będzie lepiej się kleić.
Jak prawidłowo gotować?
Ulepione pierogi wkładamy pojedynczo do osolonej i wrzącej wody. Gdy zaczną pływać po powierzchni oznacza to, że są już gotowe. Zwykle trwa to ok. 2 minut. Zamiast patrzeć na zegarek warto jednak, obserwować to, co dzieje się w garnku. Podczas gotowania pierogi mogą się sklejać. Aby tego uniknąć należy wlać do wody odrobinę oleju.
Czy można mrozić pierogi?
W wielu polskich domach mrożenie pierogów to codzienność. Często zdarza się, że gospodynie lepią je w dużej ilości, a potem dzielą na mniejsze porcje i mrożą. Mimo to temat mrożenia wciąż budzi kontrowersje, o czym niedawno pisaliśmy tutaj. Czy faktycznie mamy się czego obawiać? Pierogi można bez obaw przechowywać w niskich temperaturach. Istnieją trzy sposoby na ich zamrożenie. Możemy umieścić je w zamrażalniku ugotowane albo surowe. Trzeci sposób łączy w sobie obie metody – jest to mrożenie produktów po ich wcześniejszym obgotowaniu przez kilka sekund we wrzącej wodzie. Więcej porad na temat mrożenia żywności możecie znaleźć w naszym serwisie.