ABC gotowania. Sekret udanych pierogów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Pierogi to danie uwielbiane niemal na całym świecie, w tym także w Polsce. Wydaje się, że przepis na nie jest prosty. Jednak nawet podczas gotowania pierogów łatwo popełnić błąd, który zaważy na smaku dania. Co zrobić, aby zawsze wychodziły perfekcyjnie? Sprawdźcie wskazówki, które przygotowaliśmy tym razem w ramach cyklu "ABC gotowania".

/ 6Jak przygotować idealne ciasto?

Obraz
© 123RF

Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że każdy dom ma własny przepis na uwielbiane przez domowników pierogi. Jednak podstawową różnicą w recepturach jest dodawanie jajek. Klasyczne ciasto powinno składać się z trzech składników: mąki, odrobiny soli i wody – sekret tkwi bowiem w odpowiednich proporcjach i właśnie w wodzie. Otóż, powinna być bardzo ciepła – dzięki temu ciasto będzie elastyczne, gładkie i miękkie.

/ 6Jaki wybrać farsz?

Obraz
© 123RF

Pierogi to danie, które możemy dowolnie modyfikować. Bez względu na to, jaki farsz wybierzemy, ciasto zawsze będzie do nich pasować. Największą popularnością cieszą się tradycyjne pierogi ruskie, czyli z serem i ziemniakami, a także z kapustą i grzybami lub mięsem. Ciekawą odmianą może być farsz ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, soczewicą albo kaszą. Jeżeli wolimy pierogi na słodko, warto wykonać nadzienie z owoców, chociażby z truskawek, jagód, malin, wiśni, a nawet ananasów.

/ 6Co zrobić, aby pierogi nie rozkleiły się?

Obraz
© 123RF

Rozklejanie pierogów podczas gotowania to jeden z największych kuchennych problemów. Nieprawidłowe sklejanie brzegów to częsty błąd. Jak tego uniknąć? Przede wszystkim uważajmy, aby nie włożyć do pierogów zbyt wiele farszu. To spowoduje, że będziemy mieć problem z ich lepieniem. Warto też zwilżyć brzeg pieroga odrobiną wody – dzięki temu ciasto będzie lepiej się kleić.

/ 6Jak prawidłowo gotować?

Obraz
© 123RF

Ulepione pierogi wkładamy pojedynczo do osolonej i wrzącej wody. Gdy zaczną pływać po powierzchni oznacza to, że są już gotowe. Zwykle trwa to ok. 2 minut. Zamiast patrzeć na zegarek warto jednak, obserwować to, co dzieje się w garnku. Podczas gotowania pierogi mogą się sklejać. Aby tego uniknąć należy wlać do wody odrobinę oleju.

/ 6Czy można mrozić pierogi?

Obraz
© 123RF

W wielu polskich domach mrożenie pierogów to codzienność. Często zdarza się, że gospodynie lepią je w dużej ilości, a potem dzielą na mniejsze porcje i mrożą. Mimo to temat mrożenia wciąż budzi kontrowersje, o czym niedawno pisaliśmy tutaj. Czy faktycznie mamy się czego obawiać? Pierogi można bez obaw przechowywać w niskich temperaturach. Istnieją trzy sposoby na ich zamrożenie. Możemy umieścić je w zamrażalniku ugotowane albo surowe. Trzeci sposób łączy w sobie obie metody – jest to mrożenie produktów po ich wcześniejszym obgotowaniu przez kilka sekund we wrzącej wodzie. Więcej porad na temat mrożenia żywności możecie znaleźć w naszym serwisie.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę