Szybkowar ? garnek dla zapracowanych

Nie masz czasu na stanie przy garach? Przerażają cię rachunki za gaz czy prąd? Szybkowar odmieni twoje życie.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Czasy, gdy szybkowary zza wschodniej granicy wybuchały w kuchniach a gotujący się bigos lądował na suficie, minęły bezpowrotnie. Teraz gotowanie w specjalnym naczyniu pod ciśnieniem ma same zalety. Pozwala zaoszczędzić cenny czas, sprawia, że rachunek za prąd lub gaz znacznie się zmniejsza. Na dodatek potrawy przygotowane w ten sposób są o niebo zdrowsze niż ugotowane trdycyjnie.

Obiad w parę chwil

Gulasz gotowy nie w 1,5 godz., a w 20 minut, kurczak nie w godzinę, a w 15 minut, do tego ryż lub ziemniaki w 6 minut. Przygotowanie obiadu w kilka chwil naprawdę jest możliwe. Wszystko dzięki wysokiemu ciśnieniu gromadzącemu się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych niż normalnie temperaturach - od 110 do 116 st. C. Właśnie to działanie przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70 proc. Pozwala to też na zmniejszenie zużycia energii aż o 50 proc.

Szybkowar nie jest całkowicie szczelnym garnkiem. Posiada zawór - regulator, który utrzymuje stałe nadciśnienie w jego wnętrzu wypuszczając nadmiar pary. Zawory sprawiające, że garnek jest bezpieczny w użytkowaniu, zazwyczaj umieszczone są w pokrywie.

Samo zdrowie

Można w nim smażyć i dusić przeróżne dania lub gotować w wodzie lub na parze. Można rozmrażać produkty i robić soki owocowe. Naczynie jest szczególnie przydatne do przyrządzania potraw z produktów wymagających długiego gotowania np. wołowiny, baraniny, flaków, golonki. W szybkowarze nie wolno jednak gotować drobnych produktów, np. kasz czy przecierów. Mogłyby one zatkać przewód w zaworze parowym i rozsadzić garnek. Para zawsze musi mieć swobodne ujście.

Skrócenie czasu gotowania pozwala zachować większą ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku. Wiąże się to z ograniczeniem dostępu tlenu do gotującej się potrawy. Ograniczenie tlenu to również w większym stopniu zachowanie oryginalnego smaku i naturalnego koloru jedzenia w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania.

Praktyczne naczynie

Dostępne na rynku szybkowary produkowane są ze stali nierdzewnej i wyposażone są w uchwyty z tworzywa sztucznego. Garnek łatwy jest nie tylko w użytkowaniu, ale też w myciu. Zazwyczaj przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować. Sprawdzają się w kuchniach gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych.

Są też wady

Jednak szybkowar to nie tylko same zalety. Przyszłych posiadaczy tego garnka musimy ostrzec, że gotowanie w nim wymaga nieco wprawy. Głównie wyczucia, jak długo potrawa powinna się gotować. Można powiedzieć, że wadą szybkowaru jest utrudnione kontrolowanie procesu gotowania - otwarcie garnka wymaga przerwania gotowania ciśnieniowego przez schłodzenie lub otwarcie zaworu wylotowego. Doświadczone gospodynie radzą, by dokładnie czytać instrukcję obsługi z orientacyjną tabelą informującą, jak długo dany produkt powinien być gotowany. Wadą może wydawać się też cena garnka. Jednak urządzenia tego typu są naprawdę trwałe i można z nich korzystać całymi latami bez obawy o to, że coś się zepsuje.

ml/mmch

Polcemay również:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce