Smak potrawy zależy od garnka

Pozwalają na uzyskanie wspaniałego smaku każdego dania. Pod warunkiem, że odpowiednio je dobierzemy. W przeciwnym razie czeka nas kuchenna klęska. Czy wiesz, że smak potrawy w dużym stopniu zależy od garnka jakiego użyjesz?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Miedziane, żeliwne, stalowe, emaliowane, aluminiowe − wybór garnka czy patelni dostarcza wielu wątpliwości. W nieodpowiednim naczyniu łatwo bowiem zmarnować wyszukane danie i w dodatku zrujnować zdrowie.

Danie z żelazem

Masywne garnki żeliwne mają wielu zwolenników. Dobrze sprawdzają się w przypadku potraw wymagających długiego gotowania na niewielkim ogniu. Są nieodzowne w kuchni chińskiej. Nie każdy jednak wie, że w trakcie gotowania w takich naczyniach, do jedzenia przechodzą związki żelaza zwłaszcza, jeśli przygotowujemy dania o odczynie kwaśnym.

Badania naukowe potwierdziły, że np. zawartość żelaza w sosie pomidorowym podskoczyła z mniej niż 1 mg, w porcji gotowanej w zwykłym garnku, aż do 6 mg w porcji z garnka żeliwnego. Przecier jabłkowy wykazał jeszcze większą różnicę (z 0,35 mg do 7,3 mg), a jajecznica, smażona na żeliwnej patelni, zawierała 5 mg żelaza zamiast 1,5 mg. Zawartość żelaza w oczywisty sposób musi odbić się na smaku potraw. Naczynia te sprawiają, że przygotowane w nich dania nabierają lekko metalicznego smaku, mogą też zmieniać kolor na nieco ciemniejszy. Tym bardziej nie należy w nich przechowywać kwaśnych potraw. Szczególnie dotyczy to garnków z „surowego” żeliwa.

Mimo tego, według specjalistów właśnie te naczynia powinny wrócić do łask, bo można w nich przyrządzać jedzenie praktycznie bez użycia tłuszczu. Podczas zakupu zwracajmy jednak uwagę na te czernione, czyli fabrycznie wypalone z użyciem tłuszczu. Tylko takie nie będą pokrywały się niebezpieczną rdzą.

Aluminium od święta

Aluminiowe garnki królują na naszym rynku. Niestety, nie nadają się do wszystkiego. Lepiej korzystać z nich od święta. Ugotowany w nich kompot często ma metaliczny posmak. Nie można w nich przygotowywać potraw kwaśnych (kapuśniaku czy bigosu), ponieważ do jedzenia może przedostawać się glin, który ma związek z chorobami neurologicznymi (m.in. chorobą Alzheimera).

Garnek dla alergika

Szczególną uwagę na naczynia powinni zwracać uczuleni na nikiel. W gotowanych w metalowych garnkach zupach jarzynowych (które mają niskie pH, co ułatwia wyługowywanie niklu z metalu), może znajdować się zagrażająca alergikowi ilość tego związku. Szczególnie szkodliwa bywa kwaśna zupa szczawiowa. Osoby uczulone na nikiel powinny gotować w garnkach ze stali pokrytej wypalaną w wysokich temperaturach emalią ceramiczną. Pamiętajmy jednak - uszkodzona emalia w garnku naraża na dodatkowy kontakt z niklem. Nie ma sentymentów - taki garnek trzeba wyrzucić

Teflon, który wyparował

Teflonowe naczynia już dawno stały się niezwykle popularne. Patelnię z tą powłoką znajdziemy niemal w każdym domu. Tymczasem teflon może być niebezpieczny. Przed szkodliwym działaniem teflonu ostrzega m.in. organizacja ekologiczna WWF. Gdy pokrywająca patelnie i garnki powłoka jest porysowana, cząsteczki tej substancji przedostają się do żywności. Naukowcy podejrzewają, że uwalniane substancje mogą być rakotwórcze. Lepiej więc kupić nową patelnię.

Badania wykazały także, że chemikalia, uwalniające się z powłok zapobiegających przywieraniu smażonych potraw, mogą w dużych dawkach podnosić poziom cholesterolu u dzieci. Stosowane tam związki, takie jak kwas perfluorooctowy (PFOA) czy sulfoniany perfluorooktanu (PFOS), mogą przedostawać się do organizmu i wędrować do wątroby - narządu odpowiedzialnego m.in. za gospodarowanie tłuszczami i wytwarzanie cholesterolu.

Bigos na cenzurowanym

Jedna z polskich firm wyprodukowała specjalny garnek do bigosu. Jak to? Zapytają doświadczone gospodynie. Okazuje się, żeby tradycyjny bigos zachował idealny smak, potrzebne jest odpowiednie naczynie. Nasz kuchenny bohater posiada wewnątrz brązową emalię, która zapobiega przywieraniu potrawy do dna. Sprzedawany jest z dopasowaną pokrywą emaliowaną, która nie przepuszcza promieni UV, co pozwala zachować dłużej świeżość ulubionej przez Polaków potrawy.

ml/mmch

Polecamy także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯