Trwa ładowanie...
d16nint
d16nint

Szybkie ciasto marchewkowe

Przepis

Mamy dla was prosty przepis na ciasto marchewkowe. Jęśli zastapicie cukier ksylitolem, będziecie mogli je jeśc bez wyrzutów sumienia. - Ciasto jest pyszne, wilgotne w środku i cudownie pachnie. Można je można przełożyć kremem lub polać dowolną polewą - pisze Diana, autorka bloga "Di bloguje".

3.3
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Szybkie ciasto marchewkowe
Di bloguje
Składniki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru/ksylitolu (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów/bakalii (u mnie orzechy włoskie)
Przepis

Jajka utrzeć z cukrem i następnie zmiksować z olejem. Dodać mąkę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenia, a na końcu marchew i drobno posiekane orzechy (orzechy zmieliłam w malakserze). Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą (ja użyłam lukru, który zabarwiłam naturalnym barwnikiem spożywczym).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szybkie ciasto marchewkowe
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

78
13
Share
d16nint
d16nint
d16nint
d16nint
Więcej tematów
d16nint