Trwa ładowanie...

Szybki deser. Sześć pomysłów na jesień

Jak poprawić sobie nastrój w ponury dzień, gdy za oknem zacina deszcz i wieje wiatr? Może sięgnąć po coś ciepłego i jednocześnie słodkiego? Oto kilka propozycji deserów, które bez trudu przygotuje nawet osoba nie posiadająca wielkiego doświadczenia kulinarnego.

Share
Szybki deser. Sześć pomysłów na jesieńŹródło: 123RF
d2m1m19

Gorąca czekolada

Klasyka, która się nie starzeje. Dzięki aksamitnej, aromatycznej i gorącej czekoladzie choć na chwilę zapomnimy o codziennych zmartwieniach czy brzydkiej pogodzie. Jej przygotowanie jest banalnie proste. W rondelku z grubym dnem zagotowujemy pół litra mleka (im tłustsze, tym lepiej) oraz 200 ml śmietanki kremówki (najlepiej 30-procentowej, z kartonika).

Nie przerywając gotowania wsypujemy kilka łyżek kakao i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy, po kawałku, 100 g czekolady, mlecznej lub gorzkiej (zależy od naszych preferencji smakowych). Cały czas intensywnie mieszamy, masa powinna stać się gładka i kremowa. Rozlewamy ją do szklanek albo filiżanek i od razu serwujemy, najlepiej z kleksem bitej śmietany przygotowanej ze śmietany kremówki (250 ml) ubitej z cukrem waniliowym (łyżeczka).

Karmelizowane gruszki

Gruszki to niezwykle smaczne owoce, które możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Po skarmelizowaniu staną się pysznym i aromatycznym deserem. Wystarczy je obrać, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dość duże kostki.

Najlepsze francuskie desery

Na patelnię wysypujemy 2-3 łyżki cukru trzcinowego, a jeszcze lepiej cukru Muscovado (charakteryzuje się karmelowo-miodowym smakiem i dość lepką konsystencją). Podgrzewamy, by się rozpuścił i nabrał ciemnej barwy, po czym dodajemy kawałek masła i wykładamy gruszki. Karmelizujemy je ze wszystkich stron, aż do uzyskania złotej barwy. Podajemy ciepłe, z lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym.

d2m1m19

Arroz con leche

W Polsce też jada się ryż na mleku, ale Hiszpanie uczynili z tej potrawy pyszny deser. Do jego przygotowania potrzebujemy przede wszystkim tłustego mleka (zapewni kremową konsystencję) i właściwej odmiany ryżu (najlepiej o okrągłych ziarnach).

Mleko (litr) gotujemy ze skórką obraną z cytryny i laską cynamonu, a następnie dodajemy ryż (200 g) i trochę cukru (80 g). Gotujemy przez około pół godziny na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Deser przekładamy do szklanych pucharków i podajemy posypany cynamonem.

ryż na mleku 123RF
Źródło: 123RF

Zapiekanka z gruszek, winogron i bananów

Pyszny i zdrowy deser owocowy, który możemy podać również na obiad lub kolację. Jak go przygotować? 2-3 gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przekrojone na pół winogrona (najlepiej bezpestkowe) oraz pokrojone w plasterki banany. W sumie owoców powinno być ok. 40 dag.

d2m1m19

Układamy je na dnie wysmarowanej masłem formy, posypujemy cukrem i cynamonem, a na koniec zalewamy masą z dwóch żółtek ubitych ze 150 ml słodkiej śmietany i takiej samej ilości mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. (z termoobiegiem), zapiekamy około 10 minut, aż wierzch się zezłoci.

Budyń jaglany

Zamiast przygotowywać budyń z torebki, zdrowszym i smaczniejszym rozwiązaniem może być przyrządzenie deseru na bazie kaszy jaglanej, której walory odżywcze są cenione od wieków. Nie jest to wielkie wyzwanie. Pół szklanki kaszy zalewamy mlekiem krowim lub roślinnym (ryżowym, migdałowym, kokosowym), dosypujemy 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego oraz szczyptę soli, a następnie gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez 15-20 minut, do czasu, aż kasza wchłonie większość płynu.

Gorącą masę dokładnie miksujemy, najlepiej w blenderze kielichowym. Podczas blendowania możemy jeszcze dolać trochę podgrzanego mleka, by uzyskać pożądaną gęstość. Budyń jaglany serwujemy np. z karmelizowanymi owocami, korzennymi przyprawami (cynamonem, kardamonem), kilkoma kostkami rozpuszczonej czekolady, bananem albo suszoną żurawiną.

Zobacz także:

d2m1m19

Deser cytrynowy

Słodko-kwaskowy specjał, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Na początku w dużej misce mieszamy trzy żółtka i cukier (pół szklanki), a później dodajemy mąkę (2 łyżki). Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dolewamy mleko (szklanka) i sok z cytryny (1/4 szklanki), a także dokładamy skórkę startą z cytryny (2-3 łyżeczki). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno trzy białka ze szczyptą soli, po czym dodajemy je do masy cytrynowej i dokładnie mieszamy.

Masę rozkładamy w kokilkach wysmarowanych masłem. Deser pieczemy piekarniku nagrzanym do 180 st., w kąpieli wodnej – kokilki umieszczamy w dużej foremce i wlewamy do niej zagotowaną wodę z czajnika (mniej więcej do połowy wysokości). Wyjmujemy po 20-25 minutach, gdy wierzch przybierze złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2m1m19
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2m1m19
d2m1m19
Więcej tematów