Biały kożuch na kapuście kiszonej. Czy wiesz czym jest?

Biały kożuch pojawiający się często na kiszonkach zawsze budzi obawy – zwłaszcza u niedoświadczonych fanów fermentacji mlekowej. Zazwyczaj wywołuje mylne skojarzenie z pleśnią i sprawia, że wyrzucana jest cała zawartość słoja. To błąd.

Kapusta kiszona w misceBiały kożuch na kapuście kiszonej
Źródło zdjęć: © 123RF

Pleśń a kożuch fermentacyjny

By móc w spokoju spożywać kiszonki, należy wiedzieć, czym jest i jak odróżnić kożuch fermentacyjny od pleśni. Początkowo odróżnienie tych dwóch zjawisk może być niełatwym zadaniem, jednak warto bacznie się przyjrzeć białemu kożuchowi na kapuście kiszonej.

Pleśń zazwyczaj tworzy kępki – często przypominające włosy lub sierść – na powierzchni kiszonki. Może przybierać różne barwy – szarą, niebieską, pomarańczową – choć to wtedy, gdy jest biała, stwarza trudności w rozpoznaniu. W przeciwieństwie jednak do kożucha fermentacyjnego, pleśń nie jest jednorodna, a dodatkowo cała kiszonka nabiera charakterystycznego, piwnicznego zapachu.

Pleśń oznacza, że kapusta kiszona czy ogórki są nie do uratowania – należy je jak najszybciej wyrzucić. Nie pomoże zebranie kożucha pleśni z powierzchni – zarodniki z pewnością znajdują się zarówno w całej zawartości słoika i mogą być zagrożeniem dla naszego zdrowia.

Kożuch fermentacyjny z kolei jest mlecznobiałym, jednorodnym nalotem na ogórkach, kapuście czy powierzchni płynu spod kiszonek. Jest efektem pracy bakterii mlekowych i drożdży octowych, czyli pleśni. Jeżeli tylko kapusta kiszona smakuje tak jak powinna – jest kwaśna i słona, ma przyjemny zapach, to z pewnością białego nalotu nie trzeba się obawiać.

5 powodów, dla których warto jeść kiszonki

Biały kożuch na kapuście kiszonej – co robić?

Biały kożuch nie wymaga żadnej interwencji z naszej strony – można go delikatnie usunąć z powierzchni kiszonki, można również przemieszać zawartość, aż stanie się jednorodna.

Kożuch fermentacyjny nie ma żadnego wpływu ani na smak, ani na jakość kiszonki, choć na wszelki wypadek kapustę kiszoną czy ogórki pokryte białym kożuchem warto zjeść jak najszybciej.

Kapusta kiszona w słoikach
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm