Biały kożuch na kapuście kiszonej. Czy wiesz czym jest?

Biały kożuch pojawiający się często na kiszonkach zawsze budzi obawy – zwłaszcza u niedoświadczonych fanów fermentacji mlekowej. Zazwyczaj wywołuje mylne skojarzenie z pleśnią i sprawia, że wyrzucana jest cała zawartość słoja. To błąd.

Kapusta kiszona w misceBiały kożuch na kapuście kiszonej
Źródło zdjęć: © 123RF

Pleśń a kożuch fermentacyjny

By móc w spokoju spożywać kiszonki, należy wiedzieć, czym jest i jak odróżnić kożuch fermentacyjny od pleśni. Początkowo odróżnienie tych dwóch zjawisk może być niełatwym zadaniem, jednak warto bacznie się przyjrzeć białemu kożuchowi na kapuście kiszonej.

Pleśń zazwyczaj tworzy kępki – często przypominające włosy lub sierść – na powierzchni kiszonki. Może przybierać różne barwy – szarą, niebieską, pomarańczową – choć to wtedy, gdy jest biała, stwarza trudności w rozpoznaniu. W przeciwieństwie jednak do kożucha fermentacyjnego, pleśń nie jest jednorodna, a dodatkowo cała kiszonka nabiera charakterystycznego, piwnicznego zapachu.

Pleśń oznacza, że kapusta kiszona czy ogórki są nie do uratowania – należy je jak najszybciej wyrzucić. Nie pomoże zebranie kożucha pleśni z powierzchni – zarodniki z pewnością znajdują się zarówno w całej zawartości słoika i mogą być zagrożeniem dla naszego zdrowia.

Kożuch fermentacyjny z kolei jest mlecznobiałym, jednorodnym nalotem na ogórkach, kapuście czy powierzchni płynu spod kiszonek. Jest efektem pracy bakterii mlekowych i drożdży octowych, czyli pleśni. Jeżeli tylko kapusta kiszona smakuje tak jak powinna – jest kwaśna i słona, ma przyjemny zapach, to z pewnością białego nalotu nie trzeba się obawiać.

5 powodów, dla których warto jeść kiszonki

Biały kożuch na kapuście kiszonej – co robić?

Biały kożuch nie wymaga żadnej interwencji z naszej strony – można go delikatnie usunąć z powierzchni kiszonki, można również przemieszać zawartość, aż stanie się jednorodna.

Kożuch fermentacyjny nie ma żadnego wpływu ani na smak, ani na jakość kiszonki, choć na wszelki wypadek kapustę kiszoną czy ogórki pokryte białym kożuchem warto zjeść jak najszybciej.

Kapusta kiszona w słoikach
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru