Szukasz nowego przepisu na kotlety? Spróbuj pożarskich

Chociaż niegdyś kotlet pożarski był modną potrawą na polskich stołach, dziś to jeden z zapomnianych klasyków. Nie ma nawet jednego oficjalnego przepisu na te drobiowe kotlety. Kotlety pożarskie możemy spotkać w różnych wersjach. Najczęściej są zrobione z mielonego mięsa kurczaka – piersi lub udek. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Szukasz nowego przepisu na kotlety? Spróbuj pożarskichSzukasz nowego przepisu na kotlety? Spróbuj pożarskich
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła rozpuszczonego
  • 20 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • mąka pszenna do panierki
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Przepis

  • Mięso kroję na mniejsze kawałki, czosnek obieram. Mięso, czosnek mielę w maszynce do mielenia mięsa. Jedno jajko oddzielam żółtko od białka. Białko ubijam mikserem. Pozostałe jajka roztrzepuję widelcem i odstawiam na bok do panierki.
  • Do mięsa dodaję, żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz, rozpuszczone masło, pianę z białek i wyrabiam masę mięsną. Następnie formuję kotlety owalne.
  • Każdy kotlet panieruję kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
  • Kotlety smażę na rozgrzanym oleju.
  • Gotowe, podaję z buraczkami oraz ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości