Trwa ładowanie...
d3tvsmc
d3tvsmc

Szparagi w sosie z anchois i jajkami. Sezonowy przysmak

Przepis

Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami" przyznaje, że pomysły na dania ze szparagami jej się nie kończą. Tym razem proponuje zielone szparagi w towarzystwie gotowanych jajek, pomidorków koktajlowych i kremowego sosu z anchois. Prosto, szybko i pysznie.

3.0
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Okazja:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 300 g bardzo młodych i świeżych szparagów
  • 200 g mini pomidorów bio
  • 2 wiejskie jajka
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżki masła klarowanego

Sos:

  • 3 filety anchois z oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu akacjowego
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki octu balsamicznego – opcjonalnie
Przepis

Czosnek drobno siekamy i wkładamy do moździerza, dodajemy posiekane filety anchois i ucieramy razem na gładką masę. Dodajemy majonez, musztardę, miód i parmezan (ewentualnie ocet balsamiczny) - mieszamy i odstawiamy.

Szparagi płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku – jeżeli są bardzo młode nie trzeba odłamywać zdrewniałych końcówek. Tak samo postępujemy z pomidorami. Na patelnię wkładamy pół łyżki masła i układamy szparagi – podsmażamy je na sporym ogniu, aż się nieco przyrumienią – powinny być chrupkie. Przekładamy na półmisek. Na patelni układamy pomidory przekrojone na połówki i podsmażamy je z obu stron. Układamy na półmisku. Jajka gotujemy na miękko, obieramy je i układamy na półmisku. Posypujemy wszystko świeżym pieprzem i polewamy sosem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Szparagi w sosie z anchois i jajkami. Sezonowy przysmak
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
15
Share
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc