Szopska według Kariny. Wspomnienie Neseber

Sałatka szopska to tradycyjny bułgarski przysmak. Jej nazwa wywodzi się od wyrazu Szopi, którym określa mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. Sekret sałatki tkwi w świeżych warzywach i tradycyjnym owczym serze z solanki.

Szopska według Kariny. Wspomnienie NeseberSzopska według Kariny. Wspomnienie Neseber
oprac. Katarzyna Gileta

NA SAŁATKĘ:

  • po 1 papryce żółtej i czerwonej
  • 3 pomidory pachnące słońcem
  • 1 szalotka
  • garść świeżych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • olej do smażenia
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • 100 g sera szopskiego
  • 200 g mieszanki sałat (lodowa, kędzierzawa, polna)
  • 1 zielony ogórek

NA SOS:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis

  • Krewetki oczyścić, usunąć przewód pokarmowy (czarna niteczka wzdłuż ciała) i pancerzyki, umyć. Czosnek obrać i rozgnieść z solą, wymieszać z krewetkami. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić krewetki, zamieszać, zalać winem i smażyć, aż odparuje, a krewetki się zaróżowią. Wtedy dodać masło, sól, pieprz, posiekaną natkę. Zdjąć krewetki z patelni i skropić sokiem z cytryny.
  • Pomidory umyć, pokroić, z papryki odkroić ogonki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kosteczkę. Sałaty opłukać, odwirować w suszarce do salat. Ogórek pokroić w plasterki. Połączyć składniki w salaterce. Dodać pokruszony ser szopski i krewetki. Pyszne.
Wybrane dla Ciebie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź