Trwa ładowanie...
d1s0jbc

Szopska według Kariny. Wspomnienie Neseber

Przepis

Sałatka szopska to tradycyjny bułgarski przysmak. Jej nazwa wywodzi się od wyrazu Szopi, którym określa mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. Sekret sałatki tkwi w świeżych warzywach i tradycyjnym owczym serze z solanki.

d1s0jbc
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Matteo Indri
Składniki

NA SAŁATKĘ:

  • po 1 papryce żółtej i czerwonej
  • 3 pomidory pachnące słońcem
  • 1 szalotka
  • garść świeżych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • olej do smażenia
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • 100 g sera szopskiego
  • 200 g mieszanki sałat (lodowa, kędzierzawa, polna)
  • 1 zielony ogórek

NA SOS:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis
  • Krewetki oczyścić, usunąć przewód pokarmowy (czarna niteczka wzdłuż ciała) i pancerzyki, umyć. Czosnek obrać i rozgnieść z solą, wymieszać z krewetkami. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić krewetki, zamieszać, zalać winem i smażyć, aż odparuje, a krewetki się zaróżowią. Wtedy dodać masło, sól, pieprz, posiekaną natkę. Zdjąć krewetki z patelni i skropić sokiem z cytryny.
  • Pomidory umyć, pokroić, z papryki odkroić ogonki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kosteczkę. Sałaty opłukać, odwirować w suszarce do salat. Ogórek pokroić w plasterki. Połączyć składniki w salaterce. Dodać pokruszony ser szopski i krewetki. Pyszne.

Przepis pochodzi z książki "505 sałatek, surówek i sałat z różnych krajów"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Szopska według Kariny. Wspomnienie Neseber
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
Więcej tematów
d1s0jbc