Szopska według Kariny. Wspomnienie Neseber
Sałatka szopska to tradycyjny bułgarski przysmak. Jej nazwa wywodzi się od wyrazu Szopi, którym określa mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. Sekret sałatki tkwi w świeżych warzywach i tradycyjnym owczym serze z solanki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
NA SAŁATKĘ:
- po 1 papryce żółtej i czerwonej
- 3 pomidory pachnące słońcem
- 1 szalotka
- garść świeżych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- olej do smażenia
- 100 ml białego wina wytrawnego
- trochę posiekanej natki pietruszki
- 100 g sera szopskiego
- 200 g mieszanki sałat (lodowa, kędzierzawa, polna)
- 1 zielony ogórek
NA SOS:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka masła
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Krewetki oczyścić, usunąć przewód pokarmowy (czarna niteczka wzdłuż ciała) i pancerzyki, umyć. Czosnek obrać i rozgnieść z solą, wymieszać z krewetkami. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić krewetki, zamieszać, zalać winem i smażyć, aż odparuje, a krewetki się zaróżowią. Wtedy dodać masło, sól, pieprz, posiekaną natkę. Zdjąć krewetki z patelni i skropić sokiem z cytryny.
- Pomidory umyć, pokroić, z papryki odkroić ogonki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kosteczkę. Sałaty opłukać, odwirować w suszarce do salat. Ogórek pokroić w plasterki. Połączyć składniki w salaterce. Dodać pokruszony ser szopski i krewetki. Pyszne.
Przepis pochodzi z książki "505 sałatek, surówek i sałat z różnych krajów"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze