Szopska według Kariny. Wspomnienie Neseber
Sałatka szopska to tradycyjny bułgarski przysmak. Jej nazwa wywodzi się od wyrazu Szopi, którym określa mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. Sekret sałatki tkwi w świeżych warzywach i tradycyjnym owczym serze z solanki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
NA SAŁATKĘ:
NA SOS:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka masła
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis
- Krewetki oczyścić, usunąć przewód pokarmowy (czarna niteczka wzdłuż ciała) i pancerzyki, umyć. Czosnek obrać i rozgnieść z solą, wymieszać z krewetkami. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić krewetki, zamieszać, zalać winem i smażyć, aż odparuje, a krewetki się zaróżowią. Wtedy dodać masło, sól, pieprz, posiekaną natkę. Zdjąć krewetki z patelni i skropić sokiem z cytryny.
- Pomidory umyć, pokroić, z papryki odkroić ogonki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kosteczkę. Sałaty opłukać, odwirować w suszarce do salat. Ogórek pokroić w plasterki. Połączyć składniki w salaterce. Dodać pokruszony ser szopski i krewetki. Pyszne.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl