Sznycle z indyka z cebulką

Sznycle z indyka z cebulką to propozycja Joli Caputy na rodzinny obiad. Tak przygotowane mięso wyjdzie miękkie i delikatne. Sznycle podajemy z ziemniaczanym puree i marchewką z groszkiem.

Sznycle z indyka z cebulkąSznycle z indyka z cebulką
Jola Caputa

Składniki

  • 700 g fileta z indyka pokrojonego na sznycle
  • 4 duże cebule
  • słodka i ostra papryka,sól, pieprz
  • olej do smażenia

Marchewka z groszkiem (można użyć mrożonych):

  • 3 marchewki
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Purée ziemniaczane:

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki soli

Przepis

Sznycle umyj, osusz, oprósz słodką i ostrą papryką oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, przełóż sznycle i obsmaż z dwóch stron (każdą po ok. 4 min). Następnie zdejmij mięso z patelni, a przełóż na nią pokrojone w półplasterki cebule (w razie konieczności dolej trochę oleju), dopraw je odrobiną słodkiej papryki, pieprzem i solą, podsmażaj do zrumienienia. Następnie włóż na patelnię sznycle z indyka, wlej trochę wody (ok. 80 ml) i duś ok. 10 min. Na koniec dopraw mięso solą i w razie konieczności również pieprzem. Marchewkę i groszek umyj. Marchewkę obierz, pokrój w kosteczkę, przełóż do garnka, dodaj groszek, zalej wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa), dorzuć ½ łyżeczki cukru, ⅓ łyżeczki soli i gotuj ok. 10 min. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż na złoty kolor. Zasmażkę przełóż do garnka z warzywami, wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw marchewkę z groszkiem solą i pieprzem. Ziemniaki umyj, obierz i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Już ugotowane odcedź, dodaj do nich masło, mleko, sól i potłucz je tłuczkiem do ziemniaków na gładkie purée.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy