Trwa ładowanie...

Czy jajka można "przedawkować"? Skutki nadmiernego spożycia jajek

Za nami Wielkanoc. Na polskich stołach królowały jajka – faszerowane, w majonezie, w żurku, a także pasty i sałatki jajeczne. Jajek nie mogło również zabraknąć w deserach, ciastach, panierkach. W ciągu tych kilku świątecznych dni każdy z nas zjadł co najmniej 3-4 jajka. Czy to dużo? Jakie mogą być skutki nadmiernego spożycia jajek?

Ile jajek możemy zjeść?Ile jajek możemy zjeść?Źródło: 123RF
d2666z5
d2666z5

Jajka – wartości odżywcze

Kurze jajka to skarbnica witamin i mikroelementów, doskonale przyswajanych przez organizm. W białku znajduje się więcej siarki, potasu, sodu i chloru, natomiast w żółtku fosforu, wapnia i magnezu, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witamin z grupy B.

Pamiętajmy jednak o tym, że jedno duże jajko zawiera również ok. 186 mg cholesterolu. Naukowcy przekonują, że jedzenie 2 jajek dziennie zwiększa ryzyko zawału, cukrzycy, a nawet przedwczesnego zgonu! Mimo to dietetycy, nie rekomendują tego, by całkowicie ograniczyć jajka diecie. Należy jednak ograniczyć ich liczbę.

Co się stanie jak zjesz za dużo jajek?

Zdrowe osoby mogą jeść nawet 1-2 jajka dziennie. Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny ograniczyć spożywanie jajek do 2-3 sztuk na tydzień. Należy wliczyć w to również jajka wykorzystywane do przyrządzania takich potraw, jak makaronów, ciast, naleśników. Ponadto jajka zakwaszają organizm, więc powinny być łączone z zasadotwórczymi warzywami, czyli także cebulą, pomidorami, szpinakiem czy szparagami. 

Wysoka zawartość białka i tłuszczu w jajkach sprawia, że mogą one znacząco obciążać nerki odpowiedzialne za metabolizm białka i wątrobę, która odpowiada za przemiany cholesterolu. Pamiętajmy także, że jedno jajko ma ok. 90 kalorii.

d2666z5

Na miękko czy na twardo? Jakie jajka są najzdrowsze?

Należy unikać jedzenie jajek na surowo. Grozi to zatruciem pokarmowym wywołanym przez bakterie salmonelli, a w konsekwencji bólami brzucha i głowy, wymiotami, biegunką oraz podwyższoną temperaturą. Groźne drobnoustroje giną dopiero w temperaturze 70 stopni, dlatego znacznie bezpieczniejsze jest spożywanie jajek poddanych obróbce termicznej. Dietetycy odradzają także jedzenie jajek smażonych, szczególnie na tłuszczu zwierzęcym.

Jajka najlepiej jeść po ugotowaniu "na miękko" (do 3 minut). Dłuższa obróbka termiczna (szczególnie trwająca powyżej 10 minut) znacząco zmniejsza ilość witamin i obniża wartość odżywczą białka (nawet o 40 proc.), a także doprowadza do reakcji siarki z żelazem – dookoła żółtka powstaje wtedy charakterystyczna zielonkawa obwódka. Jajko staje się wówczas bardziej ciężkostrawne, a dodatkowo może powodować bóle brzucha czy wzdęcia.

Jak wybrać dobre jajka?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2666z5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2666z5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj