Czy jajka można "przedawkować"? Skutki nadmiernego spożycia jajek

Za nami Wielkanoc. Na polskich stołach królowały jajka – faszerowane, w majonezie, w żurku, a także pasty i sałatki jajeczne. Jajek nie mogło również zabraknąć w deserach, ciastach, panierkach. W ciągu tych kilku świątecznych dni każdy z nas zjadł co najmniej 3-4 jajka. Czy to dużo? Jakie mogą być skutki nadmiernego spożycia jajek?

Jajka na twardoIle jajek możemy zjeść?
Źródło zdjęć: © 123RF
11

Jajka – wartości odżywcze

Kurze jajka to skarbnica witamin i mikroelementów, doskonale przyswajanych przez organizm. W białku znajduje się więcej siarki, potasu, sodu i chloru, natomiast w żółtku fosforu, wapnia i magnezu, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witamin z grupy B.

Pamiętajmy jednak o tym, że jedno duże jajko zawiera również ok. 186 mg cholesterolu. Naukowcy przekonują, że jedzenie 2 jajek dziennie zwiększa ryzyko zawału, cukrzycy, a nawet przedwczesnego zgonu! Mimo to dietetycy, nie rekomendują tego, by całkowicie ograniczyć jajka diecie. Należy jednak ograniczyć ich liczbę.

Co się stanie jak zjesz za dużo jajek?

Zdrowe osoby mogą jeść nawet 1-2 jajka dziennie. Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny ograniczyć spożywanie jajek do 2-3 sztuk na tydzień. Należy wliczyć w to również jajka wykorzystywane do przyrządzania takich potraw, jak makaronów, ciast, naleśników. Ponadto jajka zakwaszają organizm, więc powinny być łączone z zasadotwórczymi warzywami, czyli także cebulą, pomidorami, szpinakiem czy szparagami. 

Wysoka zawartość białka i tłuszczu w jajkach sprawia, że mogą one znacząco obciążać nerki odpowiedzialne za metabolizm białka i wątrobę, która odpowiada za przemiany cholesterolu. Pamiętajmy także, że jedno jajko ma ok. 90 kalorii.

Na miękko czy na twardo? Jakie jajka są najzdrowsze?

Należy unikać jedzenie jajek na surowo. Grozi to zatruciem pokarmowym wywołanym przez bakterie salmonelli, a w konsekwencji bólami brzucha i głowy, wymiotami, biegunką oraz podwyższoną temperaturą. Groźne drobnoustroje giną dopiero w temperaturze 70 stopni, dlatego znacznie bezpieczniejsze jest spożywanie jajek poddanych obróbce termicznej. Dietetycy odradzają także jedzenie jajek smażonych, szczególnie na tłuszczu zwierzęcym.

Jajka najlepiej jeść po ugotowaniu "na miękko" (do 3 minut). Dłuższa obróbka termiczna (szczególnie trwająca powyżej 10 minut) znacząco zmniejsza ilość witamin i obniża wartość odżywczą białka (nawet o 40 proc.), a także doprowadza do reakcji siarki z żelazem – dookoła żółtka powstaje wtedy charakterystyczna zielonkawa obwódka. Jajko staje się wówczas bardziej ciężkostrawne, a dodatkowo może powodować bóle brzucha czy wzdęcia.

Jak wybrać dobre jajka?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze