Szczawiowa. Najlepsza wiosenna zupa
Nasze babcie i mamy gotowały zupę szczawiową bardzo często, później została trochę zapomniana. Przyczyniła się do tego nienajlepsza opinia o jej kluczowym składniku, czyli szczawiu – bogatym źródle kwasu szczawiowego, którego nadmiar może przyczyniać się m.in. do powstawania kamieni nerkowych. Jednak dostarcza też wielu cennych składników odżywczych, a poza tym ma niepowtarzalny, lekko kwaśny smak.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce masła. Dodać startego na dużych oczkach selera i dusić jeszcze przez chwilę.
- Dodać 2 l buliony z kostki i doprowadzić do wrzenia.
- Następnie dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotować, aż warzywa staną się miękkie.
- Szczaw pokroić drobno i dodać do zupy pod koniec gotowania. Doprawić solą i pieprzem.
- Zabielić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.
- Podawać z jakiem na twardo.
Przepis dodał użytkownik AnnMarie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze