Szampan - smak świętowania i luksusu

Szczęśliwie minęły czasy, kiedy radzieckie wino musujące - Sowietskoje Igristoje - stanowiło jedyną namiastkę luksusu pośród szarej rzeczywistości. Obecnie setki sklepów i supermarketów mają w swojej ofercie różne gatunki szampana, a my możemy wybierać i przebierać.

Szampan - smak świętowania i luksusu
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
1

Szczęśliwie minęły czasy, kiedy radzieckie wino musujące - Sowietskoje Igristoje - stanowiło jedyną namiastkę luksusu pośród szarej rzeczywistości. Obecnie setki sklepów i supermarketów mają w swojej ofercie różne gatunki szampana, a my możemy wybierać i przebierać.

Szampan jest winem musującym, które zaczęto produkować w XVII wieku - gdzież by indziej - w Szampanii. Początki tego trunku wiąże się z mnichem benedyktyńskim, Dom Perignon`em, który jako pierwszy zastosował dębowy korek i grubsze szkło, oraz nieco polepszył walory smakowe. Brytyjczycy upierają się, że twórcą metody, zapewniającej odpowiednią fermentację, był Anglik - Christopher Merret.

Stosunkowo wcześnie producenci zaczęli promować Szampana jako arystokratyczny trunek. Niewątpliwie pomógł fakt, że jednym z centrów produkcji - miasto Reims - było miejscem koronacji królów francuskich.

Diabelski symbol luksusu

Mimo początkowych trudności (wino nazywano napojem diabelskim ze względu na zbierający się gaz), szampan w XVIII wieku rozpoczyna swój triumfalny pochód, a szef francuskiej dyplomacji, Talleyrand, nazywa go „winem cywilizacji". W 1800 wyprodukowano 300,000 butelek, podczas gdy w 1850 już 2 miliony.

Jednocześnie producenci i handlowcy starają się za wszelką cenę podtrzymywać wizerunek szampana jako symbolu luksusu i splendoru. Między innymi, winnica Moët wynajmuje w 1866 jednego z najbardziej popularnych artystów estradowych - Georga Leybourna - do promocji swojego wyrobu.

Do dzisiaj zawodnicy kończący wyścigi Formuły 1, czy zawody kolarskie oblewają się szampanem, zawsze pamiętając o tym, aby etykietka konkretnego trunku była wyraźnie widoczna.

Rząd francuski wspiera te działania, zastrzegając nazwę „Szampan" w kolejnych traktatach, takich jak Traktat w Madrycie, czy Traktat Wersalski. Jako ciekawostkę można dodać, że USA, które nie ratyfikowały Traktatu Wersalskiego, pozwalają niektórym z rodzimych producentów używać nazwy Szampan.

Piją głównie Francuzi

Obecnie produkcja szampana to prawie oddzielna gałąź gospodarki, skupiająca blisko 100 zakładów i zatrudniająca 10,000 ludzi. Rocznie produkuje się blisko 350 milionów butelek, a sprzedaż osiąga poziom 700 - 900 milionów euro. Głównym odbiorcą są Francuzi, stanowiąc 60% klientów, dalej UE - 25,1%, i pozostałe kraje świata 14,9%.

Cena za butelkę waha się od 200 złotych do 4 tysięcy. Najdroższa butelka tego trunku została sprzedana na ubiegłorocznej aukcji za 17,600 dolarów.

Szlachetne bąbelki

Sama produkcja szampana jest procesem, który charakteryzują pewne unikalne elementy. Trunek ten powstaje w wyniku naturalnej fermentacji, dzięki której gromadzi się w butelce dwutlenek węgla. Szczepy winogron wykorzystywane do wyrobu szampana to: Chardonnay; Pinot Noire i Pinot Meunier.

Poza tym winogrona zbierane są zawsze ręcznie, łączy się też różne szczepy winogron, z różnych winnic na terenie Szampanii, mieszając roczniki (uważa się jednak, że szczepy z tego samego rocznika gwarantują znakomitą jakość). Wino utrzymywane jest pod ciśnieniem w butelkach, które należy codziennie poruszać.

Tylko najwyższej klasy

Butelki mają zwykle pojemność 0,75 litra, jakkolwiek produkuje się również większe, którym nadawane są imiona biblijne, takie jak 6-litrowy Matuzalem, czy 15 l Nabuchodonozor. Korek dębowy ma z początku kształt cylindryczny, jednak z czasem zaczyna przypominać charakterystycznego grzybka (górna część korka wysycha podczas leżakowania).

Szampan, jak również koniak, są zwolnione z obowiązku podawania klasy, ponieważ nie produkuje się klas niższych. Stosowanie marki nie jest obowiązkowe. Za najlepsze roczniki uchodzą: 1985, 1990 i 1996.

Według ustaleń uczonych z uniwersytetu w Reading, picie szampana przeciwdziała zanikowi komórek mózgowych, i zaleca się go chorym, odbywającym rekonwalescencję po wylewie. Trunek ten pomaga także osobom zmagającym się z chorobą Alzheimera i Parkinsona.

Na koniec można zacytować Balzaca, który pisał, że „wielka miłość zaczyna się z szampanem, a kończy z ziółkami". Więc w Sylwestra, pijąc szampana, pamiętajmy o tym, co nie oznacza oczywiście, że powinniśmy na zawsze wyrzec się ziółek...

Źródło artykułu:
1

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka