Szałwia libańska. Ziele do zadań specjalnych – gasi pragnienie i wzmacnia organizm

Wybierając się na Bałkany, musimy być przygotowani na to, że zamiast herbaty do picia możemy dostać filiżankę zaparzonego gojnika. Co to za roślina? Rośnie dziko w wysokich partiach gór. Jest znana w Bułgarii, Albanii, Macedonii, Grecji oraz Turcji. Jej lecznicze właściwości doceniono już w czasach starożytnych.

Jakie właściwości ma gojnik?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Źródło zdrowia

Szałwia libańska, zwana także gojnikiem, obfituje w składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, sód, magnez, miedź i kobalt. Znajdziemy w niej także olejki eteryczne oraz taniny, które mają korzystny wpływ na nasz organizm.

Ponadto gojnik jest naturalnym przeciwutleniaczem. Regularne picie naparu z kwiatów, liści i łodyg wzmacnia system odpornościowy, wspomaga krążenie, zapobiega anemii oraz reguluje ciśnienie krwi. Ziołowa herbatka świetnie stawia na nogi, usuwa oznaki zmęczenia oraz poprawia koncentrację. Warto również dodać, że gojnik uchodzi za skuteczny afrodyzjak. Mówi się o nim "bułgarska viagra".

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

W bałkańskiej medycynie ludowej stosowano szałwię libańską w leczeniu grypy, zapalenia oskrzeli, duszności, infekcji dróg moczowych, chorób nerek i przy problemach z prostatą. Wypicie na godzinę przed posiłkiem filiżanki naparu z gojnika pomoże zwalczyć dolegliwości żołądkowe. Ziele doskonale oczyszcza organizm i wspomaga regenerację wątroby.
Z ostatnich badań wynika także, że szałwia libańska usprawnia pracę mózgu oraz przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych. Poza tym usuwa złogi białkowe, które w dużej mierze odpowiadają za wystąpienie demencji starczej oraz choroby Alzheimera.

Jak pić szałwię libańską?

Na Bałkanach szałwię libańską dostaniemy na każdym bazarze. Kosztuje grosze. Jednak bez problemu możemy kupić ją również w Polsce w sklepach zielarskich. Przy zakupie zwróćmy uwagę, by łodygi, liście i kwiaty były w całości, a nie sproszkowane. Kilka kwiatków zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Napar ma łagodny, ziołowy smak. Przypomina nieco rumianek. Można do niego dodać miętę, cytrynę, miód, pigwę, melisę, imbir, a nawet karob. Po schłodzeniu napar doskonale ugasi pragnienie.

Zobacz także: Jak prawidłowo parzyć herbatę?

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw