Trwa ładowanie...

Szałwia libańska. Ziele do zadań specjalnych – gasi pragnienie i wzmacnia organizm

Wybierając się na Bałkany, musimy być przygotowani na to, że zamiast herbaty do picia możemy dostać filiżankę zaparzonego gojnika. Co to za roślina? Rośnie dziko w wysokich partiach gór. Jest znana w Bułgarii, Albanii, Macedonii, Grecji oraz Turcji. Jej lecznicze właściwości doceniono już w czasach starożytnych.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Szałwia libańska. Ziele do zadań specjalnych – gasi pragnienie i wzmacnia organizmŹródło: 123RF.COM
d21x3o7
d21x3o7

Źródło zdrowia

Szałwia libańska, zwana także gojnikiem, obfituje w składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, sód, magnez, miedź i kobalt. Znajdziemy w niej także olejki eteryczne oraz taniny, które mają korzystny wpływ na nasz organizm.

Ponadto gojnik jest naturalnym przeciwutleniaczem. Regularne picie naparu z kwiatów, liści i łodyg wzmacnia system odpornościowy, wspomaga krążenie, zapobiega anemii oraz reguluje ciśnienie krwi. Ziołowa herbatka świetnie stawia na nogi, usuwa oznaki zmęczenia oraz poprawia koncentrację. Warto również dodać, że gojnik uchodzi za skuteczny afrodyzjak. Mówi się o nim "bułgarska viagra".

WP.PL
Źródło: WP.PL, fot: Katarzyna Gileta

W bałkańskiej medycynie ludowej stosowano szałwię libańską w leczeniu grypy, zapalenia oskrzeli, duszności, infekcji dróg moczowych, chorób nerek i przy problemach z prostatą. Wypicie na godzinę przed posiłkiem filiżanki naparu z gojnika pomoże zwalczyć dolegliwości żołądkowe. Ziele doskonale oczyszcza organizm i wspomaga regenerację wątroby.
Z ostatnich badań wynika także, że szałwia libańska usprawnia pracę mózgu oraz przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych. Poza tym usuwa złogi białkowe, które w dużej mierze odpowiadają za wystąpienie demencji starczej oraz choroby Alzheimera.

d21x3o7

Jak pić szałwię libańską?

Na Bałkanach szałwię libańską dostaniemy na każdym bazarze. Kosztuje grosze. Jednak bez problemu możemy kupić ją również w Polsce w sklepach zielarskich. Przy zakupie zwróćmy uwagę, by łodygi, liście i kwiaty były w całości, a nie sproszkowane. Kilka kwiatków zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Napar ma łagodny, ziołowy smak. Przypomina nieco rumianek. Można do niego dodać miętę, cytrynę, miód, pigwę, melisę, imbir, a nawet karob. Po schłodzeniu napar doskonale ugasi pragnienie.

Zobacz także: Jak prawidłowo parzyć herbatę?

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj