WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Syrop z karobu. "Czarne złoto" z Cypru

Na pierwszy rzut oka syrop z karobu przypomina ciemny miód i jest tak samo słodki. A dietetycy przekonują, że jest zdrowszy od cukru, dlaczego zatem nie jest równie popularny?

Syrop z karobuPodczas wizyty na Cyprze można przyglądać się żniwom karobowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatiana Liapi
Bartek Kieżun

Przede wszystkim dlatego, że biały jak śnieg cukier jest dużo prostszy w smaku. Jest po prostu słodki. Oczyszczony ze wszystkiego, co mogłoby drażnić, doskonale łączy się ze wszystkimi dodatkami. Smak syropu z karobu jest trudniejszy, ale też zdecydowanie bardziej złożony. Kiedy spróbowałem mieszanki tahini, pasty z sezamu z karbowym syropem zachwyciłem się smakiem, dlatego podczas wizyty na Cyprze wyczekiwałem na moment odwiedzin w wytwórni syropu z karobu.

Alternatywa dla miodu

To produkt, który był i jest w użyciu w całym basenie Morza Śródziemnego. Był alternatywą dla miodu w czasach, gdy na drogi i trudny do zdobycia cukier mogli sobie pozwolić tylko nieliczni. Sam Cypr z karobem związany jest od tysięcy lat. Jedna z pierwszych nazw wyspy pochodziła od karobu. Cypr był kiedyś nazywany Kerasteia oraz Kerastia. Te słowa wywodzą się ze starej nazwy drzewa chleba świętojańskiego, znanego wówczas jako keratea. Był to moment historii, w którym drzewo karobowe było uznawane za najbardziej reprezentatywne dla wyspy.

Po owoce karobu, nazywanego także drzewem świętojańskim sięgali na wyspie wszyscy, bo ta pochodząca z Bliskiego Wschodu zimozielona roślina doskonale zaaklimatyzowała się na Cyprze. Rodziła więc dużo owoców, a te rok w rok zapewniały Cypryjczykom stały dochów, ale przede wszystkim były źródłem kalorii dla ludzi i zwierząt. Przekazywano sobie opowieść o tym, że dzięki owocom karobu świętemu Janowi udało się przeżyć na pustyni.

"Czarne złoto" z Cypru

Ze względu na spore dochody, jakie karob przynosił, nazywano go czarnym złotem. Cypr eksportował karob i jego przetwory miedzy innymi do Rosji, Wielkiej Brytanii i Egiptu, który wysoko cenił smak tamtejszego syropu przyrządzanego z ciemnobrązowych strąków. Cypryjczycy cenili je za wszechstronność, wysoką wartość odżywczą i łatwość przechowywania owoców. Dodatkową zaletą była możliwość ich transportu na duże odległości oraz fakt, że karob daje wyjątkowo kaloryczne drewno, które zimą pozwalało na ogrzanie domów.

Podczas wizyty na Cyprze można przyglądać się żniwom karobowym. Owoce są delikatnie strząsane z drzew na rozłożone siatki. To zadanie dla osób odpowiedzialnych i cierpliwych, bo owoce zbiera się w momencie, w którym drzewo kwitnie. Zbyt energiczne strząsanie strajków z gałęzi grozi zmniejszeniem plonów w kolejnym roku.

Karob
© Adobe Stock | Bieniek

Zmielone na proszek strąki karobu są cenione przez alergików, bo mączki karobowej można używać jak kakao. Ona sama jest też wykorzystywana do zagęszczania produktów mlecznych, między innymi jogurtów.

Aby otrzymać syrop, potrzeba sporo czasu. Proces produkcyjny polega na gotowaniu strąków szarańczynu, jak inaczej nazywa się drzewo karobowe, w dużym garnku z wodą przez około cztery godziny. Miąższ jest następnie odcedzany, aby powstały ciemnobrązowy syrop trafia do butelek. Słodki jak miód może być traktowany jak deser, ale jak mówią Cypryjczycy, to niesprawiedliwy osąd. W rzeczywistości jest to niezwykle pożywny i zdrowy produkt, którego można używać zamiast miodu i innych słodzików. Syrop jest idealny do polewania jogurtu, o czym przekonałem się w wytwórni, bo gospodarze poczęstowali mnie miseczką gęstego jogurtu polanego obficie syropem. Doskonale smakuje także z cypryjskim, przypominającym ricottę świeżym serem anari. Może być także stosowany w wypiekach, w sosach do sałatek, sprawdza się także jako marynata do mięsa.

W miejscach, gdzie produkuje się syrop z karobu, można także kupić tradycyjnie, zdrowe cukierki, przypominające nieco karmelki. Na wyspie mówią na nie pastelli.

Słodki, gęsty i zdrowy syrop powstaje na Cyprze w małych manufakturach w okolicach Limasol dokładnie tak jak przed laty. Pod wielkimi garnkami pali się żywy ogień, więc gotowany płyn przejmuje dodatkowe aromaty. Mimo że rosnąca popularność cukru wypierała tradycję z wyspy, to razem z rosnącą wiedzą o doskonałych własnościach karobu ten unikatowy produkt znów stał się ważny. Turyści, tacy jak ja, wracając z Cypru pakują do walizki butelki nie tylko butelki z winem, słynną cypryjską komandarią, ale także te pełne syropu. Gorąco namawiam do tego wszyskich, bo nie dość, że pyszne, to jeszcze zdrowe, a to zbyt często się nie zdarza.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów