Syrniki – proste placuszki ze Wschodu. Idealne na śniadanie lub podwieczorek
Syrniki to placuszki przygotowywane w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej według tradycyjnej receptury. Jak łatwo się domyślić, robi się je z sera twarogowego z dodatkiem mąki i jajek. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a jednocześnie efekt jest niezwykle smaczny.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Syrniki występują w różnych wariantach. Do trzech podstawowych składników, czyli mąki, twarogu i jajek można dodać rodzynki, miód lub kawałki jabłek i udekorować kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. Maxim Syrnikov, historyk kuchni rosyjskiej i autor książki "Prawdziwe rosyjskie jedzenie" odkrył ten rdzenny, starorosyjski przepis na syrniki. Syrnikov podróżował po całej Rosji, odwiedzał małe wsie oraz miasteczka i od najstarszych mieszkańców zbierał wieloletnie, przekazywane z pokolenia na pokolenie rosyjskie przepisy. Później opublikował je w swojej książce.
Syrniki według tradycyjnej rosyjskiej receptury
Składniki:
- 500 g twarogu,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- ¼ łyżeczki soli,
- kilka łyżek masła do smażenia (można użyć klarowanego).
Przygotowanie: twaróg rozdrobnij w misce, dodaj jajko, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni roztop masło i nakładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Syrniki podawaj z kwaśną śmietaną lub miodem.
Zobacz także wideo: Przepis na proste i smaczne placuszki owsiane
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.