Syrniki – proste placuszki ze Wschodu. Idealne na śniadanie lub podwieczorek

Syrniki to placuszki przygotowywane w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej według tradycyjnej receptury. Jak łatwo się domyślić, robi się je z sera twarogowego z dodatkiem mąki i jajek. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a jednocześnie efekt jest niezwykle smaczny.

Syrniki to tradycyjne przysmaki kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Przepis jest bardzo prosty, a smak przepyszny.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Syrniki występują w różnych wariantach. Do trzech podstawowych składników, czyli mąki, twarogu i jajek można dodać rodzynki, miód lub kawałki jabłek i udekorować kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. Maxim Syrnikov, historyk kuchni rosyjskiej i autor książki "Prawdziwe rosyjskie jedzenie" odkrył ten rdzenny, starorosyjski przepis na syrniki. Syrnikov podróżował po całej Rosji, odwiedzał małe wsie oraz miasteczka i od najstarszych mieszkańców zbierał wieloletnie, przekazywane z pokolenia na pokolenie rosyjskie przepisy. Później opublikował je w swojej książce.

Syrniki według tradycyjnej rosyjskiej receptury

Składniki:

  • 500 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • kilka łyżek masła do smażenia (można użyć klarowanego).

Przygotowanie: twaróg rozdrobnij w misce, dodaj jajko, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni roztop masło i nakładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Syrniki podawaj z kwaśną śmietaną lub miodem.

Zobacz także wideo: Przepis na proste i smaczne placuszki owsiane

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce