Syrniki – proste placuszki ze Wschodu. Idealne na śniadanie lub podwieczorek

Syrniki to placuszki przygotowywane w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej według tradycyjnej receptury. Jak łatwo się domyślić, robi się je z sera twarogowego z dodatkiem mąki i jajek. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a jednocześnie efekt jest niezwykle smaczny.

Syrniki to tradycyjne przysmaki kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Przepis jest bardzo prosty, a smak przepyszny.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Syrniki występują w różnych wariantach. Do trzech podstawowych składników, czyli mąki, twarogu i jajek można dodać rodzynki, miód lub kawałki jabłek i udekorować kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. Maxim Syrnikov, historyk kuchni rosyjskiej i autor książki "Prawdziwe rosyjskie jedzenie" odkrył ten rdzenny, starorosyjski przepis na syrniki. Syrnikov podróżował po całej Rosji, odwiedzał małe wsie oraz miasteczka i od najstarszych mieszkańców zbierał wieloletnie, przekazywane z pokolenia na pokolenie rosyjskie przepisy. Później opublikował je w swojej książce.

Syrniki według tradycyjnej rosyjskiej receptury

Składniki:

  • 500 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • kilka łyżek masła do smażenia (można użyć klarowanego).

Przygotowanie: twaróg rozdrobnij w misce, dodaj jajko, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni roztop masło i nakładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Syrniki podawaj z kwaśną śmietaną lub miodem.

Zobacz także wideo: Przepis na proste i smaczne placuszki owsiane

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm