WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Macierewiczem. Jest komunikat prokuratury w sprawie immunitetu

Syrniki – proste placuszki ze Wschodu. Idealne na śniadanie lub podwieczorek

Syrniki to placuszki przygotowywane w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej według tradycyjnej receptury. Jak łatwo się domyślić, robi się je z sera twarogowego z dodatkiem mąki i jajek. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a jednocześnie efekt jest niezwykle smaczny.

Syrniki to tradycyjne przysmaki kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Przepis jest bardzo prosty, a smak przepyszny.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Syrniki występują w różnych wariantach. Do trzech podstawowych składników, czyli mąki, twarogu i jajek można dodać rodzynki, miód lub kawałki jabłek i udekorować kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. Maxim Syrnikov, historyk kuchni rosyjskiej i autor książki "Prawdziwe rosyjskie jedzenie" odkrył ten rdzenny, starorosyjski przepis na syrniki. Syrnikov podróżował po całej Rosji, odwiedzał małe wsie oraz miasteczka i od najstarszych mieszkańców zbierał wieloletnie, przekazywane z pokolenia na pokolenie rosyjskie przepisy. Później opublikował je w swojej książce.

Syrniki według tradycyjnej rosyjskiej receptury

Składniki:

  • 500 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • kilka łyżek masła do smażenia (można użyć klarowanego).

Przygotowanie: twaróg rozdrobnij w misce, dodaj jajko, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni roztop masło i nakładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Syrniki podawaj z kwaśną śmietaną lub miodem.

Zobacz także wideo: Przepis na proste i smaczne placuszki owsiane

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach