Trwa ładowanie...

Syrniki – proste placuszki ze Wschodu. Idealne na śniadanie lub podwieczorek

Syrniki to placuszki przygotowywane w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej według tradycyjnej receptury. Jak łatwo się domyślić, robi się je z sera twarogowego z dodatkiem mąki i jajek. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a jednocześnie efekt jest niezwykle smaczny.

Syrniki – proste placuszki ze Wschodu. Idealne na śniadanie lub podwieczorekŹródło: 123RF.COM
d4e6465
d4e6465

Syrniki występują w różnych wariantach. Do trzech podstawowych składników, czyli mąki, twarogu i jajek można dodać rodzynki, miód lub kawałki jabłek i udekorować kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. Maxim Syrnikov, historyk kuchni rosyjskiej i autor książki "Prawdziwe rosyjskie jedzenie" odkrył ten rdzenny, starorosyjski przepis na syrniki. Syrnikov podróżował po całej Rosji, odwiedzał małe wsie oraz miasteczka i od najstarszych mieszkańców zbierał wieloletnie, przekazywane z pokolenia na pokolenie rosyjskie przepisy. Później opublikował je w swojej książce.

Syrniki według tradycyjnej rosyjskiej receptury

Składniki:

  • 500 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • kilka łyżek masła do smażenia (można użyć klarowanego).

Przygotowanie: twaróg rozdrobnij w misce, dodaj jajko, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni roztop masło i nakładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Syrniki podawaj z kwaśną śmietaną lub miodem.

Zobacz także wideo: Przepis na proste i smaczne placuszki owsiane

d4e6465
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e6465
Więcej tematów