Sycące i rozgrzewające zupy na jesień. 5 sprawdzonych przepisów
Zupa to najlepsze danie na jesienne chłody. Doskonale rozgrzewa i syci, dostarcza mnóstwa wartości odżywczych oraz walorów smakowych. Jest nieocenionym daniem zwłaszcza w okresie, gdy za oknem, deszcz i plucha a nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia z zewnątrz. Polecam pięć sprawdzonych przepisów na takie właśnie zupy, ich przygotowanie jest niezwykle łatwe a smak zadowoli niejedno podniebienie.
Zupa - krem z ziemniaków i porów.
Na początek, zupa najprostsza do zrobienia zupa-krem z ziemniaków i porów.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 2 pory,
- 4 łyżki masła,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka tymianku,
- 250 g śmietany 12 proc.,
- kilka szklanek bulionu (lub wody),
- kilka łyżek posiekanego szczypiorku.
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pory myjemy, po czym siekamy w plasterki. W szerokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła.
- Na rozgrzany tłuszcz wysypujemy posiekanego w plasterki pora i smażymy 4 minuty. Następnie dodajemy ziemniaki. Smażymy przez 2-3 minuty (co jakiś czas mieszając). Zalewamy warzywa bulionem (lub wodą). Dodajemy oregano i tymianek. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 20 minut.
- Czekamy, aż zupa przestygnie i ostrożnie dodajemy śmietanę (żeby jej nie zwarzyć). Dokładnie mieszamy. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy go bulionem lub wodą).
- Zupę-krem podajemy z posiekanym szczypiorkiem oraz pieczywem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć
Włoska zupa z pulpetami
Następna propozycja to przepyszna włoska zupa z pulpetami (którą prawdopodobnie zajadali się już starożytni Rzymianie). Ten stary przepis na tradycyjną włoską zupę, odkryły ostatnio na nowo amerykańskie media społecznościowe i od razu stał się kulinarnym hitem (ang. Italian Wedding Soup, wł. Minestra Maritata).
Nazwa tej zupy często mylnie tłumaczona, jako "włoska zupa weselna" nie odnosi się jednak do tradycji podawania jej na włoskich weselach, ale do wyjątkowo udanego, zbilansowanego połączenia jej składników: warzyw i mięsa. Zupa jest tak sycąca, że z powodzeniem może zastąpić cały obiad.
Składniki
Pulpeciki:
- 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- 4 łyżki parmezanu,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 małe jajko,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka oleju.
Zupa:
- 1 duża marchewka (obrana i pokrojona w kostkę),
- 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzeniowego (obranego i pokrojonego w kostkę),
- 1 mała cebula (pokrojona w kostkę), drobno posiekane i roztarte ząbki czosnku,
- 2 garście umytego świeżego szpinaku,
- ½ szklanki drobnego makaronu,
- 1 litr rosołu drobiowego,
- tarty parmezan (do posypania zupy).
Wykonanie:
- Zaczynamy od zupy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną marchew oraz selera i smażymy mieszając od czasu do czasu przez 5 minut.
- Dodajemy starty czosnek, podsmażamy przez minutę i zalewamy całość rosołem. Doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem.
- W trakcie gotowania zupy, zabieramy się za robienie pulpetów. Przekładamy mięso do głębokiej misy. Dodajemy: 1 łyżeczkę oregano, 2 łyżki natki pietruszki, 4 łyżki parmezanu, 4 łyżki bułki tartej oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu.
- Następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy (jeśli masa będzie zbyt luźna dosypujemy więcej bułki tartej). Formujemy pulpeciki: zwilżonymi uprzednio dłońmi, formujemy niewielkie kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, po czym na patelnię wkładamy pulpeciki. Smażymy na dość mocnym ogniu, przewracając kulki (żeby obsmażyły się z każdej strony) około 3-5 minut.
- Usmażone pulpeciki, wyjmujemy z patelni i przekładamy do gotującej się zupy. Następnie do gotującej się zupy wsypujemy pół szklanki makaronu i gotujemy, aż będzie miękki.
- Na koniec dodajemy dwie garście szpinaku, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty (do momentu, aż liście zwiotczeją). Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem.
Zupa meksykańska.
W zimne jesienne dni, na pewno docenimy rozgrzewającą moc pożywnej, przepysznej zupy meksykańskiej z mielonym mięsem (w kuchni meksykańskiej oryginalnie używane jest mięso wołowe, ale można z powodzeniem zastąpić je wieprzowiną).
Składniki:
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 350 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego),
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 średnia marchewka,
- 1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu,
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- tarty ser (np. żółta mozzarella),
- świeża kolendra lub natka pietruszki.
Wykonanie:
- Do szerokiego garnka wlewamy łyżkę oliwy, rozgrzewamy, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
- W międzyczasie dodajemy starte ząbki czosnku. Wlewamy drugą łyżkę oliwy i dodajemy mielone mięso, które podsmażamy, ciągle mieszając. Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz szklankę gorącego bulionu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Następnie dodajemy pomidory z puszki.
- Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 5 min. Dodajemy resztę gorącego bulionu, odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki.
- Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez ok. 25 minut. Zupę meksykańską podajemy gorącą, posypując uprzednio startym żółtym serem.
- Można przyozdobić ją posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Wybornie smakuje z kromką świeżego pieczywa.
Zupa jajeczna
Jeśli łapie nas z przeziębienie, warto ugotować zupę jajeczną, która skutecznie wesprze osłabiony organizm, dostarczając szereg niezbędnych składników odżywczych. Potrawa ta, to również fajna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa i nie mogą ratować się rosołem. Dodatkowo jest niezwykle prosta i przygotowanie jej zajmuje nie więcej niż kwadrans. Polecam przepis wprost z ludowej medycyny chińskiej.
Składniki:
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 2-3 cm imbiru,
- 1 łyżeczka curry,
- 4 szklanki bulionu warzywnego (lub wody),
- 2-3 szklanki liści szpinaku,
- 2 jajka.
do smaku:
- sól, pieprz, pietruszka.
Wykonanie:
- Cebulę siekamy i podsmażamy w wysokim naczyniu na oliwie (aż stanie się szklista). Siekamy czosnek oraz imbir, następnie dodajemy do cebuli i smażymy przez następne 1-2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i mieszamy.
- Dolewamy bulion (lub wodę) i dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu. Następnie rozbijamy dwa jajka i mieszamy z pieprzem.
- Do gotującego się bulionu dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez pół minuty. Powoli mieszając zupę, dolewamy jajka (masa nie musi być idealnie gładka).
- Zupę doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
Zupa imbirowa
Na koniec polecam zupę imbirową, nie tylko fantastycznie złagodzi ona wszelkie objawy przeziębienia, ale przysporzy również wiele przyjemności naszym kubkom smakowym. Jest przepyszna, esencjonalna i aromatyczna, z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchni azjatyckiej?
Składniki:
- 50 g startego imbiru korzeniowego,
- 4 drobno pokrojone zielone cebule,
- 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w drobną kostkę,
- 7 szklanek bulionu z kurczaka (dla wegan – wywaru z warzyw),
- 1 drobno pokrojona w kostkę papryczka chili.
Wykonanie:
- Do dużego garnka wrzucamy: cebule, czosnek i imbir. Wszystkie składniki smażymy na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
- Dodajemy bulion (lub wywar z warzyw) i doprowadzamy do zagotowania zupy.
- Zupę gotujemy na wolnym ogniu (aż zmiękną wszystkie składniki). Po czym dodajemy posiekaną paprykę chili i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Zupę podajemy z ciepłym, chrupiącym pieczywem. Jeśli nie lubicie bardzo ostrych smaków, zamiast papryczki chili możecie dodać cynamon.