Trwa ładowanie...

Sycące i rozgrzewające zupy na jesień. 5 sprawdzonych przepisów

Zupa to najlepsze danie na jesienne chłody. Doskonale rozgrzewa i syci, dostarcza mnóstwa wartości odżywczych oraz walorów smakowych. Jest nieocenionym daniem zwłaszcza w okresie, gdy za oknem, deszcz i plucha a nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia z zewnątrz. Polecam pięć sprawdzonych przepisów na takie właśnie zupy, ich przygotowanie jest niezwykle łatwe a smak zadowoli niejedno podniebienie.

Zupa jajecznaZupa jajecznaŹródło: Adobe Stock, fot: Photographer:GreenArtPhotography
d4detro
d4detro

Zupa - krem z ziemniaków i porów.

Na początek, zupa najprostsza do zrobienia zupa-krem z ziemniaków i porów.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 pory,
  • 4 łyżki masła,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka tymianku,
  • 250 g śmietany 12 proc.,
  • kilka szklanek bulionu (lub wody),
  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku.
d4detro

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pory myjemy, po czym siekamy w plasterki. W szerokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła.
  2. Na rozgrzany tłuszcz wysypujemy posiekanego w plasterki pora i smażymy 4 minuty. Następnie dodajemy ziemniaki. Smażymy przez 2-3 minuty (co jakiś czas mieszając). Zalewamy warzywa bulionem (lub wodą). Dodajemy oregano i tymianek. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 20 minut.
  3. Czekamy, aż zupa przestygnie i ostrożnie dodajemy śmietanę (żeby jej nie zwarzyć). Dokładnie mieszamy. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy go bulionem lub wodą).
  4. Zupę-krem podajemy z posiekanym szczypiorkiem oraz pieczywem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć

Włoska zupa z pulpetami

Następna propozycja to przepyszna włoska zupa z pulpetami (którą prawdopodobnie zajadali się już starożytni Rzymianie). Ten stary przepis na tradycyjną włoską zupę, odkryły ostatnio na nowo amerykańskie media społecznościowe i od razu stał się kulinarnym hitem (ang. Italian Wedding Soup, wł. Minestra Maritata).

d4detro

Nazwa tej zupy często mylnie tłumaczona, jako "włoska zupa weselna" nie odnosi się jednak do tradycji podawania jej na włoskich weselach, ale do wyjątkowo udanego, zbilansowanego połączenia jej składników: warzyw i mięsa. Zupa jest tak sycąca, że z powodzeniem może zastąpić cały obiad.

Składniki

Pulpeciki:

  • 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 4 łyżki parmezanu,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 małe jajko,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka oleju.
d4detro

Zupa:

  1. 1 duża marchewka (obrana i pokrojona w kostkę),
  2. 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzeniowego (obranego i pokrojonego w kostkę),
  3. 1 mała cebula (pokrojona w kostkę), drobno posiekane i roztarte ząbki czosnku,
  4. 2 garście umytego świeżego szpinaku,
  5. ½ szklanki drobnego makaronu,
  6. 1 litr rosołu drobiowego,
  7. tarty parmezan (do posypania zupy).

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od zupy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną marchew oraz selera i smażymy mieszając od czasu do czasu przez 5 minut.
  2. Dodajemy starty czosnek, podsmażamy przez minutę i zalewamy całość rosołem. Doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem.
  3. W trakcie gotowania zupy, zabieramy się za robienie pulpetów. Przekładamy mięso do głębokiej misy. Dodajemy: 1 łyżeczkę oregano, 2 łyżki natki pietruszki, 4 łyżki parmezanu, 4 łyżki bułki tartej oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu.
  4. Następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy (jeśli masa będzie zbyt luźna dosypujemy więcej bułki tartej). Formujemy pulpeciki: zwilżonymi uprzednio dłońmi, formujemy niewielkie kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).
  5. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, po czym na patelnię wkładamy pulpeciki. Smażymy na dość mocnym ogniu, przewracając kulki (żeby obsmażyły się z każdej strony) około 3-5 minut.
  6. Usmażone pulpeciki, wyjmujemy z patelni i przekładamy do gotującej się zupy. Następnie do gotującej się zupy wsypujemy pół szklanki makaronu i gotujemy, aż będzie miękki.
  7. Na koniec dodajemy dwie garście szpinaku, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty (do momentu, aż liście zwiotczeją). Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem.
d4detro

Zupa meksykańska.

W zimne jesienne dni, na pewno docenimy rozgrzewającą moc pożywnej, przepysznej zupy meksykańskiej z mielonym mięsem (w kuchni meksykańskiej oryginalnie używane jest mięso wołowe, ale można z powodzeniem zastąpić je wieprzowiną).

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 350 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego),
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu,
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • tarty ser (np. żółta mozzarella),
  • świeża kolendra lub natka pietruszki.
d4detro

Wykonanie:

  1. Do szerokiego garnka wlewamy łyżkę oliwy, rozgrzewamy, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
  2. W międzyczasie dodajemy starte ząbki czosnku. Wlewamy drugą łyżkę oliwy i dodajemy mielone mięso, które podsmażamy, ciągle mieszając. Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz szklankę gorącego bulionu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Następnie dodajemy pomidory z puszki.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 5 min. Dodajemy resztę gorącego bulionu, odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki.
  5. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez ok. 25 minut. Zupę meksykańską podajemy gorącą, posypując uprzednio startym żółtym serem.
  6. Można przyozdobić ją posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Wybornie smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Zupa jajeczna

Jeśli łapie nas z przeziębienie, warto ugotować zupę jajeczną, która skutecznie wesprze osłabiony organizm, dostarczając szereg niezbędnych składników odżywczych. Potrawa ta, to również fajna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa i nie mogą ratować się rosołem. Dodatkowo jest niezwykle prosta i przygotowanie jej zajmuje nie więcej niż kwadrans. Polecam przepis wprost z ludowej medycyny chińskiej.

d4detro

Składniki:

  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 cm imbiru,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (lub wody),
  • 2-3 szklanki liści szpinaku,
  • 2 jajka.

do smaku:

  • sól, pieprz, pietruszka.

Wykonanie:

  1. Cebulę siekamy i podsmażamy w wysokim naczyniu na oliwie (aż stanie się szklista). Siekamy czosnek oraz imbir, następnie dodajemy do cebuli i smażymy przez następne 1-2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i mieszamy.
  2. Dolewamy bulion (lub wodę) i dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu. Następnie rozbijamy dwa jajka i mieszamy z pieprzem.
  3. Do gotującego się bulionu dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez pół minuty. Powoli mieszając zupę, dolewamy jajka (masa nie musi być idealnie gładka).
  4. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.

Zupa imbirowa

Na koniec polecam zupę imbirową, nie tylko fantastycznie złagodzi ona wszelkie objawy przeziębienia, ale przysporzy również wiele przyjemności naszym kubkom smakowym. Jest przepyszna, esencjonalna i aromatyczna, z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchni azjatyckiej?

Składniki:

  • 50 g startego imbiru korzeniowego,
  • 4 drobno pokrojone zielone cebule,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w drobną kostkę,
  • 7 szklanek bulionu z kurczaka (dla wegan – wywaru z warzyw),
  • 1 drobno pokrojona w kostkę papryczka chili.

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka wrzucamy: cebule, czosnek i imbir. Wszystkie składniki smażymy na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
  2. Dodajemy bulion (lub wywar z warzyw) i doprowadzamy do zagotowania zupy.
  3. Zupę gotujemy na wolnym ogniu (aż zmiękną wszystkie składniki). Po czym dodajemy posiekaną paprykę chili i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
  4. Zupę podajemy z ciepłym, chrupiącym pieczywem. Jeśli nie lubicie bardzo ostrych smaków, zamiast papryczki chili możecie dodać cynamon.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj