Switchel. Ulubiony napój gwiazd Hollywood

Swego czasu switchel był popularnym w Stanach Zjednoczonych, bardzo orzeźwiającym napojem, często spożywanym przez rolników podczas żniw. W ostatnich latach wraca do mody, zwłaszcza dzięki głównej bazie, jaką jest ocet jabłkowy, który słynie właściwości zdrowotnych. Oto bardzo łatwy do wykonania napój, w wersji klasycznej lub musującej (po kilku dniach fermentacji w butelce).

SwitchelSwitchel
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kieliszek (70 ml) niepasteryzowanego ekologicznego octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 kawałek imbiru
  • 700 ml przefiltrowanej wody w temperaturze pokojowej

AKCESORIA:

  • 1 słoik typu Le Parfait® z hermetycznym zamknięciem
  • 1 kawałek gazy lub oddychającej tkaniny
  • 1 gumka recepturka
  • 1 lejek
  • 1 sitko
  • 1 butelka o pojemności 750 ml z mechanicznym zamknięciem

Przepis

  • Wlej miód do słoika i rozpuść go w wodzie, mieszając łyżką. Dodaj ocet i imbir, ponownie zamieszaj. Przykryj słoik oddychającą tkaniną i zabezpiecz ją za pomocą gumki recepturki. Umieść słoik w ciemnym i ciepłym miejscu.
  • Pozostaw switchel do fermentacji w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu na 2–3 dni. Ponieważ drożdże i bakterie zawarte w occie i imbirze są bardzo aktywne, pierwsze bąbelki powinny pojawić się dość szybko. Odczekaj kolejne 24 godziny, a następnie zlej napój.
  • Ostrożnie otwórz słoik w zlewie i przelej napój do butelki, filtrując go. Kawałki imbiru można ponownie wykorzystać. Szczelnie zamknij butelkę, a następnie włóż do lodówki na 24 godziny. Podawaj z plasterkiem cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥