Switchel. Ulubiony napój gwiazd Hollywood
Swego czasu switchel był popularnym w Stanach Zjednoczonych, bardzo orzeźwiającym napojem, często spożywanym przez rolników podczas żniw. W ostatnich latach wraca do mody, zwłaszcza dzięki głównej bazie, jaką jest ocet jabłkowy, który słynie właściwości zdrowotnych. Oto bardzo łatwy do wykonania napój, w wersji klasycznej lub musującej (po kilku dniach fermentacji w butelce).
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
AKCESORIA:
- 1 słoik typu Le Parfait® z hermetycznym zamknięciem
- 1 kawałek gazy lub oddychającej tkaniny
- 1 gumka recepturka
- 1 lejek
- 1 sitko
- 1 butelka o pojemności 750 ml z mechanicznym zamknięciem
- Wlej miód do słoika i rozpuść go w wodzie, mieszając łyżką. Dodaj ocet i imbir, ponownie zamieszaj. Przykryj słoik oddychającą tkaniną i zabezpiecz ją za pomocą gumki recepturki. Umieść słoik w ciemnym i ciepłym miejscu.
- Pozostaw switchel do fermentacji w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu na 2–3 dni. Ponieważ drożdże i bakterie zawarte w occie i imbirze są bardzo aktywne, pierwsze bąbelki powinny pojawić się dość szybko. Odczekaj kolejne 24 godziny, a następnie zlej napój.
- Ostrożnie otwórz słoik w zlewie i przelej napój do butelki, filtrując go. Kawałki imbiru można ponownie wykorzystać. Szczelnie zamknij butelkę, a następnie włóż do lodówki na 24 godziny. Podawaj z plasterkiem cytryny.
Przepis pochodzi z książki "Kombucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze