Trwa ładowanie...
dtjboc0
27-04-2022 08:52

Switchel. Ulubiony napój gwiazd Hollywood

Przepis

Swego czasu switchel był popularnym w Stanach Zjednoczonych, bardzo orzeźwiającym napojem, często spożywanym przez rolników podczas żniw. W ostatnich latach wraca do mody, zwłaszcza dzięki głównej bazie, jaką jest ocet jabłkowy, który słynie właściwości zdrowotnych. Oto bardzo łatwy do wykonania napój, w wersji klasycznej lub musującej (po kilku dniach fermentacji w butelce).

dtjboc0
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: DAVID JAPY
Składniki
  • 1 kieliszek (70 ml) niepasteryzowanego ekologicznego octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 kawałek imbiru
  • 700 ml przefiltrowanej wody w temperaturze pokojowej

AKCESORIA:

  • 1 słoik typu Le Parfait® z hermetycznym zamknięciem
  • 1 kawałek gazy lub oddychającej tkaniny
  • 1 gumka recepturka
  • 1 lejek
  • 1 sitko
  • 1 butelka o pojemności 750 ml z mechanicznym zamknięciem
Przepis
  • Wlej miód do słoika i rozpuść go w wodzie, mieszając łyżką. Dodaj ocet i imbir, ponownie zamieszaj. Przykryj słoik oddychającą tkaniną i zabezpiecz ją za pomocą gumki recepturki. Umieść słoik w ciemnym i ciepłym miejscu.
  • Pozostaw switchel do fermentacji w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu na 2–3 dni. Ponieważ drożdże i bakterie zawarte w occie i imbirze są bardzo aktywne, pierwsze bąbelki powinny pojawić się dość szybko. Odczekaj kolejne 24 godziny, a następnie zlej napój.
  • Ostrożnie otwórz słoik w zlewie i przelej napój do butelki, filtrując go. Kawałki imbiru można ponownie wykorzystać. Szczelnie zamknij butelkę, a następnie włóż do lodówki na 24 godziny. Podawaj z plasterkiem cytryny.

Przepis pochodzi z książki "Kombucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Switchel. Ulubiony napój gwiazd Hollywood
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj