Świetny pomysł na obiad. Przysmak kuchni małopolskiej
Zobacz przepis na treściwą maczankę krakowską
"Smaki Regionów" to nowy cykl w Dzień Dobry TVN, w którym prezentowane są dania z wybranych części Polski. Zaproszony gość - szef kuchni Andrzej Polan, przygotował tradycyjne potrawy kuchni małopolskiej. My wybraliśmy dla Was maczankę krakowską, która jest świetną propozycją na obiad.
Składniki:
4 plastry schabu
4 plastry karkówki
2 duże, białe cebule
2 łyżki klarowanego masła
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki kminku
świeżo mielony pieprz
sól
400 ml śmietanki 30 proc.
600 ml rosołu
4 bułki z kminkiem
Przygotowanie:
Mięso doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i kminkiem. Odstawić do lodówki na 12 godz., najlepiej w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku. Następnego dnia rozgrzać na patelni masło klarowane, mięso obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć kawałki do garnka, zalać rosołem oraz śmietanką i gotować przez godzinę na średnim ogniu. Na patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z łyżką miodu. Dodać odrobinę kminku i doprawić solą.
Podawać w przekrojonej na pół bułce, z dwoma kawałkami mięsa i cebulą. Obficie polać sosem.
Przepis Pauliny Nosek