Święta na słodko
Jak co roku na świątecznym stole pojawią się nie tylko potrawy rybne, a po wigilii i mięsne. W dniu Bożego Narodzenia królować będą też ciasta inne pyszności. Słodkie akcenty świątecznego menu? Oczywiście! Przecież od wielu lat na wigilijnym stole pojawia się np. kutia.
Tradycyjnie...
Przygotowanie kutii wcale nie jest skomplikowane. Potrzebować będziemy po szklance maku, ziaren pszenicy i mleka, a do tego pół szklanki cukru pudru i pół szklanki miodu. Niezbędne będzie także 20 dekagramów drobno posiekanych orzechów laskowych, 10 dekagramów siekanych migdałów, 3 łyżki rodzynek, kilka sztuk fig i daktyli, starta skórka cytryny i odrobina soli. Zaczynamy od namoczenia pszenicy. Najlepiej zrobić to wieczorem dnia poprzedzającego wigilię. Namoczoną pszenicą zostawiamy na noc, a następnego dnia gotujemy kilkakrotnie zmieniając wodę. Robimy to, aby pszenica była miękka. Kiedy taka się stanie - odsączamy ją na sitku. Teraz bierzemy się za mak, który przemywamy, a następnie zalewamy gorącym, przed chwilą gotowanym, mlekiem i wstawiamy do gotowania na małym ogniu. Tak przygotowany mak mielimy w maszynce do mięsa z drobnymi oczkami i łączymy z ugotowaną pszenicą. Teraz pozostaje dodać resztę składników, wymieszać i po wystygnięciu wstawić do lodówki. Gotowe!
Podczas wigilii nie może zabraknąć także kompotu z suszonych jabłek, śliwek i gruszek. Przygotujemy go z 20 dekagramów każdego z wymienionych składników, do których dodamy kawałek kory cynamonowej, 5 goździków, skórkę z cytryny i cukier. Jeszcze wieczór przed wieczerzą zalewamy owoce przegotowaną, zimną wodą. Następnego dnia dodajemy do nich cukier, cynamon, goździki i skórkę cytrynową. Taki wywar wstawiamy na ogień i gotujemy nie dłużej jak pól godziny. Kompot najlepiej smakuje, gdy wystygnie.
... i nowocześnie
Nietypową, świąteczną propozycją mogą być brzoskwinie w cieście francuskim. Do ich przyrządzenia potrzebne będzie puszka brzoskwiń, opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, jajko i cukier puder. Pracę zaczniemy od rozmrożenia ciasta, które należy delikatnie rozwałkować. Po odcedzeniu brzoskwiń z zalewy, kroimy je w ćwiartki, które układamy na kwadratowych kawałkach ciasta. By ciasteczka nie były zbyt kwaśne, każdą brzoskwinię posypujemy obficie cukrem pudrem i zalepiamy ciastem, na którym robimy delikatne nacięcia. Po posmarowaniu białkiem z jajka - wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około pól godziny w temperaturze 200 st. C. Gotowe ciasteczka, po wystygnięciu, posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Nie tylko ciasta mogą stanowić słodki akcent świątecznego jadłospisu. Proponujemy... naleśniki z serowym nadzieniem. Potrzebujemy: 4 jajka, 1/8 litra śmietany i tyle samo mleka, 125 g mąki, 30 g masła do ciasta i odrobinę do smażenia, 1 łyżkę cukru pudru, a także szczyptę soli oraz skórkę startą z połówki cytryny. Te składniki wystarczą na przygotowanie ciasta, z którego zrobimy tuzin naleśników. Więc do roboty. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy odrobinę soli. Następnie wbijamy jajka, dolewamy mleko oraz śmietanę i wrzucamy startą skórkę z cytryny. Całość należy dokładnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest roztopienie masła na małym ogniu. Gdy wystygnie, je także dodajemy do ciasta, mieszamy, a następnie przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie możemy wziąć się za nadzienie. Zrobimy je z 200 g tłustego sera, 3 żółtek, 2 łyżek śmietany „kremówki", 10 ml brandy, 5 łyżek posiekanych pistacji, odrobiny cukru pudru i kilku truskawek lub polewy czekoladowej (do dekoracji). Najpierw
mieszamy ze sobą ser, żółtka, kremówkę i brandy. Do tego dodajemy 4 łyżki pistacji. Gdy nasze ciasto ostygnie, smażymy je na rozgrzanym maśle równomiernie rozprowadzając małe porcje niewielką chochlą. Po usmażeniu naleśników odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie każdy z nich składamy podwójnie na ćwiartki, które wypełniamy naszą masą serową. Posypujemy pistacjami oraz cukrem pudrem. Efektownie wyglądają z polewą czekoladową lub truskawkami. Pyszne, świąteczne danie dla dzieci.