Święta na słodko

Jak co roku na świątecznym stole pojawią się nie tylko potrawy rybne, a po wigilii i mięsne. W dniu Bożego Narodzenia królować będą też ciasta inne pyszności. Słodkie akcenty świątecznego menu? Oczywiście! Przecież od wielu lat na wigilijnym stole pojawia się np. kutia.

Święta na słodko
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Jak co roku na świątecznym stole pojawią się nie tylko potrawy rybne, a po wigilii i mięsne. W dniu Bożego Narodzenia królować będą też ciasta inne pyszności. *Słodkie akcenty świątecznego menu? Oczywiście! Przecież od wielu lat na wigilijnym stole pojawia się np. kutia. *

Tradycyjnie...

Przygotowanie kutii wcale nie jest skomplikowane. Potrzebować będziemy po szklance maku, ziaren pszenicy i mleka, a do tego pół szklanki cukru pudru i pół szklanki miodu. Niezbędne będzie także 20 dekagramów drobno posiekanych orzechów laskowych, 10 dekagramów siekanych migdałów, 3 łyżki rodzynek, kilka sztuk fig i daktyli, starta skórka cytryny i odrobina soli. Zaczynamy od namoczenia pszenicy. Najlepiej zrobić to wieczorem dnia poprzedzającego wigilię. Namoczoną pszenicą zostawiamy na noc, a następnego dnia gotujemy kilkakrotnie zmieniając wodę. Robimy to, aby pszenica była miękka. Kiedy taka się stanie - odsączamy ją na sitku. Teraz bierzemy się za mak, który przemywamy, a następnie zalewamy gorącym, przed chwilą gotowanym, mlekiem i wstawiamy do gotowania na małym ogniu. Tak przygotowany mak mielimy w maszynce do mięsa z drobnymi oczkami i łączymy z ugotowaną pszenicą. Teraz pozostaje dodać resztę składników, wymieszać i po wystygnięciu wstawić do lodówki. Gotowe!

Podczas wigilii nie może zabraknąć także kompotu z suszonych jabłek, śliwek i gruszek. Przygotujemy go z 20 dekagramów każdego z wymienionych składników, do których dodamy kawałek kory cynamonowej, 5 goździków, skórkę z cytryny i cukier. Jeszcze wieczór przed wieczerzą zalewamy owoce przegotowaną, zimną wodą. Następnego dnia dodajemy do nich cukier, cynamon, goździki i skórkę cytrynową. Taki wywar wstawiamy na ogień i gotujemy nie dłużej jak pól godziny. Kompot najlepiej smakuje, gdy wystygnie.

... i nowocześnie

Nietypową, świąteczną propozycją mogą być brzoskwinie w cieście francuskim. Do ich przyrządzenia potrzebne będzie puszka brzoskwiń, opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, jajko i cukier puder. Pracę zaczniemy od rozmrożenia ciasta, które należy delikatnie rozwałkować. Po odcedzeniu brzoskwiń z zalewy, kroimy je w ćwiartki, które układamy na kwadratowych kawałkach ciasta. By ciasteczka nie były zbyt kwaśne, każdą brzoskwinię posypujemy obficie cukrem pudrem i zalepiamy ciastem, na którym robimy delikatne nacięcia. Po posmarowaniu białkiem z jajka - wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około pól godziny w temperaturze 200 st. C. Gotowe ciasteczka, po wystygnięciu, posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Nie tylko ciasta mogą stanowić słodki akcent świątecznego jadłospisu. Proponujemy... naleśniki z serowym nadzieniem. Potrzebujemy: 4 jajka, 1/8 litra śmietany i tyle samo mleka, 125 g mąki, 30 g masła do ciasta i odrobinę do smażenia, 1 łyżkę cukru pudru, a także szczyptę soli oraz skórkę startą z połówki cytryny. Te składniki wystarczą na przygotowanie ciasta, z którego zrobimy tuzin naleśników. Więc do roboty. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy odrobinę soli. Następnie wbijamy jajka, dolewamy mleko oraz śmietanę i wrzucamy startą skórkę z cytryny. Całość należy dokładnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest roztopienie masła na małym ogniu. Gdy wystygnie, je także dodajemy do ciasta, mieszamy, a następnie przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie możemy wziąć się za nadzienie. Zrobimy je z 200 g tłustego sera, 3 żółtek, 2 łyżek śmietany „kremówki", 10 ml brandy, 5 łyżek posiekanych pistacji, odrobiny cukru pudru i kilku truskawek lub polewy czekoladowej (do dekoracji). Najpierw
mieszamy ze sobą ser, żółtka, kremówkę i brandy. Do tego dodajemy 4 łyżki pistacji. Gdy nasze ciasto ostygnie, smażymy je na rozgrzanym maśle równomiernie rozprowadzając małe porcje niewielką chochlą. Po usmażeniu naleśników odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie każdy z nich składamy podwójnie na ćwiartki, które wypełniamy naszą masą serową. Posypujemy pistacjami oraz cukrem pudrem. Efektownie wyglądają z polewą czekoladową lub truskawkami. Pyszne, świąteczne danie dla dzieci.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów