Trwa ładowanie...
22 grudnia 2008, 15:55

Święta na słodko

Jak co roku na świątecznym stole pojawią się nie tylko potrawy rybne, a po wigilii i mięsne. W dniu Bożego Narodzenia królować będą też ciasta inne pyszności. Słodkie akcenty świątecznego menu? Oczywiście! Przecież od wielu lat na wigilijnym stole pojawia się np. kutia.

Święta na słodkoŹródło: archiwum, fot: archiwum
dy4t095
dy4t095

Jak co roku na świątecznym stole pojawią się nie tylko potrawy rybne, a po wigilii i mięsne. W dniu Bożego Narodzenia królować będą też ciasta inne pyszności. *Słodkie akcenty świątecznego menu? Oczywiście! Przecież od wielu lat na wigilijnym stole pojawia się np. kutia. *

Tradycyjnie...

Przygotowanie kutii wcale nie jest skomplikowane. Potrzebować będziemy po szklance maku, ziaren pszenicy i mleka, a do tego pół szklanki cukru pudru i pół szklanki miodu. Niezbędne będzie także 20 dekagramów drobno posiekanych orzechów laskowych, 10 dekagramów siekanych migdałów, 3 łyżki rodzynek, kilka sztuk fig i daktyli, starta skórka cytryny i odrobina soli. Zaczynamy od namoczenia pszenicy. Najlepiej zrobić to wieczorem dnia poprzedzającego wigilię. Namoczoną pszenicą zostawiamy na noc, a następnego dnia gotujemy kilkakrotnie zmieniając wodę. Robimy to, aby pszenica była miękka. Kiedy taka się stanie - odsączamy ją na sitku. Teraz bierzemy się za mak, który przemywamy, a następnie zalewamy gorącym, przed chwilą gotowanym, mlekiem i wstawiamy do gotowania na małym ogniu. Tak przygotowany mak mielimy w maszynce do mięsa z drobnymi oczkami i łączymy z ugotowaną pszenicą. Teraz pozostaje dodać resztę składników, wymieszać i po wystygnięciu wstawić do lodówki. Gotowe!

Podczas wigilii nie może zabraknąć także kompotu z suszonych jabłek, śliwek i gruszek. Przygotujemy go z 20 dekagramów każdego z wymienionych składników, do których dodamy kawałek kory cynamonowej, 5 goździków, skórkę z cytryny i cukier. Jeszcze wieczór przed wieczerzą zalewamy owoce przegotowaną, zimną wodą. Następnego dnia dodajemy do nich cukier, cynamon, goździki i skórkę cytrynową. Taki wywar wstawiamy na ogień i gotujemy nie dłużej jak pól godziny. Kompot najlepiej smakuje, gdy wystygnie.

... i nowocześnie

Nietypową, świąteczną propozycją mogą być brzoskwinie w cieście francuskim. Do ich przyrządzenia potrzebne będzie puszka brzoskwiń, opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, jajko i cukier puder. Pracę zaczniemy od rozmrożenia ciasta, które należy delikatnie rozwałkować. Po odcedzeniu brzoskwiń z zalewy, kroimy je w ćwiartki, które układamy na kwadratowych kawałkach ciasta. By ciasteczka nie były zbyt kwaśne, każdą brzoskwinię posypujemy obficie cukrem pudrem i zalepiamy ciastem, na którym robimy delikatne nacięcia. Po posmarowaniu białkiem z jajka - wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około pól godziny w temperaturze 200 st. C. Gotowe ciasteczka, po wystygnięciu, posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

dy4t095

Nie tylko ciasta mogą stanowić słodki akcent świątecznego jadłospisu. Proponujemy... naleśniki z serowym nadzieniem. Potrzebujemy: 4 jajka, 1/8 litra śmietany i tyle samo mleka, 125 g mąki, 30 g masła do ciasta i odrobinę do smażenia, 1 łyżkę cukru pudru, a także szczyptę soli oraz skórkę startą z połówki cytryny. Te składniki wystarczą na przygotowanie ciasta, z którego zrobimy tuzin naleśników. Więc do roboty. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy odrobinę soli. Następnie wbijamy jajka, dolewamy mleko oraz śmietanę i wrzucamy startą skórkę z cytryny. Całość należy dokładnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest roztopienie masła na małym ogniu. Gdy wystygnie, je także dodajemy do ciasta, mieszamy, a następnie przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie możemy wziąć się za nadzienie. Zrobimy je z 200 g tłustego sera, 3 żółtek, 2 łyżek śmietany „kremówki", 10 ml brandy, 5 łyżek posiekanych pistacji, odrobiny cukru pudru i kilku truskawek lub polewy czekoladowej (do dekoracji). Najpierw
mieszamy ze sobą ser, żółtka, kremówkę i brandy. Do tego dodajemy 4 łyżki pistacji. Gdy nasze ciasto ostygnie, smażymy je na rozgrzanym maśle równomiernie rozprowadzając małe porcje niewielką chochlą. Po usmażeniu naleśników odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie każdy z nich składamy podwójnie na ćwiartki, które wypełniamy naszą masą serową. Posypujemy pistacjami oraz cukrem pudrem. Efektownie wyglądają z polewą czekoladową lub truskawkami. Pyszne, świąteczne danie dla dzieci.

dy4t095
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dy4t095
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj