Zaskocz rodzinę
Podpowiadamy, jakie potrawy świąteczne możecie przygotować już teraz, żeby tuż przed Wigilią nie panikować w kuchni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Po pierwsze – bigos
To nie bujda, że najlepiej smakuje odgrzewany. Świąteczną kapustę czy bigos możecie przygotować już teraz i zamrozić. Gdy zabierzecie się za niego teraz, powolne mieszanie w parującym garnku zrelaksuje was po ciężkim dniu pracy, a przed świętami będzie tylko kolejnym czasochłonnym obowiązkiem. Dzień przed Wigilią wystarczy wyjąć zamrożoną kapustę i powoli odgrzać, uważając, żeby się nie przypaliła.
Instrukcję robienia bigosu idealnego znajdziesz tutaj.
Po drugie – pierogi i uszka
Jeśli tylko macie wystarczająco pojemną zamrażarkę, zabierzcie się za lepienie pierogów. W różnych zakątkach Polski świąteczne pierogi mają różne farsze: w cieście siedzi kapusta z grzybami lub same grzyby, ziemniaki z cebulką i pieprzem czy kasza z twarogiem. Poziom skomplikowania falbanki na brzegu zależy już od waszych zdolności manualnych, ale na szczęście nie wpływa na smak całości.
Najlepiej zamrozić pierogi już ugotowane. Należy rozłożyć je pojedynczą warstwą na tacce, a gdy już będą zamrożone, wsypać do szczelnie zamykanej torebki. Przed wigilijną kolacją trzeba je wrzucić na kilka minut do wrzątku.
5 przepisów na świąteczne pierogi znajdziesz tutaj.
Po trzecie – ciasto kruche i francuskie
Ciasto francuskie na paszteciki do barszczu czy rogaliki, masa na kruche ciasteczka z cynamonem i spód szarlotki – wszystkie te przysmaki mogą surowe spokojnie poczekać na swoją kolej w zamrażarce. Zamrozić można też makowca i wszelkie drożdżowe bułeczki – odgrzane w piekarniku smakują równie dobrze, co tuż po upieczeniu.
Warto pamiętać
Niektóre potrawy trzeba zrobić tuż przed świętami, ale i tak będą potrzebować chwili odpoczynku. Sernik musi spędzić przynajmniej kilka godzin w lodówce, żeby stężał, ciasto drożdżowe porządnie wyrosnąć, a piernik i pierniczki – dojrzeć. Śledziom czas spędzony w marynacie również służy!