Świąteczny Ninja. Co przygotować z wyprzedzeniem?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Zaskocz rodzinę

Obraz
© 123RF

Podpowiadamy, jakie potrawy świąteczne możecie przygotować już teraz, żeby tuż przed Wigilią nie panikować w kuchni.

Obraz

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Po pierwsze – bigos

Obraz
© 123RF

To nie bujda, że najlepiej smakuje odgrzewany. Świąteczną kapustę czy bigos możecie przygotować już teraz i zamrozić. Gdy zabierzecie się za niego teraz, powolne mieszanie w parującym garnku zrelaksuje was po ciężkim dniu pracy, a przed świętami będzie tylko kolejnym czasochłonnym obowiązkiem. Dzień przed Wigilią wystarczy wyjąć zamrożoną kapustę i powoli odgrzać, uważając, żeby się nie przypaliła.

Instrukcję robienia bigosu idealnego znajdziesz tutaj.

/ 5Po drugie – pierogi i uszka

Obraz
© 123RF

Jeśli tylko macie wystarczająco pojemną zamrażarkę, zabierzcie się za lepienie pierogów. W różnych zakątkach Polski świąteczne pierogi mają różne farsze: w cieście siedzi kapusta z grzybami lub same grzyby, ziemniaki z cebulką i pieprzem czy kasza z twarogiem. Poziom skomplikowania falbanki na brzegu zależy już od waszych zdolności manualnych, ale na szczęście nie wpływa na smak całości.
Najlepiej zamrozić pierogi już ugotowane. Należy rozłożyć je pojedynczą warstwą na tacce, a gdy już będą zamrożone, wsypać do szczelnie zamykanej torebki. Przed wigilijną kolacją trzeba je wrzucić na kilka minut do wrzątku.

5 przepisów na świąteczne pierogi znajdziesz tutaj.

/ 5Po trzecie – ciasto kruche i francuskie

Obraz
© iStock.com

Ciasto francuskie na paszteciki do barszczu czy rogaliki, masa na kruche ciasteczka z cynamonem i spód szarlotki – wszystkie te przysmaki mogą surowe spokojnie poczekać na swoją kolej w zamrażarce. Zamrozić można też makowca i wszelkie drożdżowe bułeczki – odgrzane w piekarniku smakują równie dobrze, co tuż po upieczeniu.

/ 5Warto pamiętać

Obraz
© 123RF

Niektóre potrawy trzeba zrobić tuż przed świętami, ale i tak będą potrzebować chwili odpoczynku. Sernik musi spędzić przynajmniej kilka godzin w lodówce, żeby stężał, ciasto drożdżowe porządnie wyrosnąć, a piernik i pierniczki – dojrzeć. Śledziom czas spędzony w marynacie również służy!

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany