WAŻNE
TERAZ

Wpłynęło ponad 100 protestów wyborczych do Bodnara. Jest wniosek

Świąteczne pralinki – jak zrobić je w domu?

Niewielka czekolada skrywająca pyszne nadzienie nie tylko świetnie smakuje, ale również efektownie wygląda, dlatego może być ciekawym prezentem świątecznym. Szczególnie wtedy, gdy pralinkę przygotujemy samodzielnie, co okazuje się całkiem łatwym zadaniem.

PralinkiKluczowym składnikiem pralinek jest dobrej jakości czekolada
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©New Africa - stock.adobe.com
oprac.  KGD
SKOMENTUJ

Kto wymyślił ten "słodki wyrób wielkości pojedynczego kęsa", jak zdefiniowano pralinę w dyrektywie Parlamentu Europejskiego? O palmę pierwszeństwa rywalizują Francuzi i Belgowie.

W Paryżu przekonują, że "ojcem" łakoci był Clément Lassagne, szef kuchni na dworze Ludwika XIV, który już w 1671 r. miał poczęstować księcia Plessis-Praslin (od jego nazwiska pochodzi rzekomo nazwa wyrobu) migdałami lub orzechami zatopionymi w czekoladzie. Ponoć do ich przygotowania zainspirował go jeden z kuchcików – nieuważny młodzieniec wypuścił z rąk miskę z bakaliami, a niektóre z nich powpadały do rondelka z rozpuszczoną czekoladą.

Inną wersję historii pralin przedstawiają Belgowie. W połowie XIX wieku, w jednej z brukselskich aptek zaczęto sprzedawać tabletki w… czekoladzie, co miało uprzyjemnić zażywanie gorzkich i niesmacznych lekarstw. Po latach wnuk właścicieli sklepu postanowił wykorzystać ten pomysł i oblać czekoladą pyszniejsze nadzienie, przyrządzane na bazie różnych kremów. Jego żona zaprojektowała ozdobne pudełka na te łakocie, które szybko zdobyły rzesze klientów.

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Dziś pralinki cieszą się popularnością na całym świecie. Także w polskich sklepach nie brakuje tego typu słodyczy. Pyszne czekoladki, które mogą być znakomitym prezentem świątecznym, bez trudu przygotujemy również w domu. Jak to zrobić?

Czekolada, ale jaka?

Kluczowym składnikiem pralinek jest oczywiście dobrej jakości czekolada, najlepiej gorzka lub deserowa, z dużą zawartości miazgi kakaowej, wpływającej nie tylko na smak, ale również wartości odżywcze produktu, który stanowi m.in. bardzo bogate źródło magnezu (uwalnia energię z pożywienia, wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych i korzystnie wpływa na system nerwowy).

Czekolada wyróżnia się wysoką zawartością flawonoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy blokujących rozwój procesów zapalnych, zapobiegających reakcjom alergicznym oraz chroniących układ krążenia, m.in. uszczelniając naczynia krwionośne.

Po czekoladę nieprzypadkowo sięgamy, gdy zmagamy się z kiepskim samopoczuciem. Produkt skutecznie poprawia nastrój dzięki sporej dawce węglowodanów złożonych, kofeiny, teobrominy oraz anandamidu (alkaloid wykazujący działanie relaksujące i antydepresyjne). Pozytywnej energii dodaje też inny składnik produktu – fenylotylamina, substancja z grupy endorfin. Z kolei pirazyna korzystnie wpływa na koncentrację i sprawność intelektualną.

W pralinkach nie mniej ważne jest nadzienie. Z czego je przygotować? Wszystko zależy od naszych upodobań i preferencji smakowych. Czekoladą możemy oblać po prostu orzechy (np. laskowe) czy migdały, ale warto też pokusić się o bardziej wyrafinowany farsz, np. z marcepanu, serka mascarpone, masła orzechowego czy masy makowej. Możemy do niego dodać posiekane owoce suszone (śliwki, morele, daktyle, rodzynki), pokruszone ciasteczka maślane albo wafelki, zmielone orzechy.

Nadzienie wzbogacą wiórki kokosowe, miód, przyprawy korzenne (kardamon, imbir, cynamon), syrop klonowy albo odrobina alkoholu: ajerkoniaku, likieru orzechowego, rumu czy amaretto. Sprawdzi się też dodatek mocnej herbaty lub espresso.

Pralinki
© Adobe Stock | ©toyechkina - stock.adobe.com

Farsz może być gładki – składniki należy wtedy zblendować, ale jeśli chcemy uzyskać efekt chrupkości, wystarczy je po prostu posiekać.

Gotowe pralinki warto udekorować kolorową posypką, pisakami cukierniczymi, startą czekoladą (np. białą) czy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Pralinki – jak to zrobić

Istnieją dwa podstawowe sposoby wyrobu pralinek. Pierwszy, prostszy i mniej czasochłonny, zakłada formowanie z nadzienia niedużych kulek i moczenie ich w płynnej czekoladzie. W przypadku drugiego niezbędne będą specjalne silikonowe foremki na pralinki. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy w nich warstwę czekolady, wstawiamy do lodówki, a po zastygnięciu powtarzamy ten proces. Następnie dodajemy nadzienie, nakładamy warstwę czekolady i znów umieszczamy w lodówce.

Bez względu na to, który sposób przyrządzania pralinek wybierzemy należy pamiętać o przestrzeganiu pewnych zasad. Jedna z nich głosi, że po przygotowaniu farszu musimy go schłodzić w lodówce, przez minimum godzinę.

By "korpus" naszych łakoci był chrupiący i błyszczący wymieszajmy w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną (w proporcji 2:1). Odpowiedni połysk uzyskamy przeprowadzając wcześniej proces temperowania czekolady, podgrzewając ją do temperatury 45 stopni, następnie schładzając do 25 st. i ponownie podgrzewając do 21 st.

Domowe pralinki należy spożyć w ciągu 3-4 dni, przechowując je w lodówce, w szczelnym, nieprzepuszczającym światła opakowaniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo