Świąteczna uczta dla zmysłów, czyli przepis na aromatyczny keks

Tradycyjny keks może się zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Wystarczy dodać do ciasta kilka sekretnych składników. Taki wypiek zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Świąteczna uczta dla zmysłów, czyli przepis na aromatyczny keksŚwiąteczna uczta dla zmysłów, czyli przepis na aromatyczny keks

Składniki

  • 150 g rodzynek
  • 150 g żurawiny lub porzeczki suszonej
  • 100 g orzechów laskowych i płatków migdałowych
  • 100 g wiśni kandyzowanych
  • pokrojona skórka z 1 cytryny
  • skórki z pomarańczy w syropie
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 90 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki melasy
  • 250 ml piwa Guinness
  • 2 jajka roztrzepane
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • ok. 50 ml mleka

Przepis

Umieścić rodzynki, żurawinę, wiśnie i skórki w misce i wymieszać z sokiem jabłkowym. Przykryć i pozostawić do wchłonięcia na minimum 1-2 godziny. Następnie dodać pokrojone orzechy i płatki migdałowe, wymieszać.Przesiać mąkę do miski i wymieszać razem z pozostałymi produktami sypkimi.

Przepis

W drugiej miseczce połączyć olej, melasę, miód i piwo i dodać połączone składniki do mąki.Następnie 2/3 owoców wraz z sokiem oraz roztrzepane jajka dodać do ciasta i dobrze wymieszać wszystkie składniki razem.Blachę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Przepis

Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do piekarnika o temp. 160 stopni. Piec ok. 1,5 godziny do momentu, aż wykałaczka włożona w ciasto będzie czysta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać odrobinę ciepłego mleka i wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Na patelnię wlać około 3-4 łyżki syropu z pomarańczy, dodać pozostałe owoce i przesmażyć kilka minut do momentu, gdy syrop zacznie się delikatnie krystalizować.

Przepis

Następnie owoce przełożyć na wierzch ciasta. Ciasto ostawiamy na 1-2 godziny do wystygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska