Suszysz grzyby w piekarniku? Trzymaj się tych dwóch zasad
Suszenie grzybów w piekarniku wymaga wiele cierpliwości. Jeśli jednak wam jej nie brak, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w taki właśnie sposób ususzyć zebrane grzyby. To bardzo proste. Należy tylko pamiętać o dwóch kluczowych regułach.
O czym należy pamiętać, susząc grzyby w piekarniku?
Najważniejsza jest odpowiednia temperatura oraz zostawienie uchylonych drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.
Z suszonych grzybów ugotujemy pyszną zupę. Możemy dodawać je też do sosów i farszu na uszka. Nie ma potrzeby kupować ich w sklepie. W prosty sposób możecie ususzyć grzyby w domu, przy pomocy piekarnika.
Aby prawidłowo wysuszyć grzyby, należy najpierw starannie je oczyścić. Następnie przekrawamy je na mniejsze kawałki, wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i układamy na niej grzyby, zachowując niewielkie odstępy. Wkładamy blachę do piekarnika i ustawiamy temperaturę 50 stopni Celsjusza. Dzięki niskiej temperaturze, grzyby się nie spalą. Można włączyć też termoobieg.
Należy pamiętać o pozostawieniu lekko uchylonych drzwiczek. Grzyby suszymy w piekarniku przez kilka godzin, od czasu do czasu je mieszając.
Warto też zadbać o prawidłowy sposób przechowywania grzybów. Dzięki temu nie spleśnieją. Kiedy grzyby już się wysuszą, wyjmujemy je z piekarnika i czekamy, aż przestygną. Po tym czasie przekładamy je do suchych, najlepiej szklanych pojemników z pokrywką lub zakrętką.
Trzymając się tych zasad, możemy przechowywać grzyby nawet przez dwa lata.