Suszysz grzyby w piekarniku? Trzymaj się tych dwóch zasad

Suszenie grzybów w piekarniku wymaga wiele cierpliwości. Jeśli jednak wam jej nie brak, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w taki właśnie sposób ususzyć zebrane grzyby. To bardzo proste. Należy tylko pamiętać o dwóch kluczowych regułach.

Suszenie grzybów w piekarnikuSuszenie grzybów w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Cynoclub

O czym należy pamiętać, susząc grzyby w piekarniku?

Najważniejsza jest odpowiednia temperatura oraz zostawienie uchylonych drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.

Z suszonych grzybów ugotujemy pyszną zupę. Możemy dodawać je też do sosów i farszu na uszka. Nie ma potrzeby kupować ich w sklepie. W prosty sposób możecie ususzyć grzyby w domu, przy pomocy piekarnika.

Aby prawidłowo wysuszyć grzyby, należy najpierw starannie je oczyścić. Następnie przekrawamy je na mniejsze kawałki, wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i układamy na niej grzyby, zachowując niewielkie odstępy. Wkładamy blachę do piekarnika i ustawiamy temperaturę 50 stopni Celsjusza. Dzięki niskiej temperaturze, grzyby się nie spalą. Można włączyć też termoobieg.

Należy pamiętać o pozostawieniu lekko uchylonych drzwiczek. Grzyby suszymy w piekarniku przez kilka godzin, od czasu do czasu je mieszając.

Warto też zadbać o prawidłowy sposób przechowywania grzybów. Dzięki temu nie spleśnieją. Kiedy grzyby już się wysuszą, wyjmujemy je z piekarnika i czekamy, aż przestygną. Po tym czasie przekładamy je do suchych, najlepiej szklanych pojemników z pokrywką lub zakrętką.

Trzymając się tych zasad, możemy przechowywać grzyby nawet przez dwa lata.

Greenpeace: W Polsce masowo wzrasta zużycie pestycydów

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu