Suszysz grzyby w piekarniku? Trzymaj się tych dwóch zasad

Suszenie grzybów w piekarniku wymaga wiele cierpliwości. Jeśli jednak wam jej nie brak, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w taki właśnie sposób ususzyć zebrane grzyby. To bardzo proste. Należy tylko pamiętać o dwóch kluczowych regułach.

Suszenie grzybów w piekarnikuSuszenie grzybów w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Cynoclub

O czym należy pamiętać, susząc grzyby w piekarniku?

Najważniejsza jest odpowiednia temperatura oraz zostawienie uchylonych drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.

Z suszonych grzybów ugotujemy pyszną zupę. Możemy dodawać je też do sosów i farszu na uszka. Nie ma potrzeby kupować ich w sklepie. W prosty sposób możecie ususzyć grzyby w domu, przy pomocy piekarnika.

Aby prawidłowo wysuszyć grzyby, należy najpierw starannie je oczyścić. Następnie przekrawamy je na mniejsze kawałki, wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i układamy na niej grzyby, zachowując niewielkie odstępy. Wkładamy blachę do piekarnika i ustawiamy temperaturę 50 stopni Celsjusza. Dzięki niskiej temperaturze, grzyby się nie spalą. Można włączyć też termoobieg.

Należy pamiętać o pozostawieniu lekko uchylonych drzwiczek. Grzyby suszymy w piekarniku przez kilka godzin, od czasu do czasu je mieszając.

Warto też zadbać o prawidłowy sposób przechowywania grzybów. Dzięki temu nie spleśnieją. Kiedy grzyby już się wysuszą, wyjmujemy je z piekarnika i czekamy, aż przestygną. Po tym czasie przekładamy je do suchych, najlepiej szklanych pojemników z pokrywką lub zakrętką.

Trzymając się tych zasad, możemy przechowywać grzyby nawet przez dwa lata.

Greenpeace: W Polsce masowo wzrasta zużycie pestycydów

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja