Suszone krewetki – czy warto po nie sięgać

W Chinach bywają nazywane "morskim ryżem", ponieważ najmniejsze mają wielkość ziarenek popularnego zboża, choć często w ten sposób przerabia się również większe odmiany tych skorupiaków. W kuchni azjatyckiej suszone krewetki są cenionym dodatkiem do zup, sosów i wielu innych potraw. Kryją w sobie także sporo wartości odżywczych.

Suszone krewetkiSuszone krewetki są bogatym źródłem umami
Źródło zdjęć: © 123RF

Przy pierwszym kontakcie suszone krewetki mogą trochę zniechęcić, ponieważ ich rybi aromat jest tak intensywny, że często przedziera się nawet przez foliowe opakowanie. Jednak ewentualne kiepskie doznania zapachowe rekompensuje przyjemny, morski, słono-słodkawy smak produktu, który od wieków ceni się zwłaszcza w Azji.

Tak przetworzone skorupiaki (licznych odmian) stanowią ważny składnik wielu potraw kuchni chińskiej, koreańskiej, wietnamskiej, tajskiej czy indonezyjskiej. Po suszone krewetki chętnie sięga się również w Afryce, Meksyku, Brazylii czy Stanach Zjednoczonych (szczególnie upodobali je sobie Cajuni, czyli przedstawiciele niezwykłej grupy etnicznej zamieszkującej amerykańskie wybrzeże Zatoki Meksykańskiej, przede wszystkim południowe obszary Luizjany).

Suszone krewetki są bogatym źródłem umami, od początku XXI wieku oficjalnie uznanego przez świat naukowy za jeden z pięciu podstawowych smaków, obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Zazwyczaj określa się go jako "intensywny", "mięsny", "bulionowy" czy "wyśmienity".

Nie łącz ryb z tymi produktami

Suszone krewetki – właściwości odżywcze

Do wyprodukowania 100 g suszonych krewetek potrzeba kilograma świeżych skorupiaków. Nic dziwnego, że produkt posiada imponującą wartość odżywczą, tym bardziej, że suszenie nie obniża znacząco walorów owoców morza.

Suszone krewetki są bogatym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B3 (składnik wielu enzymów uczestniczących w przemianach cukrów i tłuszczów) i B12 (odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i systemu immunologicznego). Dostarczają cennych mikroelementów, w tym jodu, magnezu, żelaza czy cynku.

Podobnie jak świeże, także suszone krewetki stanowią jedno z najbogatszych naturalnych źródeł selenu, który dobroczynnie wpływa na układ krążenia, system odpornościowy, naczynia krwionośne oraz sprawność seksualną nieprzypadkowo krewetki od wieków uchodzą za skuteczny afrodyzjak.

Suszone krewetki są niskokaloryczne i bogate w łatwo przyswajalne białko, które jednak niekiedy okazuje się zagrożeniem dla osób ze skłonnością do uczuleń pokarmowych. Nawet obróbka nie neutralizuje bowiem kryjących się w nich silnych alergenów. Dlatego spożycie produktu może niekiedy wywoływać swędzenie ciała, zaczerwienienie skóry, pokrzywkę, obrzęk dłoni lub twarzy, spadek ciśnienia, a w skrajnych przypadkach zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.

Suszone krewetki – jak wykorzystać je w kuchni

Suszone krewetki najłatwiej kupić w wyspecjalizowanych sklepach oferujących żywność azjatycką. Wcześniej warto sprawdzić skład produktu, by uniknąć specjałów zawierających niepotrzebne dodatki, choćby olej palmowy. Wybierajmy opakowania, w których skorupiaki mają jasny, różowo-pomarańczowy kolor. Unikajmy natomiast krewetek o zbyt ciemnej barwie, która może wskazywać na niewłaściwe lub zbyt długie przechowywanie.

Suszone krewetki
© 123RF

Po otwarciu paczki zawartość należy spożyć od razu albo przełożyć do szczelnego pojemnika i umieścić w ciemnym oraz chłodnym miejscu (nawet w lodówce).

Jak wykorzystać suszone krewetki? Możliwości są nieograniczone. Zdaniem wielu smakoszy najlepszym rozwiązaniem jest wcześniejsze namoczenie skorupiaków w ciepłej wodzie, na nie więcej niż pół godziny. Później warto dodać je np. do zupy rybnej albo gulaszu, któremu chcemy nadać trochę orientalnego aromatu. Znakomicie nadają się do wszelkich potraw typu stir-fry (chińska technika polegająca na smażeniu na mocno rozgrzanym oleju i częstym mieszaniu).

Suszone krewetki świetnie sprawdzają się w wielu tradycyjnych azjatyckich przysmakach, choćby pad thai, w którym nie może zabraknąć makaronu ryżowego, świeżych owoców morza lub mięsa (kurczak, wołowina, wieprzowina), jajek, szalotki, czosnku, kiełków fasoli, orzeszków ziemnych, zielonej cebulki oraz sosu rybnego, pasty z tamaryndowca czy płatków chili.

Wymoczone lub utarte w moździerzu na proszek suszone krewetki możemy też dodać do rozmaitych egzotycznych sałatek, np. z ogórków, mango, papai i szalotek, wzbogaconej dressingiem z sosu rybnego, soku z limonki, czosnku oraz odrobiny cukru trzcinowego.

Namoczone krewetki, krótko podduszone z cebulą i czosnkiem, a także sosem sojowym i ostrygowym, będą pysznym dodatkiem do dań z makaronem albo mięs.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów