Suszone grzyby. Sposoby na przygotowanie i przechowywanie

Suszone grzyby to nie lada przysmak. Ususzone jesienią, pieczołowicie przechowywane tygodniami, by wreszcie ozdobić wigilijny barszcz czy uwydatnić smak bigosu. Niestety również dla moli spożywczych suszone grzyby to łakomy kąsek.

Suszone grzyby w słoikuSuszone grzyby. Sposoby na przygotowanie i przechowywanie
Źródło zdjęć: © 123RF

Suszone grzyby. Jak przygotować?

Poza szkodnikami, które mogą przetrzebić nasze zapasy, negatywny wpływ na suszone grzyby mają dwa czynniki: wilgoć oraz światło słoneczne.

Dlatego już na etapie przygotowywania grzybów do suszenia trzeba je odpowiednio potraktować. Unikajmy więc mycia i moczenia grzybów – najlepiej oczyścić kapelusze pędzelkiem z liścia, igliwia czy piachu, a korzonki delikatnie oskrobać i przyciąć.

Jeżeli mycie grzybów jest konieczne, pamiętajmy, by było to delikatne płukanie – suszenie będzie efektywniejsze i zdecydowanie krótsze.

Dobór grzybów także jest istotny – po ususzeniu smaczne będą oczywiście borowiki, podgrzybki i koźlarze, a także – kanie czy kurki. Mniej szlachetne grzyby lepiej zjeść na świeżo – po ususzeniu nie będą miały wyraźnego aromatu.

Kolejnym etapem jest upewnienie się, że nasze zbiory są wolne od niechcianych lokatorów i pokrojenie grzybów na kawałki. Pamiętajmy, by małe okazy zostawić w całości, a większe kroić na pół. Korzonki oderwijmy – po ususzeniu możemy je zmielić na pył i stosować jako przyprawę do zup, sosów i makaronów.

Suszone grzyby. Ciesz się nimi cały rok

Grzyby – jak suszyć?

Podobnie jak ziół, grzybów nie należy suszyć w zbyt wysokiej temperaturze, bo stracą smak. Optymalnym rozwiązaniem jest suszenie naszych zbiorów np. na parapecie okiennym – zwłaszcza przy słonecznej pogodzie lub rozgrzanych kaloryferach. Ważne, by powietrze nie było wilgotne, więc poza sezonem grzewczym czy też w okresie obfitych opadów ta metoda nie będzie skuteczna.

Możemy grzyby wstawiać partiami do rozgrzanego do 80-100 stopni Celsjusza piekarnika, by następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim grzyby przy uchylonych drzwiczkach. Proceder ten powtarzamy w odstępach czasowych, aż grzyby zmniejszą swą objętość i będą kruszyć się w dłoniach pod większym naciskiem. Niedosuszone będą elastyczne, zaś przesuszone – bardzo kruche i delikatne.

Dużą wygodą jest posiadanie elektrycznej suszarki do grzybów (oraz ziół, owoców itd.) – pozwala na ustawienie właściwej temperatury i skuteczne suszenie bez obaw o niewłaściwe potraktowanie produktu.

Suszone grzyby. Jak przechowywać?

Lniane woreczki powinny odejść do lamusa – choć jest to metoda popularyzowana przez starsze pokolenia, to zdecydowanie nie przysłuży się grzybom.

Suszone grzyby najlepiej włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika – może być szklany, ceramiczny lub ewentualnie plastikowy. Pojemnik należy wstawić do zacienionego i chłodnego, suchego miejsca – czeluście szafek kuchennych będą odpowiednie. Istotne jest, by wysoka temperatura lub promienie słoneczne nie wpływały na zawartość słoja z suszonymi grzybami.

Ponieważ mole spożywcze mogą sobie poradzić z niedokładnie dokręconymi pokrywkami słoja czy pojemnikiem bez uszczelki, to warto zabezpieczyć grzyby przed atakiem niechcianych szkodników. W tej roli świetnie sprawdzi się liść laurowy – jego zapach działa na nie odstraszająco. Pamiętajmy tylko o umiarze, gdyż intensywny aromat przyprawy może przytłumić zapach suszonych grzybów.

Z kolei, by uniknąć nabierania przez grzyby wilgoci, do każdego pojemnika wsypujemy niewielką ilość suchych ziarenek ryżu.

Grzyby na suszarce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce