Stuzzichini - kąski z ciasta francuskiego

Stuzzichini to kolejne włoskie określenie na przekąski serwowane podczas aperitivo. Często pod tą nazwą spotykam różnego rodzaju małe kąski z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Ciasto francuskie jest wdzięczne i otwiera wiele możliwości. Stuzzichini mogą być zwykłymi kawałkami pieczonego ciasta, faszerowane mięsem, serami, szpinakiem. Mieć kształty minikanapeczek nabitych na wykałaczki. Często można je kupić w piekarniach na wagę. Gotowe ciasto francuskie jest łatwo dostępne, toteż przygotowanie takich przekąsek nie będzie trudne. Im mniejsze kawałki, tym lepiej. Ciasto można przekładać koncentratem pomidorowym lub obtaczać w sezamie i maku. Fantazja zdecydowanie pomaga w kulinarnej zabawie z ciastem francuskim. Stuzzichini idealnie układają się w apetyczny kopczyk w miseczce lub koszyczku. Dobrze się je podjada w cieple popołudniowego słońca i z kieliszkiem schłodzonego frizzante.

Stuzzichini - kąski z ciasta francuskiegoStuzzichini - kąski z ciasta francuskiego
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (wersja roślinna bez masła)
  • 3–4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oregano lub 1/2 łyżeczki młotkowanego chili
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych

Przepis

  • Rozciągnij arkusz ciasta francuskiego i przetnij na 2 równe części. Przenieś jedną od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pierwszy kawałek ciasta posmaruj koncentratem. Ważne, żeby był to koncentrat – passata będzie za mokra. Posyp oregano, solą i ewentualnie chili lub płatkami drożdżowymi. Równo nakryj pierwszy arkusz ciasta drugim. Widelcem zrób dziurki.
  • Nożem lub kuchenną łopatką do cięcia potnij ciasto w małe prostokąty, mniej więcej 3×2 cm. Możesz je rozdzielić, ale nie jest to konieczne.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz około 15 minut. Kiedy kąski wystygną, porozdzielaj te, które się skleiły.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary