Stuzzichini - kąski z ciasta francuskiego

Stuzzichini to kolejne włoskie określenie na przekąski serwowane podczas aperitivo. Często pod tą nazwą spotykam różnego rodzaju małe kąski z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Ciasto francuskie jest wdzięczne i otwiera wiele możliwości. Stuzzichini mogą być zwykłymi kawałkami pieczonego ciasta, faszerowane mięsem, serami, szpinakiem. Mieć kształty minikanapeczek nabitych na wykałaczki. Często można je kupić w piekarniach na wagę. Gotowe ciasto francuskie jest łatwo dostępne, toteż przygotowanie takich przekąsek nie będzie trudne. Im mniejsze kawałki, tym lepiej. Ciasto można przekładać koncentratem pomidorowym lub obtaczać w sezamie i maku. Fantazja zdecydowanie pomaga w kulinarnej zabawie z ciastem francuskim. Stuzzichini idealnie układają się w apetyczny kopczyk w miseczce lub koszyczku. Dobrze się je podjada w cieple popołudniowego słońca i z kieliszkiem schłodzonego frizzante.

Stuzzichini - kąski z ciasta francuskiegoStuzzichini - kąski z ciasta francuskiego
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (wersja roślinna bez masła)
  • 3–4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oregano lub 1/2 łyżeczki młotkowanego chili
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych

Przepis

  • Rozciągnij arkusz ciasta francuskiego i przetnij na 2 równe części. Przenieś jedną od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pierwszy kawałek ciasta posmaruj koncentratem. Ważne, żeby był to koncentrat – passata będzie za mokra. Posyp oregano, solą i ewentualnie chili lub płatkami drożdżowymi. Równo nakryj pierwszy arkusz ciasta drugim. Widelcem zrób dziurki.
  • Nożem lub kuchenną łopatką do cięcia potnij ciasto w małe prostokąty, mniej więcej 3×2 cm. Możesz je rozdzielić, ale nie jest to konieczne.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz około 15 minut. Kiedy kąski wystygną, porozdzielaj te, które się skleiły.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości