Street food. Najsmaczniejsza wycieczka dookoła świata

Uliczne jedzenie w wielu miejscach na świecie jest tym, co turystów przyciąga najbardziej. Na straganach i rozstawionych na chodnikach stoiskach znajdziemy nie tylko potrawy, które z całą pewnością są typowe dla danego regionu, ale również wyjątkowe - niedostępne nawet w najdroższych restauracjach. Podróżowanie, a więc poznawanie kultury danego miejsca, powinno łączyć się właśnie z próbowaniem takiego jedzenia. Wybór różnych potraw na ulicznych targach jest ogromny, wybierając się więc w egzotyczną podróż, warto wiedzieć, czego szukać.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wybierając się w egzotyczna podróż, warto spróbować regionalnych potraw.
Wybierając się w egzotyczna podróż, warto spróbować regionalnych potraw. (123RF)
WP

Faszerowane małże w Turcji
Midye Dolma, czyli faszerowane małże znajdziemy na niemal każdym stoisku ulicznym na tureckim wybrzeżu. Warto spróbować tego dania, bo jest ono wyjątkowo smaczne. Najczęściej używa się muli, czyli omułków, bardzo popularnych także w Polsce. Skorupki faszeruje się nadzieniem złożonym z ryżu, cebuli, orzeszków piniowych, zielonej pietruszki, suszonej mięty, cukru, soli, papryki, cynamonu oraz, oczywiście, mięsa małży. Tak przygotowane małże dusi się w białym winie i podaje z cytryną. Jeśli opalamy się na tureckiej plaży, to aż wstyd nie spróbować!

Smażone koniki polne w Meksyku
Wydawałoby się, że owady nie należą do najchętniej jedzonych zwierząt. To nieprawda. W wielu miejscach na świecie owady traktuje się jako łatwe do zdobycia źródło cennego białka. W Meksyku na ulicznych stoiskach znajdziemy całe kosze pełne usmażonych koników polnych i pasikoników, czyli chapulines.

WP
123RF
Podziel się

Stworzenia te po oczyszczeniu przyprawia się solą, sokiem limonki i chili, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Smakują jak chipsy. Z tym przysmakiem trzeba jednak uważać, bo niedosmażone mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, ze względu na występujące w nich czasem nicienie.

Kurze nóżki w Chinach
W niektórych krajach świata wykorzystuje się każdy kawałek mięsa: głównie z szacunku dla zabitego zwierzęcia. Tak jest między innymi w Chinach. Dlatego też jednym z najbardziej popularnych dań, które znajdziemy na stoiskach ulicznych są smażone w woku nóżki z kurczaka. Nie udka, ale właśnie stópki – z palcami i pazurkami. Tę tanią i bardzo zdrową potrawę (zawiera sporo zdrowego kolagenu) przygotowuje się dusząc stópki w sosie sojowym z dodatkiem imbiru, dymki i cukru. Warto spróbować!

Khash w Libanie
Na Bliskim Wschodzie znajdziemy wiele nietypowych potraw. Hitem ulicznego jedzenia jest jednak khash, który przygotowuje się dusząc razem z przyprawami i warzywami owczą głowę oraz kopyta, zarówno z owiec, jak i z krów. Po długich godzinach gotowania mięso odchodzi bardzo łatwo od kości i jest wyjątkowo miękkie i smaczne. Wrażliwi muszą jednak uważać, bo czasem można natrafić w talerzu na oko. A to nie dla wszystkich jest przyjemne...

WP

Świnka morska w Peru
W Polsce świnki morskie traktujemy jak domowników, jednak w Peru uważane są za przysmak. Trzyma je się w domach w dużych stadach, w celach konsumpcyjnych. To normalna praktyka, więc na wielu ulicznych stoiskach znajdziemy danie ze świnek.

123RF
Podziel się

Najbardziej popularne są świnki smażone w całości na głębokim tłuszczu i podawane z ostrymi sosami. Mięso, podobno, jest bardzo delikatne i smakuje podobnie jak kurczak.

WP

Balut na Filipinach
Balut to chyba jedno z najbardziej ekstremalnych ulicznych dań na całym świecie. Jest to po prostu kacze jajo, w którym znajduje się ptasi embrion, bardzo mocno przypominający już pisklaka. Filipińczycy jedzą bardzo dużo takich jajek, uważając, że znakomicie działają one na zdrowie. Turyści od czasu do czasu się skuszą, choć jest to potrawa wyłącznie dla odważnych. Embriona zjada się na surowo i podaje najczęściej wyłącznie z... piwem.

Tańczące krewetki w Tajlandii
Tajlandia słynie z ulicznego jedzenia. Oprócz pysznych zup, potrawek czy dań z ryżu znajdziemy tu również bardzo dziwne propozycje. Jedną z nich są właśnie tańczące krewetki. Krewetki muszą być świeże i... żywe. Układa je się na talerzu, posypuje ostrymi przyprawami, sokiem z limonki, dodaje ziół (mięta, bazylia), miesza i podaje. Trzeba zjadać krewetki, które jeszcze się ruszają, a czasem łaskoczą w podniebienie. Dziwne uczucie, ale chętnych na tego typu potrawę nie brakuje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP