Stir fry z kurczakiem i ogórkiem
To szybkie i letnie danie idealne na ciepłe dni lub dla osób na diecie.
W ciepłe dni nie mamy ochoty na suty obiad. Wolimy lekkie szybkie posiłki. Piotr Kucharski przygotował m.in. stir fry z kurczakiem i ogórkiem. Zobaczcie przepis.
Składniki:
150 g mięsa z piersi kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 ogórek
sól i pieprz
2 łyżki cukru brązowego
sezam do posypania
Marynata:
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ketchupu
szczypta soli, szczypta cukru i pieprz
Do podania:
ugotowany ryż
Sałatka:
2 ogórki
2 łyżki octu winnego
sól i pieprz
płatki chilli
1 łyżeczka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Dodać czosnek. Po chwili dorzucić kurczaka razem z marynatą i podsmażyć kilka minut. Ogórka pokroić wzdłuż i wybrać miąższ ze środka. Pokroić na 3-4 cm kawałki i dodać do kurczaka. Całość poddusić kilka minut. Jeśli jest za suche, podlać odrobiną wody. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi ostre smaki, do smażenia możne dodać pastę z papryki lub posiekane chilli.
Sałatka:
Ogórki przekroić wzdłuż, łyżeczką wybrać miąższ. Pokroić w wąskie plasterki. Dodać resztę składników i wymieszać. Kurczaka podawać z sałatką i ryżem, całość posypać podprażonym sezamem.