Stek z łososia pod chrupiącą pierzynką z ziołami. Obiad w królewskim stylu
Łosoś jest jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb. Z dodatkiem świeżych ziół, sałatki z kiszonym burakiem oraz aromatycznego sosu maślanego smakuje wybornie. Sprawdź, jak w kilkanaście minut przygotować iście królewski posiłek.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ziołowy łosoś w chrupiącej panierce:
- 2 filety z łososia
- 170 g bułki tartej
- 2 łyżeczki roztopionego masła
- 2 łyżeczki posiekanego estragonu
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z kiszonym burakiem i świeżymi ziołami:
- miks sałat z jarmużem lub szpinakiem
- pół czerwonej cebuli, posiekanej w drobną kostkę
- kiszony burak, cienko pokrojony
- garść świeżej mięty
- garść nerkowców lub innych orzechów
- garść pestek dyni (można zastąpić słonecznikiem)
- oliwa z oliwek
- kilka łyżek soku z cytryny
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Sos maślany z cytrynową nutą:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire (można zastąpić sosem sojowym lub maggi)
Przepis
Rozgrzej piekarnik do 280 stopni Celsjusza. Wymieszaj bułkę tartą z estragonem, solą i pieprzem. Do panierki dodaj roztopione masło.
Przepis
Filety z łososia podsmażaj na patelni z dodatkiem łyżki oleju przez 2 minuty. Pamiętaj, by rybę smażyć skórką do góry. Odwróć filety i posyp je przygotowaną wcześniej panierką. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez kilka minut. Jeśli korzystasz z patelni żeliwnej, włóż rybę do piekarnika bez przekładania do innego naczynia.
Przepis
Aby przygotować orzeźwiającą sałatkę, w dużej misce umieść miks sałat, buraki, cebulę, drobno posiekane liście mięty, orzechy i pestki. Przygotuj dressing na bazie oliwy, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i soli. Całość wymieszaj. Wskazówka: jeśli chcesz wzbogacić smak sałatki, upraż orzechy i pestki przed dodaniem do warzyw.
Przepis
Sos maślany przygotujesz błyskawicznie. Roztop na patelni masło, dodaj sok z cytryny i sos Worcestershire. Całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem skrop rybę gotowym sosem.