Stek z łososia pod chrupiącą pierzynką z ziołami. Obiad w królewskim stylu

Łosoś jest jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb. Z dodatkiem świeżych ziół, sałatki z kiszonym burakiem oraz aromatycznego sosu maślanego smakuje wybornie. Sprawdź, jak w kilkanaście minut przygotować iście królewski posiłek.

Przepis na panierowanego łososia z ziołamiPrzepis na panierowanego łososia z ziołami
oprac. Hanna Szczesiak

Ziołowy łosoś w chrupiącej panierce:

  • 2 filety z łososia
  • 170 g bułki tartej
  • 2 łyżeczki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki posiekanego estragonu
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z kiszonym burakiem i świeżymi ziołami:

  • miks sałat z jarmużem lub szpinakiem
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej w drobną kostkę
  • kiszony burak, cienko pokrojony
  • garść świeżej mięty
  • garść nerkowców lub innych orzechów
  • garść pestek dyni (można zastąpić słonecznikiem)
  • oliwa z oliwek
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Sos maślany z cytrynową nutą:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (można zastąpić sosem sojowym lub maggi)

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 280 stopni Celsjusza. Wymieszaj bułkę tartą z estragonem, solą i pieprzem. Do panierki dodaj roztopione masło.

Przepis

Filety z łososia podsmażaj na patelni z dodatkiem łyżki oleju przez 2 minuty. Pamiętaj, by rybę smażyć skórką do góry. Odwróć filety i posyp je przygotowaną wcześniej panierką. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez kilka minut. Jeśli korzystasz z patelni żeliwnej, włóż rybę do piekarnika bez przekładania do innego naczynia.

Przepis

Aby przygotować orzeźwiającą sałatkę, w dużej misce umieść miks sałat, buraki, cebulę, drobno posiekane liście mięty, orzechy i pestki. Przygotuj dressing na bazie oliwy, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i soli. Całość wymieszaj. Wskazówka: jeśli chcesz wzbogacić smak sałatki, upraż orzechy i pestki przed dodaniem do warzyw.

Przepis

Sos maślany przygotujesz błyskawicznie. Roztop na patelni masło, dodaj sok z cytryny i sos Worcestershire. Całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem skrop rybę gotowym sosem.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw