Spanakopita – szpinakowa pyszność z greckich wysp

Można ją jeść na ciepło, jako danie obiadowe, albo po schłodzeniu, na lunch czy kolację. W każdej formie spanakopita smakuje wybornie, o czym warto się przekonać przyrządzając ten grecki specjał. Zadanie wcale nie jest skomplikowane…

Greckie ciasto ze szpinakiem i serem Greckie ciasto ze szpinakiem i serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Grecka kuchnia od dawna cieszy się wielkim uznaniem na całym świecie. Nic dziwnego, gdyż tutejsze specjały zachwycają bogactwem smaków i aromatów, a przy tym są zwykle łatwe do przygotowania. Najlepszy przykład to spanakopita, czyli lekko pikantna przekąska z ciasta filo przekładanego farszem na bazie szpinaku oraz sera feta. Można ją znaleźć w menu wielu greckich restauracji, a także niemal we wszystkich piekarniach czy delikatesach.

Specjał jest popularny w każdym zakątku Grecji, choć za najsmaczniejszą uznaje się spanakopitę pochodzącą z Epiru, górzystej krainy nad Morzem Jońskim. Istnieje wiele wersji tej potrawy, np. postna, w farszu której nie pojawiają się jajka czy produkty mleczne. Szpinak bywa też zastępowany innymi warzywami, m.in. porem, szczawiem czy botwinką.

Jak przygotować klasyczną spanakopitę?

Dobre składniki to podstawa

Podobnie jak w przypadku innych greckich przysmaków, tajemnicą niepowtarzalnego smaku spanakopity są dobrej jakości składniki. Przygotowując się do przyrządzenia potrawy warto postarać się o świeży szpinak, najlepiej pochodzący ze sprawdzonych upraw (w liściach tej rośliny kumuluje się wyjątkowo dużo szkodliwych dla zdrowia pestycydów, które trudno usunąć pobieżnym myciem).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem. Miłośnicy szpinaku będą zachwyceni

To warzywo o dużych walorach odżywczych. Dostarcza potężnej dawki dobroczynnego żelaza (pomaga walczyć z anemią), potasu, wapnia i witamin: C, E, K, B1, B2 czy B6. Obecny w nim chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, natomiast koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii (zaburzeniom poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi).

Zielone liście pomagają kontrolować masę ciała – są nie tylko niskokaloryczne (100 g dostarcza zaledwie 23 kcal), ale zawierają też tylakoid – związek hamujący trawienie tłuszczów i redukujący apetyt oraz zwiększający efektywność odchudzania.

Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy, szpinak wykazuje działanie przeciwnowotworowe, chroni przed chorobami układu krążenia i przeciwdziała problemom ze wzrokiem (łagodzi objawy tzw. zespołu suchego oka, zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej).

W składzie spinakopity nie może też zabraknąć fety, czyli lekko pikantnego sera wyrabianego z mleka owczego, z ewentualnym dodatkiem koziego. Przed zakupem warto sprawdzić skład produktu. W naszych sklepach przeważają bowiem rodzime wyroby "fetopodobne", wytwarzane z mleka krowiego, różniące się od greckiego oryginału konsystencją, smakiem i aromatem.

Do przygotowania tradycyjnej spinakopity niezbędne jest ciasto filo, dostępne także w Polsce. W tym wypadku też należy sprawdzić informacje zamieszczone na etykiecie, ponieważ skład tego typu wyrobów często nie ogranicza się tylko do wody, mąki i soli, ale bywa wzbogacany rozmaitymi emulgatorami, regulatorami kwasowości czy substancjami konserwującymi. Im mniej takich dodatków, tym lepiej.

Przepis na spanakopitę

Zaczynamy od przygotowania farszu. Na oliwie podsmażamy drobno posiekane szalotki (2-3 sztuki), a gdy się zeszklą dodajemy opłukane liście szpinaku (400-500 g). Smażymy przez kilka minut, aż zmiękną, w międzyczasie dodając przeciśnięty przez praskę czosnek (3-4 ząbki). Odstawiamy do ostygnięcia.

Spanakopita
Spanakopita © Adobe Stock

Do przestudzonego szpinaku dodajemy rozkruszoną fetę (400 g), niekiedy farsz wzbogaca się także delikatniejszym w smaku serem twarożkowym, np. ricottą (200-300 g). Dokładamy surowe jajka (3) oraz posiekane, świeże zioła: koperek, pietruszkę, kolendrę, oregano (w zależności od tego, co lubimy). Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie mieszamy.

Formę do tarty smarujemy roztopionym masłem, po czym wykładamy płatem ciasta filo. Pędzelkiem smarujemy go roztopionym masłem i układamy kolejny arkusz ciasta. Taką czynność powtarzamy z kolejnymi płatami (powinno być ich 7-8). Ich brzegi powinny wychodzić poza formę. Na środek wykładamy farsz, po czym brzegi ciasta zawijamy do środka, wierzch smarujemy masłem.

Spanakopitę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. Pieczemy około 40-45 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci. Przysmak podajemy na gorąco lub po schłodzeniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń