Grecka moussaka krok po kroku
Moussaka to przepyszne danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa oraz sosu pomidorowego. Składa się z kilku warstw przykrytych delikatną beszamelową pierzynką.
W oryginalnym przepisie na moussakę znajduje się szatkowane mięso jagnięce oraz tarty, twardy owczy ser, jednak spokojnie można wykorzystać również mielone mięso wieprzowe, wołowe lub wołowo-wieprzowe, a owczy ser zastąpić innym twardym serem.
Istnieje wiele wariacji w temacie przygotowania moussaki i chociaż proponowany poniżej przepis nie należy może do najłatwiejszych, to jednak warto poświęcić mu trochę czasu i zaangażowania, bo efekt końcowy będzie murowany: prawdziwe niebo w gębie wprost ze słonecznej krainy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Królowa wśród sałatek. W kilka chwil przygotujesz w domu
Grecka moussaka ( musaka )
Składniki:
- mięso mielone z łopatki wieprzowej – 1 kg
- bakłażany – 1 kg,
- cukinia – 1 kg,
- ziemniaki – 1 kg,
- cebula – 300 g,
- pomidory pelati z puszki – 800 g,
- koncentrat pomidorowy – 140 g,
- bulion warzywny – 250 ml,
- pieprz - 1/2 łyżeczki,
- sól - 2 łyżeczki,
- gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka,
- cynamon - 2 laski,
- miód - 2 łyżeczki,
- ziele angielskie - 15 ziaren,
- czosnek - 2 ząbki,
- sok z 1/2 cytryny,
- świeżo posiekany koperek - 2 łyżki,
- starty ser grana padano – 80 g,
- żółtka jajek - 2,
- bułka tarta - 2-3 łyżki.
Beszamel:
- ciepłe mleko – 1 l,
- masło – 150 g,
- mąka pszenna – 150 g,
- gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka,
- sól – 1 łyżeczka,
- pieprz - pół łyżeczki,
- ser grana padano – 80 g,
- żółtka jaj – 2.
Wykonanie:
- Ziemniaki, cukinię i bakłażany - kroimy w grubsze plastry.
- Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni (zamiast grillować na patelni, możemy podpiec je w piekarniku),
- Bakłażany układamy na ręczniku (bądź ściereczce), następie posypujemy solą. Zostawiamy je tak na 15 minut, po czym dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Plastry bakłażana grillujemy na patelni (lub pieczemy w piekarniku).
- W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę, kiedy będzie już szklista, dodajemy mięso i smażymy do zarumienienia się mięsa. Następnie do garnka dodajemy: pomidory pelati i koncentrat pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy: miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oraz dwoma całymi ząbkami czosnku.
- Dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy do sosu bulion (tak, aby miał gęstą konsystencję). Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
- Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego.
- Dodajemy: świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy.
- W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy warstwy zapiekanki: na spód wkładamy ciasno plastry ziemniaków (tak, aby nie było przerw w warstwie). Następnie na ziemniaki wkładamy warstwę sosu, a na nim układamy grillowane plastry cukinii (tak samo ciasno jak w przypadku ziemniaków). Na cukinii układamy kolejną warstwę sosu mięsnego. Na sosie mięsnym układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.
Beszamel:
- W garnuszku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę, po czym energicznie mieszamy, dolewając stopniowo ciepłe mleko (do momentu aż sos zgęstnieje).
- Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy: gałkę muszkatołową, starty ser, żółtka, sól, pieprz. Po czym wszystko dokładnie mieszamy.
- Gotowym beszamelem polewamy wierzch zapiekanki (pamiętajmy, aby dokładnie rozprowadzić go po bakłażanach).
- Moussakę pieczemy w 180 st. przez 45 minut.
- Po upieczeniu odstawiamy aż do przestygnięcia (kilkanaście minut).
Uwaga:
Moussakę można podać z sałatkę grecką, na którą poniżej podaję szybki i wyjątkowo prosty przepis.
Sałatka grecka
Składniki:
- 3 pomidory,
- 1 duży ogórek,
- 1 czerwona cebula,
- 1 zielona papryka
Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę. Następnie dodajemy:
- 10 zielonych oliwek,
- 5 oliwek czarnych.
Całość przyprawiamy solą i suszonym oregano, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.
Dla osób, które nie jedzą mięsa polecam moussakę z ziemniakami (bądź z kaszą gryczaną dla odmiany)
Moussaka wegetariańska
Składniki:
- bakłażany - 3 nieduże sztuki (ok. 450 g),
- ziemniaki - 450 g (albo kasza gryczana),
- cebula – 1 sztuka,
- czosnek - 1 większy ząbek,
- 1 słoik pomidorów w sosie własnym (ok. 250-300 g) – ewentualnie 1 puszka pomidorów,
- oregano - 3 łyżeczki,
- bazylia - 3 łyżeczki,
- mąka - 2 łyżki,
- masło 2 duże łyżki + 1 łyżeczka do posmarowania naczynia żaroodpornego,
- mleko - 1 szklanka,
- cynamon - 1/2 łyżeczki,
- ser żółty - 70 g,
- pieprz,olej.
Wykonanie:
- Bakłażany - kroimy w plastry (ok 3-5 mm grubości),delikatnie podsmażamy z obu stron (najlepiej na grillowej patelni) z niewielką ilością oleju. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
- Ziemniaki - obieramy, następnie wkładamy do lekko osolonej gotującej się wody. Gotujemy ok. 15 minut (aż będą lekko miękkie). Odcedzamy i pozostawiam do wystygnięcia. Po czym kroimy w grube plastry. Odstawiamy.
- Cebulę oraz czosnek obieramy i szatkujemy w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju (do momentu, aż cebulka się zeszkli). Dodajemy: pomidory, oregano, bazylię. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut. Odstawiamy.
- Następnie w rondelku robimy sos - rozpuszczamy masło szybko dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy powoli mleko i gotujemy delikatnie mieszając. Do sosu dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu (co nada delikatnego, słodkiego posmaku). W momencie, kiedy sos już zgęstnieje, zestawiamy go z ognia.
- Ser żółty - ścieramy na tarce (najlepiej o drobnych oczkach). Naczynie żaroodporne z pokrywką - środek naczynia smarujemy masłem.
- Układamy wszystkie składniki warstwami: zaczynamy od ziemniaków, potem wkładamy bakłażany, następnie połowę sosu pomidorowego i znów ziemniaki, bakłażany, pozostała część sosu pomidorowego i znów ziemniaki, potem bakłażan. Finalnie wszystko polewamy sosem beszamelowym z cynamonem i posypujemy startym serem. Zapiekankę przykrywamy.
- Zapiekankę pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 220 st. C. Po tym czasie zapiekankę odkrywamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut (aby ser ładnie się zarumienił). Podajemy jeszcze ciepłe.
Uwaga:
Dla osób lubiących bardziej zdecydowane, wręcz ostre smaki warto wypróbować sos czosnkowy lub z dodatkiem pikantnych papryczek pepperoni.
Można również na wierzchu zapiekanki, zamiast sosu beszamelowego zastosować jogurt wymieszany z jajkami.
Dodatkowo pamiętajcie, aby nie dodawać zbyt dużo oleju do smażenia bakłażana, ponieważ niczym gąbka, wchłonie on każdą ilość tłuszczu.