Trwa ładowanie...

Grecka moussaka krok po kroku

Moussaka to przepyszne danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa oraz sosu pomidorowego. Składa się z kilku warstw przykrytych delikatną beszamelową pierzynką.

Grecka moussakaGrecka moussakaŹródło: Adobe Stock, fot: Bernd Juergens
d3ia7o7
d3ia7o7

W oryginalnym przepisie na moussakę znajduje się szatkowane mięso jagnięce oraz tarty, twardy owczy ser, jednak spokojnie można wykorzystać również mielone mięso wieprzowe, wołowe lub wołowo-wieprzowe, a owczy ser zastąpić innym twardym serem.

Istnieje wiele wariacji w temacie przygotowania moussaki i chociaż proponowany poniżej przepis nie należy może do najłatwiejszych, to jednak warto poświęcić mu trochę czasu i zaangażowania, bo efekt końcowy będzie murowany: prawdziwe niebo w gębie wprost ze słonecznej krainy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królowa wśród sałatek. W kilka chwil przygotujesz w domu

Grecka moussaka ( musaka )

Składniki:

  • mięso mielone z łopatki wieprzowej – 1 kg
  • bakłażany – 1 kg,
  • cukinia – 1 kg,
  • ziemniaki – 1 kg,
  • cebula – 300 g,
  • pomidory pelati z puszki – 800 g,
  • koncentrat pomidorowy – 140 g,
  • bulion warzywny – 250 ml,
  • pieprz - 1/2 łyżeczki,
  • sól - 2 łyżeczki,
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka,
  • cynamon - 2 laski,
  • miód - 2 łyżeczki,
  • ziele angielskie - 15 ziaren,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeżo posiekany koperek - 2 łyżki,
  • starty ser grana padano – 80 g,
  • żółtka jajek - 2,
  • bułka tarta - 2-3 łyżki.

Beszamel:

  • ciepłe mleko – 1 l,
  • masło – 150 g,
  • mąka pszenna – 150 g,
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka, 
  • sól – 1 łyżeczka,
  • pieprz - pół łyżeczki, 
  • ser grana padano – 80 g,
  • żółtka jaj – 2.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki, cukinię i bakłażany - kroimy w grubsze plastry.
  2. Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni (zamiast grillować na patelni, możemy podpiec je w piekarniku),
  3. Bakłażany układamy na ręczniku (bądź ściereczce), następie posypujemy solą. Zostawiamy je tak na 15 minut, po czym dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Plastry bakłażana grillujemy na patelni (lub pieczemy w piekarniku).
  4. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę, kiedy będzie już szklista, dodajemy mięso i smażymy do zarumienienia się mięsa. Następnie do garnka dodajemy: pomidory pelati i koncentrat pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy: miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oraz dwoma całymi ząbkami czosnku.
  5. Dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu bulion (tak, aby miał gęstą konsystencję). Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
  7. Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego.
  8. Dodajemy: świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy.
  9. W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy warstwy zapiekanki: na spód wkładamy ciasno plastry ziemniaków (tak, aby nie było przerw w warstwie). Następnie na ziemniaki wkładamy warstwę sosu, a na nim układamy grillowane plastry cukinii (tak samo ciasno jak w przypadku ziemniaków). Na cukinii układamy kolejną warstwę sosu mięsnego. Na sosie mięsnym układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.

Beszamel:

  1. W garnuszku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę, po czym energicznie mieszamy, dolewając stopniowo ciepłe mleko (do momentu aż sos zgęstnieje).
  2. Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy: gałkę muszkatołową, starty ser, żółtka, sól, pieprz. Po czym wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Gotowym beszamelem polewamy wierzch zapiekanki (pamiętajmy, aby dokładnie rozprowadzić go po bakłażanach).
  4. Moussakę pieczemy w 180 st. przez 45 minut.
  5. Po upieczeniu odstawiamy aż do przestygnięcia (kilkanaście minut).

Uwaga:

Moussakę można podać z sałatkę grecką, na którą poniżej podaję szybki i wyjątkowo prosty przepis.

d3ia7o7

Sałatka grecka

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 1 duży ogórek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 zielona papryka

Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę. Następnie dodajemy:

  • 10 zielonych oliwek,
  •  5 oliwek czarnych.

Całość przyprawiamy solą i suszonym oregano, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.

Dla osób, które nie jedzą mięsa polecam moussakę z ziemniakami (bądź z kaszą gryczaną dla odmiany)

Kuchnia grecka Adobe Stock
Kuchnia greckaŹródło: Adobe Stock

Moussaka wegetariańska

Składniki:

  •  bakłażany - 3 nieduże sztuki (ok. 450 g),
  • ziemniaki - 450 g (albo kasza gryczana),
  • cebula – 1 sztuka,
  • czosnek - 1 większy ząbek,
  • 1 słoik pomidorów w sosie własnym (ok. 250-300 g) – ewentualnie 1 puszka pomidorów,
  • oregano - 3 łyżeczki,
  • bazylia - 3 łyżeczki,
  • mąka - 2 łyżki,
  • masło 2 duże łyżki + 1 łyżeczka do posmarowania naczynia żaroodpornego,
  • mleko - 1 szklanka,
  • cynamon - 1/2 łyżeczki, 
  • ser żółty - 70 g,
  • pieprz,olej.
d3ia7o7

Wykonanie:

  1. Bakłażany - kroimy w plastry (ok 3-5 mm grubości),delikatnie podsmażamy z obu stron (najlepiej na grillowej patelni) z niewielką ilością oleju. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
  2. Ziemniaki - obieramy, następnie wkładamy do lekko osolonej gotującej się wody. Gotujemy ok. 15 minut (aż będą lekko miękkie). Odcedzamy i pozostawiam do wystygnięcia. Po czym kroimy w grube plastry. Odstawiamy.
  3. Cebulę oraz czosnek obieramy i szatkujemy w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju (do momentu, aż cebulka się zeszkli). Dodajemy: pomidory, oregano, bazylię. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut. Odstawiamy.
  4. Następnie w rondelku robimy sos - rozpuszczamy masło szybko dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy powoli mleko i gotujemy delikatnie mieszając. Do sosu dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu (co nada delikatnego, słodkiego posmaku). W momencie, kiedy sos już zgęstnieje, zestawiamy go z ognia.
  5. Ser żółty - ścieramy na tarce (najlepiej o drobnych oczkach). Naczynie żaroodporne z pokrywką - środek naczynia smarujemy masłem.
  6. Układamy wszystkie składniki warstwami: zaczynamy od ziemniaków, potem wkładamy bakłażany, następnie połowę sosu pomidorowego i znów ziemniaki, bakłażany, pozostała część sosu pomidorowego i znów ziemniaki, potem bakłażan. Finalnie wszystko polewamy sosem beszamelowym z cynamonem i posypujemy startym serem. Zapiekankę przykrywamy.
  7. Zapiekankę pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 220 st. C. Po tym czasie zapiekankę odkrywamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut (aby ser ładnie się zarumienił). Podajemy jeszcze ciepłe.

Uwaga:

Dla osób lubiących bardziej zdecydowane, wręcz ostre smaki warto wypróbować sos czosnkowy lub z dodatkiem pikantnych papryczek pepperoni.

d3ia7o7

Można również na wierzchu zapiekanki, zamiast sosu beszamelowego zastosować jogurt wymieszany z jajkami.

Dodatkowo pamiętajcie, aby nie dodawać zbyt dużo oleju do smażenia bakłażana, ponieważ niczym gąbka, wchłonie on każdą ilość tłuszczu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3ia7o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ia7o7
Więcej tematów