Grecka moussaka krok po kroku

Moussaka to przepyszne danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa oraz sosu pomidorowego. Składa się z kilku warstw przykrytych delikatną beszamelową pierzynką.

Grecka moussakaGrecka moussaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bernd Juergens

W oryginalnym przepisie na moussakę znajduje się szatkowane mięso jagnięce oraz tarty, twardy owczy ser, jednak spokojnie można wykorzystać również mielone mięso wieprzowe, wołowe lub wołowo-wieprzowe, a owczy ser zastąpić innym twardym serem.

Istnieje wiele wariacji w temacie przygotowania moussaki i chociaż proponowany poniżej przepis nie należy może do najłatwiejszych, to jednak warto poświęcić mu trochę czasu i zaangażowania, bo efekt końcowy będzie murowany: prawdziwe niebo w gębie wprost ze słonecznej krainy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królowa wśród sałatek. W kilka chwil przygotujesz w domu

Grecka moussaka ( musaka )

Składniki:

  • mięso mielone z łopatki wieprzowej – 1 kg
  • bakłażany – 1 kg,
  • cukinia – 1 kg,
  • ziemniaki – 1 kg,
  • cebula – 300 g,
  • pomidory pelati z puszki – 800 g,
  • koncentrat pomidorowy – 140 g,
  • bulion warzywny – 250 ml,
  • pieprz - 1/2 łyżeczki,
  • sól - 2 łyżeczki,
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka,
  • cynamon - 2 laski,
  • miód - 2 łyżeczki,
  • ziele angielskie - 15 ziaren,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeżo posiekany koperek - 2 łyżki,
  • starty ser grana padano – 80 g,
  • żółtka jajek - 2,
  • bułka tarta - 2-3 łyżki.

Beszamel:

  • ciepłe mleko – 1 l,
  • masło – 150 g,
  • mąka pszenna – 150 g,
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka, 
  • sól – 1 łyżeczka,
  • pieprz - pół łyżeczki, 
  • ser grana padano – 80 g,
  • żółtka jaj – 2.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki, cukinię i bakłażany - kroimy w grubsze plastry.
  2. Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni (zamiast grillować na patelni, możemy podpiec je w piekarniku),
  3. Bakłażany układamy na ręczniku (bądź ściereczce), następie posypujemy solą. Zostawiamy je tak na 15 minut, po czym dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Plastry bakłażana grillujemy na patelni (lub pieczemy w piekarniku).
  4. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę, kiedy będzie już szklista, dodajemy mięso i smażymy do zarumienienia się mięsa. Następnie do garnka dodajemy: pomidory pelati i koncentrat pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy: miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oraz dwoma całymi ząbkami czosnku.
  5. Dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu bulion (tak, aby miał gęstą konsystencję). Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
  7. Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego.
  8. Dodajemy: świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy.
  9. W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy warstwy zapiekanki: na spód wkładamy ciasno plastry ziemniaków (tak, aby nie było przerw w warstwie). Następnie na ziemniaki wkładamy warstwę sosu, a na nim układamy grillowane plastry cukinii (tak samo ciasno jak w przypadku ziemniaków). Na cukinii układamy kolejną warstwę sosu mięsnego. Na sosie mięsnym układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.

Beszamel:

  1. W garnuszku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę, po czym energicznie mieszamy, dolewając stopniowo ciepłe mleko (do momentu aż sos zgęstnieje).
  2. Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy: gałkę muszkatołową, starty ser, żółtka, sól, pieprz. Po czym wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Gotowym beszamelem polewamy wierzch zapiekanki (pamiętajmy, aby dokładnie rozprowadzić go po bakłażanach).
  4. Moussakę pieczemy w 180 st. przez 45 minut.
  5. Po upieczeniu odstawiamy aż do przestygnięcia (kilkanaście minut).

Uwaga:

Moussakę można podać z sałatkę grecką, na którą poniżej podaję szybki i wyjątkowo prosty przepis.

Sałatka grecka

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 1 duży ogórek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 zielona papryka

Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę. Następnie dodajemy:

  • 10 zielonych oliwek,
  •  5 oliwek czarnych.

Całość przyprawiamy solą i suszonym oregano, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.

Dla osób, które nie jedzą mięsa polecam moussakę z ziemniakami (bądź z kaszą gryczaną dla odmiany)

Kuchnia grecka
Kuchnia grecka © Adobe Stock

Moussaka wegetariańska

Składniki:

  •  bakłażany - 3 nieduże sztuki (ok. 450 g),
  • ziemniaki - 450 g (albo kasza gryczana),
  • cebula – 1 sztuka,
  • czosnek - 1 większy ząbek,
  • 1 słoik pomidorów w sosie własnym (ok. 250-300 g) – ewentualnie 1 puszka pomidorów,
  • oregano - 3 łyżeczki,
  • bazylia - 3 łyżeczki,
  • mąka - 2 łyżki,
  • masło 2 duże łyżki + 1 łyżeczka do posmarowania naczynia żaroodpornego,
  • mleko - 1 szklanka,
  • cynamon - 1/2 łyżeczki, 
  • ser żółty - 70 g,
  • pieprz,olej.

Wykonanie:

  1. Bakłażany - kroimy w plastry (ok 3-5 mm grubości),delikatnie podsmażamy z obu stron (najlepiej na grillowej patelni) z niewielką ilością oleju. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
  2. Ziemniaki - obieramy, następnie wkładamy do lekko osolonej gotującej się wody. Gotujemy ok. 15 minut (aż będą lekko miękkie). Odcedzamy i pozostawiam do wystygnięcia. Po czym kroimy w grube plastry. Odstawiamy.
  3. Cebulę oraz czosnek obieramy i szatkujemy w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju (do momentu, aż cebulka się zeszkli). Dodajemy: pomidory, oregano, bazylię. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut. Odstawiamy.
  4. Następnie w rondelku robimy sos - rozpuszczamy masło szybko dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy powoli mleko i gotujemy delikatnie mieszając. Do sosu dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu (co nada delikatnego, słodkiego posmaku). W momencie, kiedy sos już zgęstnieje, zestawiamy go z ognia.
  5. Ser żółty - ścieramy na tarce (najlepiej o drobnych oczkach). Naczynie żaroodporne z pokrywką - środek naczynia smarujemy masłem.
  6. Układamy wszystkie składniki warstwami: zaczynamy od ziemniaków, potem wkładamy bakłażany, następnie połowę sosu pomidorowego i znów ziemniaki, bakłażany, pozostała część sosu pomidorowego i znów ziemniaki, potem bakłażan. Finalnie wszystko polewamy sosem beszamelowym z cynamonem i posypujemy startym serem. Zapiekankę przykrywamy.
  7. Zapiekankę pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 220 st. C. Po tym czasie zapiekankę odkrywamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut (aby ser ładnie się zarumienił). Podajemy jeszcze ciepłe.

Uwaga:

Dla osób lubiących bardziej zdecydowane, wręcz ostre smaki warto wypróbować sos czosnkowy lub z dodatkiem pikantnych papryczek pepperoni.

Można również na wierzchu zapiekanki, zamiast sosu beszamelowego zastosować jogurt wymieszany z jajkami.

Dodatkowo pamiętajcie, aby nie dodawać zbyt dużo oleju do smażenia bakłażana, ponieważ niczym gąbka, wchłonie on każdą ilość tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja