Grecka moussaka krok po kroku

Moussaka to przepyszne danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa oraz sosu pomidorowego. Składa się z kilku warstw przykrytych delikatną beszamelową pierzynką.

Grecka moussakaGrecka moussaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bernd Juergens

W oryginalnym przepisie na moussakę znajduje się szatkowane mięso jagnięce oraz tarty, twardy owczy ser, jednak spokojnie można wykorzystać również mielone mięso wieprzowe, wołowe lub wołowo-wieprzowe, a owczy ser zastąpić innym twardym serem.

Istnieje wiele wariacji w temacie przygotowania moussaki i chociaż proponowany poniżej przepis nie należy może do najłatwiejszych, to jednak warto poświęcić mu trochę czasu i zaangażowania, bo efekt końcowy będzie murowany: prawdziwe niebo w gębie wprost ze słonecznej krainy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królowa wśród sałatek. W kilka chwil przygotujesz w domu

Grecka moussaka ( musaka )

Składniki:

  • mięso mielone z łopatki wieprzowej – 1 kg
  • bakłażany – 1 kg,
  • cukinia – 1 kg,
  • ziemniaki – 1 kg,
  • cebula – 300 g,
  • pomidory pelati z puszki – 800 g,
  • koncentrat pomidorowy – 140 g,
  • bulion warzywny – 250 ml,
  • pieprz - 1/2 łyżeczki,
  • sól - 2 łyżeczki,
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka,
  • cynamon - 2 laski,
  • miód - 2 łyżeczki,
  • ziele angielskie - 15 ziaren,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeżo posiekany koperek - 2 łyżki,
  • starty ser grana padano – 80 g,
  • żółtka jajek - 2,
  • bułka tarta - 2-3 łyżki.

Beszamel:

  • ciepłe mleko – 1 l,
  • masło – 150 g,
  • mąka pszenna – 150 g,
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka, 
  • sól – 1 łyżeczka,
  • pieprz - pół łyżeczki, 
  • ser grana padano – 80 g,
  • żółtka jaj – 2.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki, cukinię i bakłażany - kroimy w grubsze plastry.
  2. Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni (zamiast grillować na patelni, możemy podpiec je w piekarniku),
  3. Bakłażany układamy na ręczniku (bądź ściereczce), następie posypujemy solą. Zostawiamy je tak na 15 minut, po czym dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Plastry bakłażana grillujemy na patelni (lub pieczemy w piekarniku).
  4. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę, kiedy będzie już szklista, dodajemy mięso i smażymy do zarumienienia się mięsa. Następnie do garnka dodajemy: pomidory pelati i koncentrat pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy: miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oraz dwoma całymi ząbkami czosnku.
  5. Dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu bulion (tak, aby miał gęstą konsystencję). Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
  7. Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego.
  8. Dodajemy: świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy.
  9. W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy warstwy zapiekanki: na spód wkładamy ciasno plastry ziemniaków (tak, aby nie było przerw w warstwie). Następnie na ziemniaki wkładamy warstwę sosu, a na nim układamy grillowane plastry cukinii (tak samo ciasno jak w przypadku ziemniaków). Na cukinii układamy kolejną warstwę sosu mięsnego. Na sosie mięsnym układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.

Beszamel:

  1. W garnuszku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę, po czym energicznie mieszamy, dolewając stopniowo ciepłe mleko (do momentu aż sos zgęstnieje).
  2. Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy: gałkę muszkatołową, starty ser, żółtka, sól, pieprz. Po czym wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Gotowym beszamelem polewamy wierzch zapiekanki (pamiętajmy, aby dokładnie rozprowadzić go po bakłażanach).
  4. Moussakę pieczemy w 180 st. przez 45 minut.
  5. Po upieczeniu odstawiamy aż do przestygnięcia (kilkanaście minut).

Uwaga:

Moussakę można podać z sałatkę grecką, na którą poniżej podaję szybki i wyjątkowo prosty przepis.

Sałatka grecka

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 1 duży ogórek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 zielona papryka

Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę. Następnie dodajemy:

  • 10 zielonych oliwek,
  •  5 oliwek czarnych.

Całość przyprawiamy solą i suszonym oregano, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.

Dla osób, które nie jedzą mięsa polecam moussakę z ziemniakami (bądź z kaszą gryczaną dla odmiany)

Kuchnia grecka
Kuchnia grecka © Adobe Stock

Moussaka wegetariańska

Składniki:

  •  bakłażany - 3 nieduże sztuki (ok. 450 g),
  • ziemniaki - 450 g (albo kasza gryczana),
  • cebula – 1 sztuka,
  • czosnek - 1 większy ząbek,
  • 1 słoik pomidorów w sosie własnym (ok. 250-300 g) – ewentualnie 1 puszka pomidorów,
  • oregano - 3 łyżeczki,
  • bazylia - 3 łyżeczki,
  • mąka - 2 łyżki,
  • masło 2 duże łyżki + 1 łyżeczka do posmarowania naczynia żaroodpornego,
  • mleko - 1 szklanka,
  • cynamon - 1/2 łyżeczki, 
  • ser żółty - 70 g,
  • pieprz,olej.

Wykonanie:

  1. Bakłażany - kroimy w plastry (ok 3-5 mm grubości),delikatnie podsmażamy z obu stron (najlepiej na grillowej patelni) z niewielką ilością oleju. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
  2. Ziemniaki - obieramy, następnie wkładamy do lekko osolonej gotującej się wody. Gotujemy ok. 15 minut (aż będą lekko miękkie). Odcedzamy i pozostawiam do wystygnięcia. Po czym kroimy w grube plastry. Odstawiamy.
  3. Cebulę oraz czosnek obieramy i szatkujemy w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju (do momentu, aż cebulka się zeszkli). Dodajemy: pomidory, oregano, bazylię. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut. Odstawiamy.
  4. Następnie w rondelku robimy sos - rozpuszczamy masło szybko dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy powoli mleko i gotujemy delikatnie mieszając. Do sosu dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu (co nada delikatnego, słodkiego posmaku). W momencie, kiedy sos już zgęstnieje, zestawiamy go z ognia.
  5. Ser żółty - ścieramy na tarce (najlepiej o drobnych oczkach). Naczynie żaroodporne z pokrywką - środek naczynia smarujemy masłem.
  6. Układamy wszystkie składniki warstwami: zaczynamy od ziemniaków, potem wkładamy bakłażany, następnie połowę sosu pomidorowego i znów ziemniaki, bakłażany, pozostała część sosu pomidorowego i znów ziemniaki, potem bakłażan. Finalnie wszystko polewamy sosem beszamelowym z cynamonem i posypujemy startym serem. Zapiekankę przykrywamy.
  7. Zapiekankę pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 220 st. C. Po tym czasie zapiekankę odkrywamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut (aby ser ładnie się zarumienił). Podajemy jeszcze ciepłe.

Uwaga:

Dla osób lubiących bardziej zdecydowane, wręcz ostre smaki warto wypróbować sos czosnkowy lub z dodatkiem pikantnych papryczek pepperoni.

Można również na wierzchu zapiekanki, zamiast sosu beszamelowego zastosować jogurt wymieszany z jajkami.

Dodatkowo pamiętajcie, aby nie dodawać zbyt dużo oleju do smażenia bakłażana, ponieważ niczym gąbka, wchłonie on każdą ilość tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia