Spaghetti z sosem pomidorowym i awokado
Z awokado przygotujemy nie tylko guacamole i sałatki, możemy je również zapiekać czy dodać do makaronu. Makaron z kremowym sosem z awokado i pomidorów to smakowity obiad w 15 minut.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Spaghetti ugotować al dente.
- Papryczkę pepperoni pokroić na drobniutkie kawałeczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią papryczkę i podsmażyć. Następnie pokroić cebulę w kostkę, przełożyć na patelnię i zeszklić uważając, by się nie przypaliła.
- Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać do pozostałych smażących się składników i przy pomocy drewnianej łyżki rozgniatać na miazgę.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a także kilka posiekanych listków bazylii oraz oregano, a następnie dokładnie wymieszać.
- Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wsypać około połowy parmezanu. Awokado obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę, lekko rozgnieść i dodać pod koniec do reszty składników.
- Makaron wymieszać z sosem. Na talerzach ułożyć porcję i posypać pozostałym parmezanem. Udekorować świeżą bazylią.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl