Trwa ładowanie...
d29h6py
oprac. Katarzyna Gileta
21-01-2022 10:35

Souvlaki. Grecki przysmak w twojej kuchni

Przepis

Chcesz poczuć się jak na wakacjach w Grecji? Podaj na obiad souvlaki. Bez trudu wyczarujesz je w swojej kuchni nawet w środku zimy. Wystarczy upiec mięso na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Souvlaki podajemy z pitą i sosem tzatziki. Będzie pysznie.

d29h6py
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Nikos - stock.adobe.com
Składniki
  • 400 g wieprzowiny (najlepiej polędwiczki)
  • 2 duże cebule pokrojone w plastry
  • 2 czerwone papryki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • łyżka pociętego świeżego oregano
Przepis
  • Mięso kroimy na kawałki. Nacieramy oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Paprykę myjemy, suszymy i kroimy w większą kostkę.
  • Każdy kawałek mięsa, papryki oraz cebuli nabijamy na przemian na patyczek do szaszłyków.
  • Pieczemy na grillu z każdej strony. Posypujemy oregano. Podajemy gorące do chlebka pita, ryżu lub pieczonych ziemniaków z różnym zestawem surówek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Souvlaki. Grecki przysmak w twojej kuchni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d29h6py

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d29h6py
d29h6py
d29h6py
d29h6py
Więcej tematów
d29h6py