Sokowirówka czy wyciskarka? Jakie urządzenie będzie dla ciebie najlepsze?
Czas na owoce i warzywa późnego lata, z których można zrobić pyszne przeciery i soki. Jeśli chcesz uniknąć kupowania gotowych produktów, a pragniesz przyrządzać własne – z własnoręcznie uprawianych warzyw i owoców – wybierz sokowirówkę albo wyciskarkę.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Zarówno wyciskarki, jak i sokowirówki mogą przygotować smaczny sok, ale warto wiedzieć, że ich zasada działania jest nieco inna. Oba urządzenia różnią się budową oraz tym, jaki produkt końcowy otrzymamy po rozdrobnieniu warzyw lub owoców. Co ważne, zwykle mają też różne ceny. Co zatem warto wybrać? Sprawdź podobieństwa i różnice.
Sokowirówka
Sokowirówka to proste urządzenie do rozdrabniania owoców i warzyw (ale nie tych liściastych), które tworzy sok o stosunkowo rzadkiej konsystencji. Sok ten napowietrza się podczas działania sita i ostrzy, przez co posiada warstwę delikatnej piany. Cały suchy miąższ z produktów zostaje wewnątrz urządzenia i nie trafia do szklanki lub pojemnika.
Sokowirówka jest stosunkowo tanim sprzętem, który charakteryzuje się dużą mocą, dzięki czemu uzyskanie soku trwa szybko. Moc sokowirówek zwykle obejmuje od ok. 150 W do ok. 1500 W, przy czym urządzenie z mniejszą mocą (do ok. 500 W) poradzi sobie z miękkimi produktami (pomidorami, cytrusami itp.), natomiast model z wyższą mocą (min. 700 W) dobrze rozdrobni twarde warzywa i owoce, np. buraki. Warto pamiętać, że im wyższa moc urządzenia, tym jego praca jest głośniejsza.
Przy wyborze sokowirówki warto zwrócić uwagę na ostrza i sito. Sitko powinno być wykonane z trwałych materiałów (najlepiej stali nierdzewnej), gdyż podczas pracy urządzenia poddawane jest ciągłym obciążeniom. Ostrze zaś powinno być gęsto rozmieszczone, co zwiększy efektywność pracy sokowirówki. Warto również przyjrzeć się rozmiarom pojemnika na sok. Dla jednej osoby zazwyczaj wystarczają egzemplarze o pojemności 1 litra albo mniejsze. Zbiorniki powyżej 1 litra (nawet do 3 litrów) będą dobre dla rodzin z dziećmi.
Wyciskarka wolnoobrotowa
Wyciskarka, w przeciwieństwie do sokowirówki, miażdży owoce i warzywa za pomocą obracającego się wałka ślimakowego, który pracuje dość wolno, ale dokładnie. Dzięki temu nadaje się również do drobnych owoców i do warzyw liściastych, np. kapusty, pietruszki. Sok uzyskany z wyciskarki jest znacznie bardziej gęsty.
Wyciskarki dzieli się na jednoślimakowe i dwuślimakowe. Modele dwuślimakowe są znacznie bardziej efektywne, więc mogą przyrządzić więcej soku z konkretniej porcji produktów. Minusem takiego rozwiązania jest jednak to, że więcej części jest do umycia. Ważnym parametrem jest również ustawienie wałków. Klasyczne modele dysponują wałkiem poziomym, ale coraz częściej można znaleźć egzemplarze z wałkami pionowymi, co zapewnia szybszą pracę.
Wyciskarki to urządzenia o wiele słabsze od sokowirówek. Modele o silniku ok. 200 W poradzą sobie z twardymi produktami, np. jabłkiem czy marchewką. Urządzenia mające silnik o mocy poniżej tej wartości również dobrze się sprawdzą, ale w przypadku bardziej miękkich produktów.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.