WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Sokowirówka czy wyciskarka? Jakie urządzenie będzie dla ciebie najlepsze?

Czas na owoce i warzywa późnego lata, z których można zrobić pyszne przeciery i soki. Jeśli chcesz uniknąć kupowania gotowych produktów, a pragniesz przyrządzać własne – z własnoręcznie uprawianych warzyw i owoców – wybierz sokowirówkę albo wyciskarkę.

Wyciskarki różnią się sokowirówek zasadą działania
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Sylwia Ścibak

Zarówno wyciskarki, jak i sokowirówki mogą przygotować smaczny sok, ale warto wiedzieć, że ich zasada działania jest nieco inna. Oba urządzenia różnią się budową oraz tym, jaki produkt końcowy otrzymamy po rozdrobnieniu warzyw lub owoców. Co ważne, zwykle mają też różne ceny. Co zatem warto wybrać? Sprawdź podobieństwa i różnice.

Sokowirówka

Sokowirówka to proste urządzenie do rozdrabniania owoców i warzyw (ale nie tych liściastych), które tworzy sok o stosunkowo rzadkiej konsystencji. Sok ten napowietrza się podczas działania sita i ostrzy, przez co posiada warstwę delikatnej piany. Cały suchy miąższ z produktów zostaje wewnątrz urządzenia i nie trafia do szklanki lub pojemnika.

Sokowirówka jest stosunkowo tanim sprzętem, który charakteryzuje się dużą mocą, dzięki czemu uzyskanie soku trwa szybko. Moc sokowirówek zwykle obejmuje od ok. 150 W do ok. 1500 W, przy czym urządzenie z mniejszą mocą (do ok. 500 W) poradzi sobie z miękkimi produktami (pomidorami, cytrusami itp.), natomiast model z wyższą mocą (min. 700 W) dobrze rozdrobni twarde warzywa i owoce, np. buraki. Warto pamiętać, że im wyższa moc urządzenia, tym jego praca jest głośniejsza.

Przy wyborze sokowirówki warto zwrócić uwagę na ostrza i sito. Sitko powinno być wykonane z trwałych materiałów (najlepiej stali nierdzewnej), gdyż podczas pracy urządzenia poddawane jest ciągłym obciążeniom. Ostrze zaś powinno być gęsto rozmieszczone, co zwiększy efektywność pracy sokowirówki. Warto również przyjrzeć się rozmiarom pojemnika na sok. Dla jednej osoby zazwyczaj wystarczają egzemplarze o pojemności 1 litra albo mniejsze. Zbiorniki powyżej 1 litra (nawet do 3 litrów) będą dobre dla rodzin z dziećmi.

Wyciskarka wolnoobrotowa

Wyciskarka, w przeciwieństwie do sokowirówki, miażdży owoce i warzywa za pomocą obracającego się wałka ślimakowego, który pracuje dość wolno, ale dokładnie. Dzięki temu nadaje się również do drobnych owoców i do warzyw liściastych, np. kapusty, pietruszki. Sok uzyskany z wyciskarki jest znacznie bardziej gęsty.

Wyciskarki dzieli się na jednoślimakowe i dwuślimakowe. Modele dwuślimakowe są znacznie bardziej efektywne, więc mogą przyrządzić więcej soku z konkretniej porcji produktów. Minusem takiego rozwiązania jest jednak to, że więcej części jest do umycia. Ważnym parametrem jest również ustawienie wałków. Klasyczne modele dysponują wałkiem poziomym, ale coraz częściej można znaleźć egzemplarze z wałkami pionowymi, co zapewnia szybszą pracę.

Wyciskarki to urządzenia o wiele słabsze od sokowirówek. Modele o silniku ok. 200 W poradzą sobie z twardymi produktami, np. jabłkiem czy marchewką. Urządzenia mające silnik o mocy poniżej tej wartości również dobrze się sprawdzą, ale w przypadku bardziej miękkich produktów.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie