Zdrowe gotowanie na parze. Jedz smacznie i dbaj o linię

Pełnowartościowe posiłki nie wymagają długiego czasu przygotowania ani wiele zachodu. Czasem, aby zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, wystarczy przerzucić się na zdrowe gotowanie bez dodatku tłuszczu. Wbrew pozorom to nic trudnego.

W parowarze szybko przygotujesz posiłek dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Warto w tym celu zaopatrzyć się w parowar, który umożliwi szybkie przygotowanie całego posiłku. Każdy składnik ma tu swoje wytyczone miejsce, a przy tym samo urządzenie jest wręcz banalne w obsłudze. To doskonały sposób na zmianę swojego podejścia do gotowania.

Zapomnij o patelni

Parowar składa się z pojemnika na wodę, kilku półek nakładanych jedną na drugą oraz pokrywki, która zapobiega wydostawaniu się pary na zewnątrz. W dolnej części pojemnika znajduje się grzałka, która podgrzewa wodę oraz programator umożliwiający włączenie jej na określony czas. Pamiętaj, że aby parowar działał bez zarzutu, grzałka powinna w całości znajdować się w wodzie.

Dna półek wykonanych z przezroczystego tworzywa wyposażone są w małe dziurki, które ułatwiają przepływ pary przez poszczególne "piętra" i umożliwiaj spływanie wody z powrotem do głównego zbiornika. Z racji tego, że największa temperatura panuje zwykle tuż przy zbiorniku, w pierwszym koszyczku należy umieszczać produkty, które wymagają najdłuższego gotowania, na przykład mięso.

Na wyższych piętrach możesz ułożyć produkty, które gotuje się krócej – warzywa, ryż czy kaszę. Pamiętaj że każdy produkt powinien być gotowany osobno, w przeciwnym wypadku zapachy mogą się wymieszać. Jeśli chcesz ugotować na parze ryby, warto wcześniej owinąć je folią aluminiową.

Obraz
© iStock.com

Najważniejsze zalety parowara

Tego typu obróbka produktów jest bardzo delikatna dla przyrządzanych potraw. Umieszczając warzywa i mięso w parowarze możesz mieć pewność, że podczas obróbki cieplnej nie zmienią swojej konsystencji i nie staną się wielokolorową papką. W efekcie potrawy z parowara można jeść oczami.

Delikatna obróbka tyczy się również substancji odżywczych. W przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania, które minuta po minucie wyciąga z jedzenia część witamin i mikroelementów, przy gotowaniu na parze najistotniejsze składniki pozostają w warzywach, a co za tym idzie na talerzu.

W dodatku gotowanie na parze odbywa się bez dodatku niezdrowego tłuszczu, który przy podgrzewaniu nie utlenia się, a co za tym idzie powoduje powstawanie wolnych rodników. Parowar powinien więc stanąć w domu każdej osoby, która myśli o zachowaniu szczupłej sylwetki, bądź chce zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu

Mnogość modeli dostępnych na rynku sprawia, że wybór nie jest prosty. Przede wszystkim zwróć uwagę na jakość panelu umieszczonego na froncie urządzenia. To od niego zależy liczba trybów, w których może pracować urządzenie. Dodatkowo zwróć uwagę na moc urządzenia, im będzie większa, tym wydajniej urządzenie podgrzeje wodę, a co za tym idzie sam proces gotowania będzie szybszy.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥