Trwa ładowanie...

Zdrowe gotowanie na parze. Jedz smacznie i dbaj o linię

Pełnowartościowe posiłki nie wymagają długiego czasu przygotowania ani wiele zachodu. Czasem, aby zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, wystarczy przerzucić się na zdrowe gotowanie bez dodatku tłuszczu. Wbrew pozorom to nic trudnego.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Zdrowe gotowanie na parze. Jedz smacznie i dbaj o linięŹródło: Shutterstock.com
d4eihbx
d4eihbx

Warto w tym celu zaopatrzyć się w parowar, który umożliwi szybkie przygotowanie całego posiłku. Każdy składnik ma tu swoje wytyczone miejsce, a przy tym samo urządzenie jest wręcz banalne w obsłudze. To doskonały sposób na zmianę swojego podejścia do gotowania.

Zapomnij o patelni

Parowar składa się z pojemnika na wodę, kilku półek nakładanych jedną na drugą oraz pokrywki, która zapobiega wydostawaniu się pary na zewnątrz. W dolnej części pojemnika znajduje się grzałka, która podgrzewa wodę oraz programator umożliwiający włączenie jej na określony czas. Pamiętaj, że aby parowar działał bez zarzutu, grzałka powinna w całości znajdować się w wodzie.

Dna półek wykonanych z przezroczystego tworzywa wyposażone są w małe dziurki, które ułatwiają przepływ pary przez poszczególne "piętra" i umożliwiaj spływanie wody z powrotem do głównego zbiornika. Z racji tego, że największa temperatura panuje zwykle tuż przy zbiorniku, w pierwszym koszyczku należy umieszczać produkty, które wymagają najdłuższego gotowania, na przykład mięso.

Na wyższych piętrach możesz ułożyć produkty, które gotuje się krócej – warzywa, ryż czy kaszę. Pamiętaj że każdy produkt powinien być gotowany osobno, w przeciwnym wypadku zapachy mogą się wymieszać. Jeśli chcesz ugotować na parze ryby, warto wcześniej owinąć je folią aluminiową.

iStock.com
Źródło: iStock.com

Najważniejsze zalety parowara

Tego typu obróbka produktów jest bardzo delikatna dla przyrządzanych potraw. Umieszczając warzywa i mięso w parowarze możesz mieć pewność, że podczas obróbki cieplnej nie zmienią swojej konsystencji i nie staną się wielokolorową papką. W efekcie potrawy z parowara można jeść oczami.

Delikatna obróbka tyczy się również substancji odżywczych. W przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania, które minuta po minucie wyciąga z jedzenia część witamin i mikroelementów, przy gotowaniu na parze najistotniejsze składniki pozostają w warzywach, a co za tym idzie na talerzu.

d4eihbx

W dodatku gotowanie na parze odbywa się bez dodatku niezdrowego tłuszczu, który przy podgrzewaniu nie utlenia się, a co za tym idzie powoduje powstawanie wolnych rodników. Parowar powinien więc stanąć w domu każdej osoby, która myśli o zachowaniu szczupłej sylwetki, bądź chce zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu

Mnogość modeli dostępnych na rynku sprawia, że wybór nie jest prosty. Przede wszystkim zwróć uwagę na jakość panelu umieszczonego na froncie urządzenia. To od niego zależy liczba trybów, w których może pracować urządzenie. Dodatkowo zwróć uwagę na moc urządzenia, im będzie większa, tym wydajniej urządzenie podgrzeje wodę, a co za tym idzie sam proces gotowania będzie szybszy.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d4eihbx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj