Zdrowe gotowanie na parze. Jedz smacznie i dbaj o linię
Pełnowartościowe posiłki nie wymagają długiego czasu przygotowania ani wiele zachodu. Czasem, aby zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, wystarczy przerzucić się na zdrowe gotowanie bez dodatku tłuszczu. Wbrew pozorom to nic trudnego.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Warto w tym celu zaopatrzyć się w parowar, który umożliwi szybkie przygotowanie całego posiłku. Każdy składnik ma tu swoje wytyczone miejsce, a przy tym samo urządzenie jest wręcz banalne w obsłudze. To doskonały sposób na zmianę swojego podejścia do gotowania.
Zapomnij o patelni
Parowar składa się z pojemnika na wodę, kilku półek nakładanych jedną na drugą oraz pokrywki, która zapobiega wydostawaniu się pary na zewnątrz. W dolnej części pojemnika znajduje się grzałka, która podgrzewa wodę oraz programator umożliwiający włączenie jej na określony czas. Pamiętaj, że aby parowar działał bez zarzutu, grzałka powinna w całości znajdować się w wodzie.
Dna półek wykonanych z przezroczystego tworzywa wyposażone są w małe dziurki, które ułatwiają przepływ pary przez poszczególne "piętra" i umożliwiaj spływanie wody z powrotem do głównego zbiornika. Z racji tego, że największa temperatura panuje zwykle tuż przy zbiorniku, w pierwszym koszyczku należy umieszczać produkty, które wymagają najdłuższego gotowania, na przykład mięso.
Na wyższych piętrach możesz ułożyć produkty, które gotuje się krócej – warzywa, ryż czy kaszę. Pamiętaj że każdy produkt powinien być gotowany osobno, w przeciwnym wypadku zapachy mogą się wymieszać. Jeśli chcesz ugotować na parze ryby, warto wcześniej owinąć je folią aluminiową.
Najważniejsze zalety parowara
Tego typu obróbka produktów jest bardzo delikatna dla przyrządzanych potraw. Umieszczając warzywa i mięso w parowarze możesz mieć pewność, że podczas obróbki cieplnej nie zmienią swojej konsystencji i nie staną się wielokolorową papką. W efekcie potrawy z parowara można jeść oczami.
Delikatna obróbka tyczy się również substancji odżywczych. W przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania, które minuta po minucie wyciąga z jedzenia część witamin i mikroelementów, przy gotowaniu na parze najistotniejsze składniki pozostają w warzywach, a co za tym idzie na talerzu.
W dodatku gotowanie na parze odbywa się bez dodatku niezdrowego tłuszczu, który przy podgrzewaniu nie utlenia się, a co za tym idzie powoduje powstawanie wolnych rodników. Parowar powinien więc stanąć w domu każdej osoby, która myśli o zachowaniu szczupłej sylwetki, bądź chce zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu
Mnogość modeli dostępnych na rynku sprawia, że wybór nie jest prosty. Przede wszystkim zwróć uwagę na jakość panelu umieszczonego na froncie urządzenia. To od niego zależy liczba trybów, w których może pracować urządzenie. Dodatkowo zwróć uwagę na moc urządzenia, im będzie większa, tym wydajniej urządzenie podgrzeje wodę, a co za tym idzie sam proces gotowania będzie szybszy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.