Trwa ładowanie...

Patelnia do nowoczesnej kuchni. Modele dla zapalonych kucharzy

Wybór patelni do kuchni nie jest prosty. Możesz zdecydować się na klasyczne modele, przejrzeć te, na których smaży się bez tłuszczu, wybrać najbardziej wytrzymałą patelnię na lata bądź model przeznaczony specjalnie dla alergików. Opcji jest wiele.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Patelnia do nowoczesnej kuchni. Modele dla zapalonych kucharzyŹródło: iStock.com
d1zu7sf
d1zu7sf

Dobra patelnia jest w stanie czynić cuda w kuchni. Przed podjęciem decyzji warto poznać najważniejsze zalety poszczególnych typów.

Rodzaje patelni

Poza klasyczną patelnią, której większość gotujących osób używa w kuchni, można wyróżnić bardziej specjalistyczne modele:

Patelnia grillowa w przeciwieństwie do normalnej ma pofalowane dno. W rowkach zbiera się tłuszcz spływający z potraw, a podczas smażenia nie używa się oleju. Z tego względu potrawy przygotowywane na patelni grillowej uznawane są za zdecydowanie zdrowsze.

Patelnia do ryb ma podłużny kształt, który umożliwia smażenie ryby w całości, bez konieczności krojenia jej na kawałki. Podobnie jak w przypadku patelni grillowej dno pokryte jest niewielkimi rowkami, które zapobiegają przywieraniu delikatnego mięsa na całej powierzchni.

Patelnia do naleśników jest bardzo cienka i lekka. Dzięki temu z jednej strony błyskawicznie się nagrzewa, z drugiej łatwo nią operować. Poznasz ją po tym, że ma bardzo płytkie brzegi. Alternatywą jest patelnia do placków bądź jajek. Jest równie cienka, co ta naleśnikowa, jednak wyposażono ją w zagłębienia, w których zmieści się rozbite jajko lub jeden placek. W ten sposób unikniesz bezkształtnych, zlepionych racuchów.

Wok to wysoka patelnia z wąskim dnem używana przede wszystkim do przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej. Dzięki swojej nietypowej budowie wok umożliwia przygotowywanie wielu składników potrawy na raz z zaznaczeniem, że te produkty, które potrzebują większej temperatury, powinny znajdować się na dole, a te, które wystarczy jedynie podgrzać – na górze.

Podział patelni ze względu na materiał

Patelnia teflonowa jest zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem używanym w wielu kuchniach. Wykonuje się ją z lekkiego aluminium, które pokryte jest specjalną warstwą teflonu. Dzięki niej możesz z powodzeniem smażyć bez niezdrowego tłuszczu. Musisz jednak uważać, by nie zarysować delikatnej powierzchni teflonu, dlatego nie należy używać metalowych sztućców czy łopatki.

Patelnia żeliwna jest wyjątkowo trwała, doskonale utrzymuje i oddaje ciepło, można na niej smażyć właściwie wszystko. Są one jednak bardzo masywne, przez co mogą wydawać się nieco nieporęczne. W przeciwieństwie do modeli z rozmaitymi powłokami nie musisz bać się, że ją zarysujesz. Z drugiej strony smażąc na patelni żeliwnej, łatwo przypalić potrawy, dlatego wymaga ona odrobiny wprawy.

Patelnia ceramiczna doskonale nadaje się do smażenia ryb i warzyw. Jest bardzo odporna na wysokie temperatury, a dzięki gładkiej strukturze bardzo łatwo ją umyć. Nie musisz więc obawiać się przypalonego jedzenia i uporczywego szorowania.

W rankingu patelni pierwsze miejsca zajmują modele, które pokryte są trwałą nieprzywierającą powłoką iStock.com
W rankingu patelni pierwsze miejsca zajmują modele, które pokryte są trwałą nieprzywierającą powłoką Źródło: iStock.com

Patelnia szklana jest przezroczysta, co umożliwia stałą obserwację procesu smażenia nawet pod przykryciem. Jest bezpieczna dla alergików i przede wszystkim wszechstronna. Hartowane szkło działa na każdej płycie grzewczej, bez problemu można używać tego typu patelni w piekarniku, a w dodatku bez przeszkód umyjesz ją w zmywarce. Pamiętaj jednak, by nie wkładać rozgrzanej patelni do lodowatej wody – musi najpierw wystygnąć.

Praktyczne przechowywanie

Dużą popularnością cieszą się patelnie z odczepianą rączką. W sklepach często można znaleźć zestawy kilku garnków, do których pasuje jeden uchwyt. To zdecydowanie ułatwia przechowywanie garnków i patelni w szafce – nie tylko oszczędzasz miejsce, ale również łatwo zapanujesz nad bałaganem.

Uchwyt jest zaprojektowany tak, by nie nagrzewał się podczas gotowania, a specjalny antypoślizgowy materiał daje pewność chwytu nawet wtedy, gdy twoja dłoń jest wilgotna. W dodatku niewątpliwą zaletą patelni z odpinaną rączką jest to, że możesz ją wkładać do piekarnika bez obaw, że materiał się spali.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1zu7sf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zu7sf
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj