Soczysta pieczeń wieprzowa #przepisnadziś
Doskonałe mięso w prostym przepisie.
Składniki:
około 1200 g karkówki wieprzowej
sól do smaku
1 i 1/2 łyżeczki majeranku (suszonego)
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki rozmarynu (suszonego)
1/2 główki czosnku
1 średnia cebula
około 200 g wędzonego boczku
Przygotowanie:
Karkówkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i natrzeć dokładnie nimi mięso. Zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i odstawić do lodówki najlepiej na noc. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w plastry średniej grubości. Boczek pokroić w plastry – również średniej grubości. W naczyniu do zapiekania ułożyć na dnie boczek. Na nim rozłożyć cebulę i czosnek. Na wierzchu położyć przyprawione mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piec pod przykryciem około półtorej do dwóch godzin. Po tym czasie odkryć mięso, zwiększyć temperaturę do 180-190 stopni i piec przez około 40 minut do zrumienienia i miękkości mięsa. Po upieczeniu pozostawić mięso pod częściowym przykryciem na około 10-15 minut, żeby "odpoczęło". Tak upieczone mięso w środku jest miękkie i soczyste, a jednocześnie z wierzchu delikatnie chrupiące.
Zobacz także: pikantne curry w jednym garnku