Soczewica - jak się za nią zabrać? Porady i przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL

/ 5Konkurencja dla kaszy i ryżu

Obraz
© WP.PL

Odkryto ją już w czasach prehistorycznych, a wzmiankę o niej można znaleźć chociażby w Biblii. Soczewica, bo o niej mowa, od wieków stanowiła bardzo ważny składnik pożywienia w różnych częściach świata. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: "Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy".

Soczewica wiedzie prym w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jednak w świetle najnowszych zaleceń żywieniowych, mówiących o zmniejszeniu spożycia mięsa czerwonego, może być ona dla niego doskonałą, wartościową alternatywą. Powinna więc gościć nie tylko na talerzach wegetarian, ale też "mięsożerców". W 100 g suchych nasion czerwonej soczewicy znajdziemy aż ok. 25 g białka. Co istotne, zawiera ona sporo aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z dietą. Ponadto nasiona soczewicy zawierają znaczącą ilość witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in.: żelaza, fosforu i magnezu.

/ 5Soczewica zdrowia doda!

Obraz
© 123RF.COM

Soczewica zawiera magnez i witaminę B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Warto sięgnąć po nią, gdy cierpimy na anemię, ponieważ jest źródłem żelaza, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez cukrzyków i osoby odchudzające się. Te drugie ucieszy również fakt, że soczewica zawiera stosunkowo mało tłuszczu.

/ 5Kolorowy zawrót głowy!

Obraz
© 123RF.COM

Ilość odmian soczewicy pozwala na stworzenie prawdziwej tęczy na talerzu. Każdy rodzaj charakteryzuje się innym smakiem i sposobem gotowania:
• czerwona – najbardziej miękka odmiana soczewicy, przed gotowaniem nie trzeba jej uprzednio namaczać, idealnie sprawdza się jako składnik zup,
• brązowa – charakteryzuje się intensywnym, mocnym smakiem. Podczas obróbki cieplnej nie traci swojego kształtu i najczęściej wykorzystuje się ją do wyrobu wegetariańskich pasztetów, kotletów czy gulaszy.
• zielona – jej delikatny smak pozwala na przygotowanie doskonałych past do kanapek oraz sałatek,
• czarna – charakterystyczna ze względu na swój intensywny kolor. Dobrze sprawdza się jako dodatek do zup i pikantnych przekąsek.

/ 5Twarda sztuka

Obraz
© 123RF.COM

Każdy rodzaj soczewicy ma różną strukturę, twardość. Najszybciej gotuje się soczewica czerwona. Proces jej przygotowania jest bardzo szybki. Nie trzeba jej namaczać, a samo gotowanie zajmuje kilkanaście minut. Z kolei tę zieloną wystarczy opłukać i wsadzić do garnka na ok. 30 minut. Najtwardsze ziarna ma soczewica brązowa. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. Należy namoczyć ją w wodzie przez ok. 30 minut, a następnie poddać procesowi gotowania przez następną godzinę. Trzeba pamiętać też o tym, że produkt ten podczas obróbki w wysokiej temperaturze zwiększa swoją objętość niemal dwukrotnie. Idealna proporcja podczas gotowania to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy.

/ 5Złote rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego:

Obraz
© WP.PL | Materiały prasowe

• Jeśli podczas gotowania soczewicy dodajemy sól, pamiętajmy, że powoduje ona twardnienie ziaren, dlatego należy dodać ją dopiero wtedy, kiedy produkt będzie miękki. Zwróćmy uwagę, czy w ogóle jest konieczność dodawania soli – być może inny składnik przygotowywanego dania nada mu już odpowiedni smak.
• Suche nasiona soczewicy najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku.
• Ugotowaną soczewicę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli chcemy wykorzystać ją później, należy ją zamrozić.
• W sklepach można spotkać soczewicę w puszkach, lepiej jednak sięgać po suche ziarna.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji